Erfaringsopsamling for reduktiv deklorering som afværgeteknologi i moræneler

Forord

In situ stimuleret reduktiv deklorering har de seneste år vist gode resultater ved oprensning af klorerede opløsningsmidler i sandmagasiner. Der er endvidere iværksat flere pilot- og fuldskalaoprensninger i moræneler. Oprensning i lavpermeable aflejringer er mere kompliceret, da spredningen af elektrondonor og bakterier, og dermed kontakten med forureningen, er begrænset af den lave permeabilitet. For at øge spredningen og kontaktoverfladen er flere injektionsmetoder afprøvet på forskellige lokaliteter.

I dette projekt indsamles eksisterende viden og erfaringer med in situ anaerob deklorering i moræneler i Danmark. Denne rapport markerer afslutningen af første fase i projektet. I anden fase, der løber parallelt med første fase, udarbejdes et modelværktøj af generel karakter, der kan bruges til at vurdere forureningsfluxen fra et forurenet område før, under og efter oprensningen (Chambon et al., 2008). I den tredje og sidste fase af projektet kobles de to første faser sammen ved at afprøve modelværktøjet på udvalgte lokaliteter fra erfaringsopsamlingen. Herved kan effekten og tidshorisonten for en oprensning med anaerob deklorering i moræneler vurderes.

Projektet gennemføres af DTU Miljø for Region Hovedstaden, som led i Miljøstyrelsens Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening. For at inddrage så meget eksisterende viden som muligt er en følgegruppe bestående af personer fra flere af landets regioner og Miljøstyrelsen dannet. Gruppen består af følgende personer:

  • Ole Killerich, Miljøstyrelsen
  • Carsten Bagge, Region Hovedstaden
  • Henriette Kerrn-Jespersen, Region Hovedstaden
  • Jesper Elkær, Region Hovedstaden, nu Københavns Energi
  • John Flyvbjerg, Region Hovedstaden
  • Mette Christophersen, Region Syddanmark
  • Henrik Rud Larsen, Region Midtjylland

Rapporten er opdelt i en hovedrapport og en særskilt bilagsrapport.

 



Version 1.0 August 2009, © Miljøstyrelsen.