Variationer i poreluftens forureningsindhold. - Spor 1. Opstilling af modelscenarier, udvælgelse af modeller og modelberegninger.

Sammenfatning og konklusioner

Hovedformålet med nærværende poreluftprojekt er at udarbejde en metodik til vurdering af variationen i poreluftmålinger, idet tidligere projekter har påvist både store tidslige og rumlige variationer ved måling af koncentrationen i poreluften. Projektet er inddelt i to spor, idet nærværende del af projektet har til formål at forbedre den eksisterende viden om, hvilke faktorer, der har væsentligst indvirkning på variationen i poreluftkoncentrationen.

Resultater og konklusioner i denne rapport er udelukkende baseret på modelsimuleringer. Simuleringerne er udført med en 3D numerisk model, udviklet af Abreu og Johnson, der medtager de væsentligste processer for porelufttransport. Abreau og Johnson modellen er udvalgt som et led i et litteraturstudie, der er gennemført for at finde modeller, der er i stand til at simulere porelufttransport. Men som for alle numeriske modeller, beskriver modellen ikke virkelighedens fulde kompleksitet, og resultaterne kan derfor ikke direkte overføres til en konkret forureningssag. Resultaterne kan i stedet anvendes til vurdering af, hvilke faktorer, der har størst betydning for poreluftvariationen og kan dermed anvendes som et hjælpeværktøj ved planlægning og udførelse af konkrete poreluftundersøgelser.

Ved opstilling af modelscenarierne har det været nødvendigt at begrænse dels antallet af parametre og dels variationen af parameterstørrelser. Inden for hver af de 4 parametergrupper: (1) forureningsmæssige forhold, (2) geologiske og hydrogeologiske forhold, (3) meteorologiske forhold og (4) bygningsmæssige forhold, er der således foretaget afgrænsninger både mht. hvilke udvalgte parametre, der varieres, og hvilke parameterstørrelser, der anvendes.

Det konkluderes på baggrund af modelscenarierne, at de største tidslige variationer i poreluftkoncentrationen optræder i nærheden af sprækker, hvor den advektive luftstrømning er dominerende, mens der generelt ses mindre variationer i den umættede zone, hvor diffusion er den dominerende transportproces. Endvidere konkluderes det, at den tidslige variationen af poreluftkoncentrationen i den umættede zone generelt er under +/- 82,5% omkring middelværdien – hvilket svarer til en faktor på mindre end 10 mellem den højeste og laveste koncentration.

Det konkluderes også, at den tidslige variation i koncentrationen i bygningen generelt er større end for poreluftkoncentrationen i jorden, og at denne variation bl.a. er kontrolleret af trykket i huset, luftskiftet i huset, sprækkens størrelse og jordens permeabilitet.

Det kan videre konkluderes, at en bygning med kælder vil have en vis indflydelse på både den horisontale og vertikale koncentrationsfordeling lige omkring og under huset. Det konkluderes endelig, at specielt kildeplaceringen i den umættede zone og lagdelinger (geologisk heterogenitet) samt aerob nedbrydning kan have en stor indflydelse på både den horisontale og vertikale koncentrationsfordeling lige omkring og under huset. Både den horisontale og vertikale variation kan således i nogle tilfælde variere en størrelsesorden over en afstand på 10 cm, mens denne variation ses over en afstand på 10 m i andre situationer.

 



Version 1.0 Maj 2010, © Miljøstyrelsen.