| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
REACH på hospitalet
Sammenfatning og konklusioner
Formålet med dette projekt var at undersøge, hvorledes EU’s nye kemikalieregulering – REACH – kan påvirke hospitalsområdet.
REACH berører alle kemikalieproducenter og – brugere herunder også hospitalerne. Hospitalerne vil dog, da de primært er slutbrugere af kemikalier, kun have et begrænset antal forpligtelser i forbindelse med REACH.
De hospitaler, som indgik i dette projekt, har alle generelt et godt overblik over deres kemikalier, hvorfor deres primære udfordring med REACH er at tilpasse deres nuværende rutiner og systemer til de nye krav, som er fremkommet med REACH samt at sikre, at de kemikalier, der i dag anvendes, også kan anvendes i overensstemmelse med REACH. Der er således i dette projekt identificeret en længere række stoffer, som i dag bl.a. indgår i diagnose- og kvalitetskontrolarbejdet, og som måske bliver godkendelsespligtige. Derudover vil en række kemikalier sandsynligvis kræve et eksponeringsscenarium, hvorfor hospitalerne skal sikre, at deres anvendelse bliver dækket af et eksponeringsscenarium.
Gennem tre gennemførte cases, er forhold omkring praktisk håndtering af kravene i REACH blevet undersøgt. Det drejer sig om indkøb, kommunikation og forsyningssikkerhed.
En række elementer omkring implementering af REACH på hospitalerne vil være koncentreret omkring indkøb af kemikalier. Det er vurderet, at en REACH-kyndig person bør indgå ved udarbejdelsen af standardformuleringer til kravspecifikationer for at undgå import af kemiske stoffer fra lande uden for EU, og dermed undgå importstatus og registreringsforpligtelse, samt at undgå køb af godkendelsespligtige stoffer. Det anbefales, at hospitalsenhederne og afdelingerne anvender de aftaler, som er indgået af Koncern Indkøb. Ved køb af solist varer anbefales det, at der stilles de samme REACH-krav som ved øvrige indkøb.
På tværs af hospitalerne i Region Hovedstaden er der allerede etableret en række brugergrupper for forskellige produktgrupper, og nye brugergrupper etableres efter behov. En brugergruppe er etableret for en given produktgruppe, f.eks. rengøringsmidler, og dens medlemmer er repræsentanter for relevante brugere af den pågældende produktgruppe. Brugergrupperne, der er med til at formulere de krav, der skal stilles ved udbud, er derfor særdeles relevante at inddrage omkring opstilling af REACH-krav i kravspecifikationen. Det strategiske indkøb, dvs. indgåelse af aftaler med leverandører, foregår i et tæt samarbejde mellem Koncern Indkøb og brugergrupperne.
For de kemikalier, som kræver et eksponeringsscenarium, bør hospitalerne sikre sig, at deres brug bliver omfattet af et eksponeringsscenarium. Til dette, skal hospitalerne beskrive brugen således, at leverandøren er i stand til at udarbejde et eksponeringsscenarium, og efterfølgende skal hospitalerne sikre sig, at kravene i de modtagne eksponeringsscenarier overholdes. Dette gøres umiddelbart mest bekvemt ved en tilpasning af de arbejdspladsbrugsanvisninger (APBer), som hospitalerne i dag anvender rutinemæssigt.
Det kan måske forekomme, at leverandøren ikke vil dække hospitalets anvendelse. I disse situationer kan hospitalet overveje at lave sin egen kemikaliesikkerhedsvurdering, som dokumenteres i en kemikaliesikkerhedsrapport og et eksponeringsscenarium. Dette vil kræve efteruddannelse af den eller de personer på hospitalet, som skal udføre opgaven, eller konsulenthjælp.
For de stoffer, som kræver en godkendelse, skal hospitalerne som udgangspunkt søge at få disse stoffer substitueret. Hvis dette ikke er muligt, bør hospitalerne søge at få leverandøren til at søge om godkendelse. Hvis substitution ikke er muligt og leverandøren ikke vil hjælpe med ansøgning, så skal hospitalet udarbejde ansøgning om godkendelse. Da der sandsynligvis vil være mange andre hospitaler både i DK/EU med samme anvendelse af stoffet, bør muligheder for at udarbejde fælles ansøgning med andre hospitaler både i og uden for Danmark afsøges.
Forsyningssikkerheden for udvalgte kritiske stoffer er vurderet i to af casene. For nogle af stofferne blev forsyningssikkerheden vurderet som lav, da der tilsyneladende er meget få stofproducenter i verden af netop disse stoffer. Med nogle af stofferne har der allerede været forbigående problemer med leverancen.
Hospitalerne bør gennemgå deres kemikalier og identificere de kemikalier, som er meget kritiske for deres daglige arbejde og efterfølgende vurdere forsyningssikkerheden af disse. Muligheder for alternativer bør ligeledes afsøges. Case 3 illustrerer en måde at angribe denne problemstilling på.
Gennem udarbejdelsen af arbejdspladsbrugsanvisninger (APBer), eksisterer der allerede i dag generelt velfungerende arbejdsprocedurer på hospitalerne til sikring af den nødvendige interne kommunikation omkring kemikalier. De ekstra krav, som REACH stiller til den interne kommunikation, vil rimeligt nemt kunne tilpasses de nuværende kommunikationsrutiner. Til fortsat sikring af den nødvendige kommunikation omkring kemikalier, vil det være relevant med en orientering af relevante medarbejdere – herunder afdelingsledelsen - omkring hvilke krav REACH stiller til hospitalerne, og hvordan de er planlagt løst på det specifikke hospital.
Fremover vil REACH kræve en udvidet kommunikation mellem kemikalieleverandørerne og hospitalet – især omkring anvendelserne. Hovedkonklusionen fra den indledende kommunikation med leverandørerne, som er foretaget i dette projekt, er, at det stadig er for tidligt med en meget struktureret dialog omkring anvendelser o.l., ligesom leverandørerne endnu ikke kan stille garantier omkring fremtidige leverancer. Alligevel bør hospitalerne forberede sig på at kunne føre dialogen og være parate til en situation, hvor nogle af de hidtil anvendte kemikalier ikke længere kan leveres.
Da de fleste hospitaler kan forventes at ville stå med de samme udfordringer i forbindelse med REACH, vil det være oplagt – så vidt muligt – at søge fælles løsninger på disse udfordringer. Dette projekt har bl.a. identificeret følgende opgaver, som umiddelbart med stor fordel kan løses ved samarbejde på tværs af hospitalerne:
- Formulering af fælleskrav til indkøb af kemikalier.
- Formulering af en ensartet måde til karakterisering af hospitalets
anvendelser af kemikalier.
- Fælles system til implementering af eksponeringsscenarier.
- Fælles kemikaliestyringssystem.
- Fælles ansøgning om godkendelse af særligt farlige
stoffer.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
Version 1.0 August 2010
, © Miljøstyrelsen.
|