Anvendelse af affald til jordbrugsformål

Bilag A: Plantedirektoratets regler og tilsyn med offentlige spildevandsanlæg og kildesorteret organisk dagrenovation

Overordnet er det Plantedirektoratet, der fører tilsyn med kvaliteten af slam fra offentlige renseanlæg og kildesorteret organisk dagrenovation. Tilsynet føres i medfør af den til enhver tid gældende bekendtgørelse om tilsyn med spildevandsslam m.m. til jordbrugsformål, herefter kaldet Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelse. I Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelse stilles der bl.a. krav til affaldets indhold af tungmetaller og miljøfremmede stoffer samt prøvetagning og analyse.

Grænseværdier

Slam fra offentlige spildevandsanlæg og biologisk behandlet kildesorteret organisk dagrenovation, der ønskes anvendt til jordbrugsformål, skal overholde de grænseværdier, der er angivet for henholdsvis tungmetaller og miljøfremmede stoffer i bilag 2 i Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelse. Dog gælder kravet for arsen kun for anvendelse af slam og affald i privat havebrug, ligesom der gælder et strengere krav for bly til dette anvendelsesområde end for øvrige anvendelser. Der gøres opmærksom på, at grænseværdierne i Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelse er identiske med grænseværdierne i bekendtgørelsen.

Affaldet skal desuden analyseres for totalfosfor og totalkvælstof af hensyn til slammets gødningsværdi.

I bilag 2 i Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelse angives de tørstofrelaterede grænseværdier for alle tungmetaller samt de fosforrelaterede grænseværdier for metallerne bly, cadmium, kviksølv og nikkel. Grænseværdierne skal være overholdt enten pr. kg tørstof eller pr. kg totalfosfor. De tørstofbaserede værdier kan benyttes for affald, der har relativt lav gødningsværdi mht. fosfor, mens de fosforrelaterede krav kan benyttes for affald, der har relativt høj fosfor gødningsværdi, jf. afsnit 4.2.1.1.

Prøvetagning og analyser

Prøvetagningen skal ske efter reglerne i bilag 1 i Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelse, og den skal gennemføres af laboratorier, der er akkrediteret til opgaven, jf. Plantedirektoratets bekendtgørelse § 2.

Formålet med regelsættet er at sikre, at der foretages en løbende overvågning samt, at affaldet bliver kontrolleret af tilsynsmyndigheden dvs. Plantedirektoratet, inden det bliver leveret første gang. I nedenstående tabel 5-0 er sagsgangen i analyse og prøvetagning er opsummeret.

Tabel 5-0 Opsummering af sagsgang i analyse og prøvetagning

Hvem? Hvad? og Hvornår? Slam fra offentlige spildevandsanlæg samt biologisk behandlet, kildesorteret affald
Hvem udtager prøver og analyserer disse? Akkrediterede laboratorier
Hvem skal laboratoriet sende analyseresultaterne til? Plantedirektoratet og affaldsproducenten.
Hvornår? Analyseresultaterne skal være Plantedirektoratet i hænde 1 uge før første levering fra partiet til bruger. (jf. tilsynsbekendtgørelsens § 3).
Hvem kan pålægge yderligere analyseparametre? Ingen
Skal affaldsproducenten informere andre om analyseresultaterne? Ja, affaldsproducentens egen kommune, bruger og brugers egen kommune skal informeres via deklarationen.
Hvor ofte skal der analyseres for tungmetaller? Afgøres som funktion af produktstørrelse og produktkvalitet i forholdet til de aktuelle indhold af tungmetaller i den sidste prøve. Dog minimum hver 12. måned. Se tabel 5.2
Hvor ofte skal der analyseres for miljøfremmede stoffer Mindst hver 12. måned.

Akkrediterede laboratorier

Det akkrediterede laboratorium, der foretager analyserne, skal sende resultaterne til Plantedirektoratet, så snart de foreligger. Når det drejer sig om tungmetaller i affald, der agtes afhændet direkte til bruger, skal resultatet af analysen dog være Plantedirektoratet i hænde senest en uge før første levering, jf. tilsynsbekendtgørelsens § 3. Dette giver Plantedirektoratet en uge til i givet fald at kunne reagere over for affaldsproducenten.

Prøvetagning af flydende slam i store beholdere mv. accepteres gennemført ved hjælp af ikke-akkrediteret teknisk prøvning. Betingelsen er, at forskriften for akkrediteret prøvetagning, SL-04/96 følges bedst muligt, og at prøvetagningsrapporten påføres bemærkningen "Prøvetagningen er ikke gennemført akkrediteret, jf. SL-04/96" (Plantedirektoratets slammeddelelse SL-04/96 af 6. december 1996, som henviser til slammeddelelse SL-02/896).

Plantedirektoratet tillader i særlige tilfælde desuden sekvensprøvetagning udført af affaldsproducenten efter skriftlig procedure udarbejdet af eller i samarbejde med det akkrediterede laboratorium.

Krav og metoder til kontrol

Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelse stiller særlige krav til kontrol af slam fra offentlige spildevandsanlæg og biologisk behandlet, kildesorteret organisk dagrenovation.

Partikontrol og løbende kontrol

Prøvetagningen gennemføres ved partikontrol eller løbende kontrol, alt efter produktområde og formål, og skal i hvert enkelt tilfælde dokumenteres i en særlig prøvetagningsrapport, der er beskrevet i Plantedirektoratets prøvetagningsforskrift jf. Bilag 1A.

Partikontrol anvendes, f.eks. når affaldet leveres direkte til bruger. Såfremt analysen viser, at en eller flere grænseværdier overskrides, må affaldet ikke anvendes til jordbrugsformål, jf. tilsynsbekendtgørelsens § 6, stk. 2. Når et parti affald omfattet af bekendtgørelsens kapitel 6 er prøvetaget med henblik på analyse af dets tungmetalindhold, inden det videreforarbejdes i slammineraliseringsanlæg eller lignende, jf. bekendtgørelsens § 16, stk. 1, kræves der ikke tungmetalanalyser af det færdigbehandlede affald.

Løbende kontrol anvendes, f.eks. ved videreforarbejdning af slam fra offentlige spildevandsanlæg i slammineraliseringsanlæg, biogas- eller komposteringsanlæg. Ved en løbende kontrol kan affaldet anvendes til jordbrugsformål eller bringes til viderebehandling parallelt med, at kontrollen gennemføres. Ved løbende kontrol kan der således godt blive anvendt affald, der senere viser sig ikke at overholde kravene. Ved konstaterede overskridelser af en eller flere grænseværdier må affaldet ikke leveres til jordbrugsformål, og levering må først genoptages, når fornyet kontrol har godtgjort, at kravene overholdes i den videre produktion, jf. tilsynsbekendtgørelsens §§ 3-7.

Tre kontroltyper

Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelse opererer med tre kategorier af kontrol med kvaliteten af slam og biologisk behandlet, kildesorteret affald, som afhænger af slammets/affaldets videre destination eller behandling:

1. Affald, der agtes afhændet direkte til den endelige aftager

2. Affald, der ikke blandes før viderebehandling

Viderebehandlingen skal have til formål at forbedre betingelserne for biologisk omsætning. Eksempelvis kan der være tale om at tilsætte have-/parkaffald eller halm for at forbedre affaldets strukturegenskaber eller tilsætning af næringsstoffer for at optimere sammensætningen i forhold til den ønskede nedbrydning.

3. Affald, der blandes med andre affaldsprodukter

Affald fra forskellige anlæg må ikke sammenblandes, medmindre affaldet inden sammenblandingen overholder grænseværdierne i bekendtgørelsens bilag 2. Dette betyder, at enhver affaldstype, der sammenblandes med en eller flere andre affaldstyper, skal være prøveudtaget, analyseret og overholde kvalitetskravene inden sammenblanding finder sted, jf. bekendtgørelsens § 6, stk. 2, og i § 7, stk. 2 i Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelse.

Kildesorteret organisk dagrenovation fra husholdninger, der behandles samlet på et komposteringsanlæg eller lignende, anses som hidrørende fra én affaldsproducent, jf. bekendtgørelsens § 6, stk. 3. Dog skal kvaliteten kontrolleres inden der tilsættes andre affaldstyper eller produkter i forbindelse med den biologiske behandling.

Reglerne for kontrol og prøvetagning for disse tre kontroltyper gennemgås i det følgende for hhv. spildevandsslam og organisk dagrenovation.

Spildevandsslam

I nedenstående skema 5-1 vises, hvilken prøvetagningsmetode, der anvendes i forhold til de ovennævnte tre kontroltyper.

Skema 5-1: Prøvetagningsmetode for spildevandsslam

  Tungmetaller Miljøfremmede stoffer
1. Levering direkte til bruger Partikontrol Løbende kontrol
2. Ublandet slam til videre behandling f.eks. slammineralisering, bioforgasning, kompostering, kalk Løbende kontrol ved levering til anlægget Partikontrol af færdig behandlet slam inden levering til bruger
3. Slam, der blandes med andre affaldsprodukter og viderebehandles Partikontrol før sammenblanding Partikontrol før sammenblanding

Prøvetagningshyppighed for tungmetaller

Prøvetagningshyppigheden for tungmetaller fastsættes efter skemaet i Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelses bilag 1, som er gengivet i tabel 5-2.

Tabel 5-2 Prøvetagningshyppighed for spildevandsslam angivet som antal prøver per år (tidsrummet mellem prøvetagningerne angivet i parentes) jf. bilag 1 i Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelse.

  Produktkvalitet – tungmetalindhold i procent af grænseværdi
Kolonne 1 Kolonne 2 Kolonne 3 Kolonne 4 Kolonne 5
Produktstørrelse
tons tørstof/år
0 =20% 20%<AR=40% 40%<AR=60% 60%<AR=80% =80%*
Over 2.000 3
(4. md.)
4
(3. md.)
9
(7. uge)
12
(md.)
18
(3. uge)
1.000 – 2000 2
(6. md.)
3
(4. md.)
6
(2. md.)
9
(7. uge)
12
(md.)
300 – 999 1
(12. md.)
2
(6. md.)
4
(3. md.)
6
(2. md.)
8
(6. uge)
100 – 299 1
(12. md.)
1
(12. md.)
2
(6. md.)
3
(4. md.)
6
(2. md.)
0- 99 1
(12. md.)
1
(12. md.)
1
(12. md.)
2
(6. md.)
4
(3. md.)

AR: Analyseresultat for indhold af tungmetal i spildevandsslam, beregnet som % af grænseværdien

* Gælder også for mere end 100 %.

Produktstørrelsen er i denne sammenhæng udtrykt ved det antal tons slamtørstof, der er produceret i det seneste afsluttede kalenderår på det eller de renseanlæg, hvorfra slammet samles. Produktkvaliteten er i denne sammenhæng udtryk for indholdet af uønskede tungmetaller udtrykt i procent af de fastsatte grænseværdier. Der aflæses efter det uønskede tungmetal, hvis indhold ved analysen er fundet at ligge relativt nærmest grænseværdien. Ligger indholdet over grænseværdien, anvendes tallene i skemaet, kolonne 5.

Overskridelse af grænseværdierne

I tilfælde af, at grænseværdierne for tungmetaller er overskredet, følger prøveudtagningen og anvendelsesmulighederne til jordbrugsformål systematikken i nedenstående figur:

Figur: Systematik i prøveudtagning ved overskridelse af grænseværdier

Overskridelse med >50 %

Overstiger et eller flere resultater de fastsatte grænseværdier i tilsynsbekendtgørelsens bilag 2 med mere end 50 %, må slammet således ikke anvendes til jordbrugsformål, men skal bortskaffes på anden vis.

Ved fortsat ønske om jordbrugsanvendelse skal den følgende prøve i det pågældende renseanlæg herefter minimum udtages efter højeste hyppighed for den pågældende produktstørrelse (anlægsstørrelse), jf. skemaet, kolonne 5, hvorefter skemaet følges for efterfølgende prøver. Det skal dog bemærkes, at der ikke er fastsat en fast frist, som affaldsproducenten skal overholde, før han udtager en ny prøve. Affaldsproducenten kan således reelt udtage en ny prøve samme dag, hvor det negative analyseresultat bliver ham bekendt.

Overskridelse med <50 %

Overstiger et eller flere resultater de fastsatte grænseværdier med mindre end 50 %, kan der udtages en ny prøve (akkrediteret) af det pågældende affaldsparti, og analysen heraf skal vise resultater under grænseværdierne, for at partiet må frigives til jordbrugsanvendelse.

Analysen af den ny prøve behøver kun at omfatte de tungmetaller, der overskred grænseværdien ved den første analyse.

Viser den nye prøve, at en eller flere grænseværdier stadig er overskredet, må partiet ikke anvendes til jordbrugsformål. Den følgende prøve udtages af anlægget med højeste hyppighed for den pågældende produktstørrelse, jf. skemaet i tilsynsbekendtgørelsens bilag 1, kolonne 5, hvorefter skemaet skal følges for de efterfølgende prøver.

Viser den nye prøve, at ingen grænseværdier er overskredet, må partiet anvendes til jordbrugsformål. Den følgende prøve skal, uanset kvaliteten af slammet fra det offentlige spildevandsanlæg, udtages efter højeste hyppighed for den pågældende produktstørrelse, jf. skemaet kolonne 5, hvorefter skemaet skal følges for de efterfølgende prøver.

Vælges det ikke at udtage nogen ny prøve af det pågældende affaldsparti, må partiet ikke anvendes til jordbrugsformål.

Hvis der konstateres overskridelser af grænseværdierne skal brugen af produkterne straks stoppes, indtil fornyet kontrol godtgør at kravene overholdes for den fortsatte produktion.

Analysemetode

Analyse af tungmetaller skal, jf. tilsynsbekendtgørelsen § 2, foretages efter bekendtgørelsens regler dvs. oplukning, jf. den Danske Standard DS 259 og bekendtgørelsens bilag 5. Detektionsgrænsen for det enkelte metal må ikke være højere end 10 % af den relevante grænseværdi.

Prøvetagningshyppighed for miljøfremmede stoffer

For analyse af miljøfremmede stoffer skal der gennemføres mindst en analyse pr. produkt pr. år for hver af de fire miljøfremmede stoffer (LAS, ΣPAH, NPE og DEPH), jf. tilsynsbekendtgørelsens bilag 1.

Overskridelse af grænseværdien

Hvis analysen for miljøfremmede stoffer viser, at grænseværdien for en eller flere af parametrene er overskredet, må affaldet ikke udbringes til jordbrugsformål, jf. tilsynsbekendtgørelsens § 4, stk. 2.

Hvis der ved den løbende kontrol konstateres overskridelser af grænseværdierne, skal brugen af produkterne straks stoppes, indtil fornyet kontrol godtgør at kravene overholdes for den fortsatte produktion.

En affaldsmængde (parti), der en gang er afvist p.g.a. overskridelser af grænseværdierne for miljøfremmede stoffer, må viderebehandles i miljøgodkendte komposteringsanlæg med omsætning, og dermed med reduktion, af miljøfremmede organiske stoffer for øje, jf. bekendtgørelsens § 17, stk. 1 (jf. afsnit 5.1.2). Fornyet prøvetagning (akkrediteret) i samme parti accepteres efter viderebehandlingen.

Analysemetode

Analyse for miljøfremmede stoffer skal, jf. Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelses § 2, foretages efter bekendtgørelsens regler, dvs. efter metoder, der anvises konkret af Miljøstyrelsen, jf. bekendtgørelsens bilag 5.

Biologisk behandlet, kildesorteret organisk dagrenovation

I nedenstående skema 5-3 vises, hvilken kontrolmetode der anvendes i forhold til de tre kontroltyper.

Skema 5-3: Prøvetagningsmetode for organisk dagrenovation

  Tungmetaller Miljøfremmede stoffer
Levering direkte til bruger Partikontrol Partikontrol
Ublandet organisk dagrenovation til viderebehandling, f.eks. bioforgasning, kompostering, kalk Løbende kontrol ved levering til anlægget Partikontrol af færdig behandlet slam inden levering til bruger
Organisk dagrenovation, der blandes med andre affaldsprodukter og viderebehandles Partikontrol før sammenblanding Partikontrol før sammenblanding

Kildesorteret organisk dagrenovation fra husholdninger, der behandles samlet på et komposteringsanlæg eller lignende, anses som hidrørende fra én affaldsproducent, jf. bekendtgørelsens § 6, stk. 3. Derfor gælder reglerne for affald, der ikke sammenblandes før viderebehandling i denne situation. Dog vil kvaliteten af affaldet skulle kontrolleres inden eventuel sammenblanding med andre affaldstyper eller produkter, jf. reglerne i bekendtgørelsens § 6, stk. 2, og i § 7 i Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelse.

I tilfælde af at det på et behandlingsanlæg anses for praktisk umuligt at udtage repræsentative prøver, inden sammenblanding finder sted, kan den tilsynsførende myndighed i henhold til praksis efter en konkret vurdering godkende, at prøverne tages på et senere punkt i forløbet. Der skal dog være tale om det tidligst mulige sted efter sammenblandingen og kun, hvis det vurderes, at det ikke inden for rimelighedens grænser vil være muligt at etablere et egnet prøvetagningssted før sammenblandingspunktet.

Prøvetagningshyppighed for tungmetaller og miljøfremmede stoffer

For biologisk behandlet, kildesorteret organisk dagrenovation (kompost) udtages der mindst én prøve per påbegyndt 2000 m³, dog mindst én prøve pr. år. Dette gælder også for produkter, der viderebehandles i et andet anlæg, jf. bilag 1 i Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelse.

Overskridelse af grænseværdier

Viser analyseresultaterne for metaller, at en eller flere grænseværdier er overskredet med mere end 50 %, må affaldet ikke anvendes til jordbrugsformål. Viser analyseresultaterne, at en eller flere grænseværdier for metaller er overskredet med indtil 50 %, udtages en ny prøve, der analyseres for de pågældende parametre. Resultatet af denne analyse er afgørende for, om partiet kan godkendes til udspredning.

Grænseværdierne for miljøfremmede stoffer skal overholdes, inden affaldsmængden (partiet) anvendes til jordbrugsformål. Et parti, der en gang er afvist p.g.a. overskridelser af grænseværdierne for miljøfremmed stoffer, må viderebehandles i miljøgodkendte komposteringsanlæg med omsætning, og dermed med reduktion, af miljøfremmede organiske stoffer for øje, jf. bekendtgørelsens § 17, stk. 1. Fornyet prøvetagning (akkrediteret) i samme parti accepteres efter viderebehandlingen.

Analysemetode

Der skal analyseres for samtlige de stoffer, der er angivet i bilag 2 i Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelse.

Analyse af tungmetaller skal, jf. tilsynsbekendtgørelsen § 2, foretages efter bekendtgørelsens regler dvs. oplukning, jf. den Danske Standard DS 259 og bekendtgørelsens bilag 5. Detektionsgrænsen for det enkelte metal må ikke være højere end 10 % af den relevante grænseværdi.

Analyse for miljøfremmede stoffer skal, jf. Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelses § 2, foretages efter bekendtgørelsens regler, dvs. efter metoder, der anvises konkret af Miljøstyrelsen, jf. bekendtgørelsens bilag 5.

Affaldsproducentens ansvar og pligter

Overordnet er det affaldsproducentens ansvar, at kvaliteten af spildevandsslammet eller det kildesorterede organiske dagrenovation opfylder de krav til kvalitet og kvalitetskontrol, som stilles i Plantedirektoratets tilsynsbekendtgørelse.

Producenten skal sørge for, at der udtages og analyseres repræsentative prøver af alle anmeldte affaldstyper i forhold til indholdet af de stoffer, der er nævnt i bilag 2, del A i Plantedirektoratets bekendtgørelse om tilsyn med spildevandsslam og kildesorteret organisk husholdningsaffald, og overholder grænse- og afskæringsværdierne i samme bekendtgørelses bilag 2, del B.

Anmeldelse

Slam fra offentlige spildevandsanlæg og biologisk behandlet, kildesorteret organisk dagrenovation, der påtænkes anvendt til jordbrugsformål, samt ubehandlet eller mekanisk behandlet organisk dagrenovation, der tilføres biogasanlæg, skal anmeldes til Plantedirektoratet på et dertil indrettet skema, jf. § 1 i Plantedirektoratets bekendtgørelse.

Anmeldelsesskemaet udleveres af Plantedirektoratet. Anmeldelsen skal ske inden, slammet/affaldet leveres første gang, og registreringen anses for løbende, indtil der sker afmelding ved ophør af produktionen.

Slam fra en kommunal tømningsordning betragtes som slam fra et offentligt spildevandsanlæg, jf. § 1, stk. 3, i Plantedirektoratets bekendtgørelse. Reglerne for prøveudtagning og analysehyppighed for slam fra offentlige spildevandsanlæg er fastsat i Plantedirektoratets bekendtgørelse. Slam fra en privat tømningsordning betragtes således ikke som slam fra et offentligt spildevandsanlæg.

Ændring af affaldets sammensætning

Hvis spildevandsslam, der ønskes afsat til jordbrugsformål, har en ændret sammensætning i forhold til det tidligere afsatte slam, skal dette meddeles Plantedirektoratet, og analyseresultater, der dokumenterer kvaliteten af det nye slam, skal fremsendes af affaldsproducenten, dvs. kommunen, til Plantedirektoratet.

Det følger indirekte af Plantedirektoratets bekendtgørelses krav til prøvetagning og analyser, at når slam fra en producent ændrer sammensætning, skal den ændrede sammensætning betragtes som en ny levering, og situationen vil så udløse de krav, der gælder i forbindelse med den første levering af spildevandsslam. Slamproducenten skal derfor indsende analyseresultater, så Plantedirektoratet har dem i hænde senest en uge inden den første levering til bruger, jf. tilsynsbekendtgørelsens § 3, stk. 1. Anmeldelsen skal foretages på Plantedirektoratets skemaer, jf. § 1. Analyselaboratoriet skal efterfølgende automatisk fremsende analyseresultaterne til Plantedirektoratet, jf. direktoratets prøvetagningsforskrift, jf. bilag 1, punkt A.

Tilsynsbekendtgørelsens krav i bekendtgørelsens §§ 4, 5 og 7 om, at analyseresultaterne skal fremsendes direkte til tilsynsmyndigheden, straks de foreligger, skal opfattes på den måde, at laboratoriet skal fremsende analyseresultater vedrørende et parti affald, når det samlede overblik over samtlige analyseresultater vedrørende det enkelte parti foreligger. Det bemærkes, at Plantedirektoratet alene anser affaldsproducenten for at være den, som har frembragt affaldet.

Plantedirektoratets ansvar og pligter

Plantedirektoratet fører tilsyn med kvaliteten af slam fra offentlige spildevandsanlæg og kildesorteret organisk dagrenovation, der ønskes anvendt til jordbrugsformål, jf. bekendtgørelsens § 31, stk. 2. Tilsynet føres efter reglerne i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris til enhver tid gældende bekendtgørelse om tilsyn med spildevandsslam m.m.

Hvis der konstateres overskridelser, orienterer Plantedirektoratet kommunen og affaldsproducenten. Den kommune, der er tilsynsmyndighed for et renseanlæg, har derefter tilsynet med, at slammet disponeres på anden måde.

Plantedirektoratet fører deres tilsyn via en anmeldeordning og analyserapporter af affaldets kvalitet. Anmeldelsen skal ske, inden affaldet leveres første gang, og registreringen anses for løbende, indtil der sker afmelding ved ophør af produktion. Det akkrediterede laboratorium sender analyseresultaterne til Plantedirektoratet. Når det vedrører et produkt, der leveres direkte til bruger, skal resultatet af analysen for indholdet af tungmetaller være Plantedirektoratet i hænde senest en uge før første levering, jf. tilsynsbekendtgørelsens § 3. Dette giver Plantedirektoratet en uge til i givet fald at kunne reagere over for affaldsproducenten.

Tilsyn med harmonikravet

Derudover fører Plantedirektoratet tilsyn med brugers overholdelse af harmonikravet efter husdyrgødningsbekendtgørelsen og gødningsregnskabet efter lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække.

 



Version 1.0 August 2010, © Miljøstyrelsen.