Evaluering af virksomheders erfaringer med miljøtilsyn

1 Indledning

1.1 Formål og baggrund

Formålet med projektet er at give Miljøstyrelsen en række input til videreudvikling af myndighedernes miljøtilsyn, således at miljøtilsynet, set ud fra virksomhedernes synsvinkel, bliver styrket og mere effektivt uden at gå på kompromis med myndighedernes behov for at håndhæve gældende regler.

Baggrunden for at igangsætte projektet er et ønske om at få større forståelse af og indblik i virksomhedernes oplevelse af miljømyndighedernes kontrol og håndhævelse på miljøområdet. Håndhævelse skal her forstås bredt, både som konkret håndhævelse (påbud, indskærpelse m.m.) og som det forebyggende arbejde med dialog, vejledning m.m.

Der er igangsat en række initiativer på miljøreguleringsområdet, der alle i et eller andet omfang vil føre til, at der i de nærmeste år vil blive arbejdet med at styrke og effektivisere miljøtilsynet. Miljøtilsynet og tilgangen til, hvordan tilsynet skal tilrettelægges og prioriteres, står dermed lidt i et vadested. I udviklingen af den bedst mulige løsning har Miljøstyrelsen vurderet, at det er væsentligt at få inddraget virksomhedernes synspunkter, ideer og ønsker, hvorfor dette evalueringsprojekt er igangsat.

1.2 Arbejdsproces

Projektet er blevet gennemført gennem aktiv dialog med både styre- og følgegruppen. På grund af den brede sammensætning, som følgegruppen har haft, har vi modtaget gode og konstruktive input herfra. Undervejs er der holdt en række dialogmøder og flere workshops, hvor forskellige oplæg og materiale er blevet gennemgået og diskuteret.

Ved at arbejde på denne måde har vi sikret, at der undervejs i projektforløbet er foretaget relevante tilpasninger i projektdesignet. Formålet med denne arbejdsproces har endvidere været at sikre, at projektet til stadighed har bevæget sig i den retning, der har skabt størst værdi for Miljøstyrelsen, og at vi løbende har sikret forventningsafstemning af evalueringens fokusområder og konklusionernes kvalitet indenfor den givne tids- og beløbsmæssige ramme.

1.3 Evalueringens fokusområder

Miljøstyrelsen har formuleret følgende succeskriterier for projektets gennemførelse:

  • Der foreligger en kortlægning af de parametre i tilsynet, som har indflydelse på virksomhedernes miljøindsats.
     
  • Der i projektet sker en udpegning af de dele af tilsynet, der er værdiskabende for virksomheder og miljøet.
     
  • Miljøstyrelsen gennem projektet får et væsentligt input til, hvilke udviklingspotentialer virksomhederne ser for et styrket, mere effektivt miljøtilsyn.

For at sikre, at der gennem projektet sker en kortlægning og identificering af ovenstående emner, er der i projektet taget udgangspunkt i følgende centrale fokusområder:

  • Virksomhedernes vurdering af hvorvidt tilsynet har indflydelse på deres miljøindsats, og i givet fald hvilke parametre i tilsynet, der har indflydelse på miljøindsatsen.
     
  • Virksomhedernes vurdering af egenkontrol, herunder effekten for virksomhedernes eget miljøarbejde, valg af kontrolparametre, og fremadrettet om egenkontrollen delvist kan erstatte det fysiske tilsyn.
     
  • Virksomhedernes erfaring med tilsynet, herunder en vurdering af tilsynsmyndighedernes kompetencer og fremadrettede ønsker til kompetencer.

Fokusområderne er søgt belyst på forskellig vis, herunder ved udsendelse af elektroniske spørgeskemaer, gennemførelse af telefoninterviews og afholdelse af workshops med grupper af virksomheder, tre steder i landet.

Der er i projektet lagt særlig vægt på dialog med virksomheder. Virksomhederne er udvalgt, så de repræsenterer et bredt udsnit af danske virksomheder, både hvad angår størrelse, geografisk beliggenhed, fordeling på brancher og miljømæssig kompleksitet.

Ud over input fra de virksomheder, der igennem projektet er blevet kontaktet, er der endvidere medtaget input fra andre datakilder i det omfang, det er vurderet relevant.

 



Version 1.0 September 2010, © Miljøstyrelsen.