Laboratorieundersøgelser af luftrenseres effekt over for tetrachlorethylen

1 Baggrund og formål

Tetrachlorethylen er et kloreret opløsningsmiddel, som blandt andet anvendes som tøjrensevæske i renserier. Stoffet er opført på Miljøstyrelsens liste over farlige stoffer, idet det mistænkes for at være kræftfremkaldende. Miljøstyrelsen har fastsat sundhedsbaserede grænseværdier, betegnet luftkvalitetskriterier, for en række kemiske stoffer. Luftkvalitetskriteriet angiver den gennemsnitskoncentration, der ved livstidsudsættelse ikke forventes at give anledning til effekter i befolkningen. Luftkvalitetskriteriet for tetrachlorethylen er fastsat til 0,006 mg/m³.

NIRAS Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S har i samarbejde med Østergaard Filter ApS og Fyns Amt udviklet en mekanisk luftrenser, hvis funktion er at reducere forureningskoncentrationen i et påvirket indeklima. Miljøstyrelsen har ydet økonomisk støtte til udviklingen. Luftrenseren er tænkt anvendt som en midlertidig, akut afværgeforanstaltning i beboelsesrum i bygninger, navnlig boliger, hvor der er konstateret uacceptabel påvirkning af indeklimaet fra en nærliggende jord- og grundvandsforurening. Luftrenseren består i hovedtræk af et støvfilter, en ventilator og et aktiv kulfilter, monteret i et lydisoleret metalkabinet. Ventilatoren recirkulerer kontinuert rumluft gennem kulfiltret, og luftrenserens funktion er baseret på, at gasformige forureninger herunder tetrachlorethylen adsorberes på kullet, således at koncentrationen i rumluften reduceres.

Formålet med dette projekt har været at undersøge luftrenserens evne til at reducere koncentrationen af tetrachlorethylen i rumluften.

Ved projektets start eksisterede der to forskellige luftrensermodeller; en lille model og en stor model. Forskellen på de to modeller var i det væsentlige den indbyggede ventilator. Den lille model havde en mindre og dermed mere støjsvag ventilator i forhold til den store model, hvor ventilatoren havde en større ydelse og samtidig et højere støjniveau. Modellerne blev betegnet henholdsvis "stuemodellen" og "kældermodellen" efter det tiltænkte opstillingssted i en bolig. På grund af støjniveauet ville den store model næppe blive accepteret opstillet i beboelsesrum af beboerne. Umiddelbart inden undersøgelserne skulle sættes i gang, meddelte Østergaard Filter ApS, at der var foretaget en videreudvikling af luftrenserne. En modificeret model med såvel støjsvag ventilator som stor luftydelse ville inden for kort tid afløse de to hidtidige modeller, som derfor ville udgå. Det vurderedes, at det ville være irrelevant at undersøge luftrensermodeller, som fremover ikke ville være tilgængelige på markedet, og det blev derfor besluttet at udskyde undersøgelserne og afvente, at den nye model blev klar. Den nye model blev leveret den 23. juni 2003.

Undersøgelserne af luftrenseren er gennemført som laboratorieundersøgelser, og de er gennemført i luftkvalitetslaboratoriet ved Statens Byggeforskningsinstitut. Undersøgelserne er gennemført i efteråret 2003. Rapporten beskriver forsøgsbetingelserne, gennemførelsen af forsøgene og de fundne resultater.

Storstrøms Amt har i perioden december 2001 til marts 2003 gennemført en afprøvning af luftrenserens effekt til at reducere en indeklimapåvirkning med tetrachlorethylen. Indledende undersøgelser på 50 lokaliteter med tidligere eller nuværende renserivirksomhed viste, at koncentrationen af tetrachlorethylen på 6 lokaliteter var så høj, at der blev opsat én eller flere luftrensere i beboelseslejlighederne på lokaliteterne. Et notat, som redegør for erfaringer og resultater fra før- og eftermålinger på disse 6 lokaliteter er inkluderet i denne rapport som bilag A.

 



Version 1.0 September 2010, © Miljøstyrelsen.