Kortlægning af kemiske stoffer i rengøringsmidler til ovn, komfur og keramiske plader

Forord

Et besøg i dagligvarehandlen vidner om, at der findes et stort marked for rengøringsmidler til anvendelse i husholdningen. Jo flere midler der markedsføres, jo flere forskellige midler bliver der solgt. Mange rengøringsmidler, som produkter til rengøring af ovn, komfur og keramiske plader, anvendes desuden til helt specialiserede formål, og det er derfor ikke ualmindeligt, at forbrugerne sammenlagt har op mod 10-25 forskellige rengøringsprodukter i husholdningen. Mange af de specialiserede rengøringsmidler er ofte dyre sammenlignet med mere almindelige rengøringsprodukter som universalrengøring, håndopvaskemiddel, sanitetsrens, brun sæbe mv. Det store forbrug af rengøringsmidler bidrager til den samlede belastning af miljøet med kemikalier, og produkterne kan desuden indeholde stoffer, der er skadelige for sundheden. Fra forbrugerens synspunkt er det ofte svært at vurdere, hvorvidt de kemiske stoffer, der indgår i produkterne belaster sundheden og miljøet, og hvorvidt de tilgængelige specialprodukter lige så godt kan erstattes med mere almindelige rengøringsmidler. Der er i denne rapport lavet en kortlægning af de kemiske stoffer, der indgår i specialprodukter til rengøring af ovn, komfur, glaskeramiske plader og stål.

Rapporten er udført af Trine Thorup Andersen og Dorte Rasmussen, DHI – Institut for Vand og Miljø i samarbejde med Dorte Nylén fra Dansk Toksikologi Center. Rapportens kapitel 6 Sundhedsvurdering af udvalgte stoffer er senere blevet revideret Karl-Heinz Cohr, DHI – Vand, Miljø og Sundhed. Konklusionerne i rapporten er således ikke nødvendigvis udtryk for Miljøstyrelsens holdning.

Inden offentliggørelsen har rapporten været i høring hos de producenter og importører, hvis produkter indgår i kortlægningen.

 



Version 1.0 December 2010, © Miljøstyrelsen.