A Random sampling examination of Crayons in Denmark

Resumé

Efter anmodning fra Miljøstyrelsen er der foretaget en stikprøveundersøgelse af voksfarvestifter for et muligt indhold af asbest. Der er undersøgt 15 forskellige produkter som sælges i Danmark. To produkter er repræsenteret ved henholdsvis to og seks æsker stifter. De øvrige produkter er repræsenteret ved en enkelt æske. Fra hver æske blev der udtrukket tre farvestifter til analyse.

Efter at voksen var destrueret ved opvarmning, blev det uorganisk fyldstof analyseret ved hjælp af røntgen pulver diffraktometri, optisk polarisations mikroskopi og scanning elektron mikroskopi kombineret med energi dispersiv grundstof spektrometri.

Undersøgelsen viste, at blandt 63 prøver af fyldstoffer var der seks prøver, som enten indeholdt chrysotil, tremolit eller anthophyllit asbest. Der blev ikke fundet andre typer asbest. Nogle prøver indeholdt derimod spaltestykker af tremolit eller fibre af talk ("transitional fibres"), sepiolit eller nemalit. Ud fra antallet af observerede fibre, er koncentrationen af asbest skønnet til at være mindre end eller lig med 0.1 vægt-% af fyldstoffets masse.

De observerede mineralfibre er en naturlig forekommende forurening af de mineralske fyldstoffer, der anvendes af industrien.

Hvis der ikke er observeret asbestfibre i en prøve, som indeholder talk, dolomit eller spaltestykker af tremolit, er der 95% chance for, at asbestkoncentrationen er mindre eller lig den koncentration, som svarer til, at der blev observeret fire asbestfibre i prøven. Dette gælder specielt de prøver, som indeholder tremolit eller et af de amfibolmineraler som kan udvikles som asbest. Dette skal fortolkes på den måde, at hvis der er en potentiel risiko for, at materialet kan indeholde asbest, er ingen observerede fibre ikke ensbetydende med, at materialet er asbestfrit.

Konklusionerne af denne undersøgelse er, at asbest generelt ikke forekommer i de undersøgte farvestifter, men at der eksisterer en potentiel risiko for, at asbest kan forekomme, hvis farvestifterne indeholder et bjergarts materiale som talkum eller dolomit.