Technical Documentation of PestSurf, a Model describing Fate and Transport of Pesticides in Surface Water for Danish Conditions

Sammenfatning og konklusioner

PestSurf er et værktøj, der har til formål at udføre pesticidsimuleringer til vurdering af plantebeskyttelsesmidlers forventede påvirkning af nærliggende overfladevand. Værktøjet består af en række programdele, der tilsammen udfører de nødvendige beregninger.

Værktøjets kerne er fire modelopsætninger med MIKE SHE (hydrologisk oplandsmodel) og MIKE 11 (model for vandløb og vandhuller). Oprindeligt er disse modeller opstillet for et moræneområde (Lillebæk) og et mere sandet område (Odder Bæk). Disse to oprindelige modeller indgår i let modificeret form som grundlæggende scenarier. I hver af de to områder er indført et vandhul, sådan at der kan simuleres enten et vandløb eller et vandhul for hvert typeområde.

Alle parametre, der ikke er pesticidrelevante, er låst i modelopsætningerne. Brugeren kan imidlertid, gennem værktøjets brugerflade, vælge hvilken modelopsætning, beregningerne skal foretages på, indføre det aktuelle pesticids egenskaber, vælge beskyttelseszoner og køre modellen.

Når modellen igangsættes, omregnes de angivne værdier til de relevante modelparametre, og vinddrift og tørdeposition beregnes og skrives ind i tidsseriefiler, der tilføres vandløbsmodellen direkte. Afhængigt af hvilken afgrøde, der udføres scenarie-beregninger for, hentes en forberegnet fil med de nødvendige vandstrømninger. PestSurf gennemfører derfor kun de ønskede stofberegninger.

Rapporten indeholder den tekniske dokumentation for de processer, der ikke findes i de eksisterende MIKE SHE- og MIKE 11-manualer, nemlig vinddrift, tørdeposition, beregning af doseringen, der rammer jordoverfladen, kolloidtransport og pesticidrelevante processer i vandløb og vandhuller. Desuden findes en beskrivelse af modellens brugerflade.

Kalibreringen af modellerne samt de anvendte scenarier er beskrevet andetsteds.

 



Version 1.0 Maj 2004, © Danish Environmental Protection Agency