Environmental Assessment of Product Concept for Electronic Products

Sammenfatning og konklusioner

Der er udviklet en let tilgængelig metode til at udføre en enkel miljøvurdering af et elektronikprodukt på et tidligt stade i produktudviklingen. Erfaringen viser at valget af koncept ofte har stor betydning for det fremtidige produkts miljøbelastning, og det er derfor relevant at foretage nogle miljømæssige overvejelser omkring dette valg - selv om det i sagens natur kun kan blive på et mere overordnet niveau.

Der tages bl.a. udgangspunkt i de erfaringer, der er indvundet fra tidligere projekter om miljøvurdering af elektronik produkter:

  • For produkter, som er tilsluttet det centrale elforsyningsnet, er energiforbruget i brugsfasen ofte en væsentlig miljøbelastning set over hele livscyklus.
  • Mange elektriske og elektroniske produkter har et betragteligt energiforbrug i ”standby mode”.
  • Det er vigtigt at undgå sub-optimering. Dette er særligt vigtigt for produkter som indgår som en del af et større system. Fx kan en automatisk ventil, som regulerer energiforbruget af et stort køleanlæg, ikke miljøvurderes ved udelukkende at se på selve ventilen. Hvis man inddrager kølesystemets energiforbrug i det som vurderes vil man opdage at det giver mening at acceptere en større miljøbelastning fra en ventil med en forbedret funktionalitet, hvis dette betyder en forbedret drift af køleanlægget og dermed et mindre energiforbrug af det samlede system.
  • For produkter som tilbringer deres ”aktive liv” i et transportmiddel (fx et tog, fly, skib el. lign.), skal du indregne det energiforbrug, der medgår til transport af produktet i hele livsforløbet. Dette bidrag til miljøbelastningen kan være ganske betydeligt.

Udover de teknologiske og miljømæssige aspekter inddrages også de markedsrelevante forhold ud fra det synspunkt, at det ikke er tilstrækkeligt at udvikle et produkt, som er godt ud fra et miljømæssigt, teknisk og økonomisk synspunkt. Hvis produktet ikke kan afsættes kommer der ingen forretning ud af det, og der opnås ingen miljøforbedring.

Ved at følge metodikken udpeges en række ”hot spots”, som kan danne grundlag for at opstille miljømæssige målsætninger i produktets specifikationer og for det videre forløb af produktudviklingen.

For sikre en god spredning og tilgængelighed er metoden integreret som en del af “A Designer's Guide to Eco-Conscious Design of Electrical & Electronic Equipment” (Eco-design Guiden), som er tilgængelig fra http://www.ecodesignguide.dk og http://www.elektronikpanelet.dk.

 



Version 1.0 November 2004, © Danish Environmental Protection Agency