Background Report on Pre-validation of an OECD Springtail Test Guideline

Sammendrag og konklusioner

Formålet med projektet var at udvikle et udkast til en OECD test-guideline for langtids toksicitetstest af springhaler (se Annex A). Udkastet til test-guidelinen blev baseret på to eksisterende testmetoder, en for Folsomia fimetaria (Wiles & Krogh, 1997) og en for Folsomia candida (ISO 1999), hvilke blev kombineret og opdateret.

Testen med F. candida baseres på en aseksuel reproducerende art, der typisk lever i organisk materiale som kompost eller potteplante muld, hvorimod testen med F. fimetaria benytter en seksuelt reproducerende art, der lever i have- og landbrugsjorde. Deraf følger, at testen med F. fimetaria vil medtage effekter på den seksuelle reproduktion, hvilket synes at være et mere økologisk relevant mål, idet seksuel reproduktion er den mest forekommende strategi for jordlevende organismer. Ydermere vil effekter på F. fimetarias seksuelle reproduktion inkludere effekter forårsaget af kemikalier, der virker via en forstyrrelse af kønsbestemmelses-systemet hos leddyr. I det nuværende projekt blev det undersøgt, hvorvidt det var muligt at inkludere en simpel test for effekter på kønsbestemmelsen, men dette lykkedes ikke. Givet de to forskellige livsstrategier (og størrelser) for de to arter blev det undersøgt, om der var en generel forskel i følsomheden imellem arterne. Resultaterne indikerede en forskel i kemikaliefølsomheden som følge af arten og som følge af livsstadiet, men forskellen kunne delvist forklares ved hjælp af størrelsesforskellen.

For at forberede en ring-test til test-guidelineudkastet blev tre kemiske stoffer testet fipronil, 3,5-dichlorophenol og borsyre. Testkoncentrations områder til brug i ringtesten blev identificeret for disse stoffer.

 



Version 1.0 March 2005, © Danish Environmental Protection Agency