Noise from offshore wind turbines

Sammenfatning og konklusioner

Over hele verden fastlægges vindmøllers støjbelastning af omgivelserne gennem støjberegninger baseret på lydeffektniveauer bestemt i henhold til f.eks. [1]. For store vindmøller og store beregningsafstande er der en tendens til at nogle af beregningsmodellerne, der er udviklet til industri støj og mindre afstande giver forkerte resultater.

Vindmøllerne bliver stadig større og flytter ud på vandet. Nogle offshore projekter vil blive placeret relativt tæt på kystlinjer med boligområder eller rekreative områder, og miljøpåvirkningen fra f.eks. støj kan vise sig at være af betydning. Afstanden fra offshore vindmølleparker kan variere fra nogle få kilometer som Middelgrunden udfor Københavns Havn til mere end 10 kilometer som Horns Rev vest for Blåvandshuk i Jylland.

Støjudbredelse fra offshore vindmøller er forskellig fra lydudbredelsen for landbaserede vindmøller. På grund af refleksioner i den akustisk hårde havoverflade dæmpes støjen mindre med afstanden end støj, der udbredes over bløde græsmarker, og det, der synes at være en tilstrækkelig afstand for en vindmøllepark på land, kan vise sig ikke at være det for en offshore vindmøllepark.

Derfor er det vigtigt at være i stand til at fastlægge støjbelastningen fra offshore vindmølleparker på en sikker og entydig måde. Dette omfatter pålidelige støjberegninger og muligheden for at kontrollere de opgivne støjdata gennem målinger. Støjmålinger offshore er vanskeligere end på land, og det er nødvendigt at ændre monteringen af målemikrofonen fra en placering på en plade på jorden. DELTA har testet en alternativ metode, hvor mikrofonen er placeret på et skib 3-5 m over havoverfladen, og har fundet den anvendelig. Det største problem med metoden er, at baggrundsstøjen fra bølgeslag mod skibssiderne kan maskere møllestøjen og dermed umuliggøre målingerne.

Før metoden kan anbefales som en generel metode, bør der gennemføres yderligere forsøgsmålinger under forskellige omstændigheder.

Prædiktering af støj fra offshore vindmølleparker involverer store beregningsafstande. Dette medfører, at selv små unøjagtigheder i prædikteringsmodellerne kan få betydning. Terrænvirkningen er af størst betydning, men også luftabsorption ved lave frekvenser har betydning.

Den Danske dB(A)-model, der antager hårdt reflekterende underlag, overestimerer niveauet af støj, der udbredes over land, men giver rimelige resultater offshore for afstande op til 500 m. I oktavbånds-versionen øges denne afstand til 2-5 kilometer. Modellen giver forkerte resultater ved store afstande på grund af multiple refleksioner i havoverfladen. Refleksionerne summerer op og fører til cylindrisk spredning af lydenergien.

NORD2000 inkluderer denne effekt. Det er dog nødvendigt at få yderligere afklaret, ved hvilke afstande og frekvenser effekten sætter ind, dvs. hvornår der skiftes mellem koherent og inkoherent summering af refleksionerne.

Luftabsorptionskoefficienter ved lave frekvenser bør inkluderes i alle modeller.

For uskærmede forhold giver forskellige vindretninger og vindhastigheder kun lille variation i støjniveauet i medvindsretninger og kun lidt mere i tværvind. Ved beregning af det årlige middelstøjniveau bliver variationer i støjniveauet for varierende meteorologiske situationer vigtige.

 



Version 1.0 July 2005, © Danish Environmental Protection Agency