Development of cleaner products in Berendsen's international product chains

Appendix E
Rent miljø handler også om sæbe

Miljøhensyn er blevet en konkurrencefordel. Det har ansporet Berendsen Textil Service A/S til at udvikle miljøvenlige produkter. Under Miljøstyrelsens ’Program for renere produkter’ har Berendsen Textil Service A/S i samarbejde med FORCE Technology udviklet en miljø- og allergivenlig skumsæbe. Det er blevet en succeshistorie for Berendsen, brugerne af sæben og miljøet.

Af Thomas Ambrosius

MILJØ

Hvor mange gange om dagen vasker dine medarbejdere hænder i løbet af en arbejdsdag? Otte gange? Hvor mange medarbejdere har virksomheden? 30, eller måske 200? For den lille virksomhed bliver det 240 håndvaske om dagen eller 48.000 på et år med 200 arbejdsdage. For virksomheden med 200 medarbejdere bliver det til ikke mindre end 320.000 håndvaske på et år.

Det er meget sæbe og endnu mere vand – ofte varmt vand.

Med sådan et regnestykke i baghovedet bliver det pludselig ikke helt ligegyldigt, hvilken håndsæbe medarbejderne bruger. Hverken for den enkelte medarbejders sundhed, virksomhedens økonomi eller miljøet.

Fra vugge til grav

På baggrund af en såkaldt livscyklusvurdering af sæbe er det lykkes Berendsen Textil Service A/S i samarbejde med Force Technology at udvikle en skumsæbe, som både er miljøvenlig og uden allergifremkaldende og hormonforstyrrende indholdsstoffer

Hos FORCE Technology er det civilingeniør og leder af LCA Center Jeppe Frydendal, der har ydet Berendsen konsulentbistand. Han forklarer, at livscyklusvurderinger (LCA) betyder, at man får et mål for et produkts samlede miljøbelastning fra udvinding af råstoffer over fabrikation og brug til bortskaffelse af produktet. Man beregner simpelthen et produkts samlede miljøbelastning fra vugge til grav. Berendsens skumsæbe belaster for eksempel miljøet mindre end flydende creme-håndsæber. Med livscyklusvurderinger finder man ofte en række forbedringspotentialer, der ikke kun er godt for miljøet, men også kan spare virksomheden for udgifter til energi og råvarer, eller man finder måske en måde at forbedre produktet sundhedsmæssigt fra vugge til grav.

”Den skumsæbe, vi har udviklet, er nem at påføre og vaskes lettere af huden end flydende sæbe. Man skal heller ikke bruge vand på at opskumme sæben, og så strækker den længere end flydende sæbe. Det betyder alt i alt, at man reducerer vandforbruget ganske betydeligt, når man vasker hænder” siger Jeppe Frydendal.

Hvis den enkelte medarbejder sparer én liter vand pr. håndvask, vil den store virksomhed med 200 ansatte altså spare 320.000 liter vand om året - og miljøet for ligeså meget spildevand. Dertil kommer, at skumsæben kun indeholder biologisk nedbrydelige stoffer, som rensningsanlæggene ikke har problemer med.

Allergi

Allergi er et stigende problem i Danmark. Derfor har også sundhed spillet en afgørende rolle i udviklingen af Berendsens skumsæbe, som er uden parfume og farvestoffer. Mange cremehåndsæber indeholder konserveringsmidlerne MG (methyldibromoglutaronitrile), som ifølge Videnscenter for Allergi er allergifremkaldende, samt parabener, som er stærkt mistænkt for at være hormonforstyrrende. Dem har Berendsen fået erstattet med god gammeldags atamon, som de fleste kender fra syltning.

Krav til leverandøren

Berendsen fremstiller ikke skumsæben selv. Derfor har virksomheden stillet helt specifikke krav til leverandøren. Det har været en vanskelig proces, forklarer produktchef Christian Steen, Berendsen. Men med gode argumenter lykkedes det Berendsen at få leverandøren i Sydeuropa til omstille produktionen af sæbe til den miljøvenlige skumsæbe.

”Den største barriere var at overbevise vores leverandør om at fremstille en sæbe uden parfume, for i Sydeuropa betyder ’rent’, at det skal dufte godt. Men vi fik dem overbevist om, at det var en fordel for dem at fremstille en neutral grundsæbe. Den kan de så tilsætte parfume til de kunder, som vil have en sæbe, der dufter ’rent’, mens vi køber den neutrale grundsæbe. Et andet argument var, at den efterspørgsel, der er på miljøvenlig sæbe i Danmark og Skandinavien i dag, også vil nå til Sydeuropa. På sigt vil vores leverandør altså også få en konkurrencefordel på det sydeuropæiske marked ved allerede at omstille produktionen nu. Derfor gik de med til at omstille produktion, selv om Berendsen i denne sammenhæng er en lille aftager af virksomhedens produkter,” siger Christian Steen.

På forkant med udviklingen

Berendsen egen motivation for at kaste sig over projektet er flersidet. For det første efterspurgte flere kunder miljøvenlig produkter. For det andet ser Berendsen en konkurrencefordel i at udvikle produkter, der er mere miljøvenlige end konkurrenternes – ganske enkelt, fordi miljø er blevet et salgsparameter. Endelig undgår Berendsen ifølge Christian Steen at blive overhalet inden om af ny miljølovgivning eller historier i pressen, som man senest har set med Colgate og det bakteriedræbende stof triclosan, der mistænkes for at gøre bakterier multiresistente.

”Miljøet er en af de parametre, hvor man kan adskille sig fra konkurrenterne. Man kan sige, at vi med vores nye skumsæbe har opnået et tidsmonopol, indtil konkurrenterne har fremstillet en sæbe, som er lige så god og miljøvenlig som vores,” siger Christian Steen.

Berendsen har under ’Program for renere produkter’ også udviklet en miljøvenlig håndrens og en sanitizer (toiletrens) uden hormonforstyrrende stoffer. Men udviklingen stopper ikke der. Flere nye produkter er på vej. Projektet har i det hele taget ansporet Berendsen til at udvikle miljøvenlige produkter, siger Christian Steen.

Fakta

  • Livscyklusvurderinger, LCA, bruges til at beregne miljøbelastningen af et givet produkt i dets levetid fra råstofudvinding til bortskaffelse.
  • LCA Center er et dansk videncenter for livscyklusvurderinger og livscyklustankegangen, der skal servicere virksomheder samt offentlige og private institutioner. Centeret er delvist finansieret af Miljøstyrelsen. Centeret drives af IPU, COWI og FORCE Technology.
  • Adresse: LCA Center, FORCE Technology, Hjortekærsvej 99, 2800 Kgs. Lyngby

LCA Center formål er:

  • At hjælpe dansk erhvervsliv og andre, der har behov for miljøvurdering af produkter og tjenesteydelser i et livscyklusperspektiv.
  • At sikre at indsatsen på dette område i Danmark foregår på et solidt og videnskabeligt funderet grundlag.
  • At fremme produktorienteret miljøarbejde, herunder brugen af livscyklusvurderinger og andre miljøledelsesværktøjer.
  • At fastholde det gode samarbejde mellem alle væsentlige aktører på LCA-området i Danmark, der har præget udviklingen indtil nu.
  • Læs meget mere om miljø og livscyklusanalyser på: www.lca-center.dk.

Gode råd om sæbe

  • Undgå miljøbelastende og hormonforstyrrende stoffer.
  • Undgå stoffer, som ikke er let biologisk nedbrydelige, fx centrimonium chlorid, 2-bromo-2nitropropane-1, 3-diol, og quaternium-15.
  • Undgå hormonforstyrrende stoffer som konserveringsmidlet buthylparaben.
  • Undgå EDTA – EDTA er ikke i sig selv miljøbelastende, men kan frigøre miljø- og sundhedsskadelige tungmetaller.
  • Undgå det antibakterielle stof triclosan, som Miljøstyrelsen vurderer, udgør en belastning for miljøet, og som mistænkes for at medvirke til dannelsen af multiresistente bakterier, som vil være vanskelige at bekæmpe med antibiotika.
  • Undgå overdosering. Vask hænderne grundigt, men med så lidt sæbe som muligt

Kilde: Råd om Miljø og Forbrug, Informationscenteret for Miljø og Sundhed.

Billedtekst: Under Miljøstyrelsens ’Program for renere produkter’ er det lykkedes Berendsen Textil Service at udvikle en ny skumsæbe. Det er en succeshistorie for Berendsen, miljøet og brugerne af sæben, som undgår allergifremkaldende og hormonforstyrrende stoffer.

Billedtekst: Under Miljøstyrelsens ’Program for renere produkter’ er det lykkedes Berendsen Textil Service at udvikle en ny skumsæbe. Det er en succeshistorie for Berendsen, miljøet og brugerne af sæben, som undgår allergifremkaldende og hormonforstyrrende stoffer.

 



Version 1.0 March 2006, © Danish Environmental Protection Agency