Noise mapping by use of Nord2000 – Reduction of number of meteo-classes from nine to four

Resume og konklusioner

Den reviderede fælles nordiske beregningsmetode Nord2000 baserer sig på, at årsmiddelværdien af parametrene Lden og Lnight beregnes for 25 forskellige typer af vejrsituationer og dertil hørende lydudbredelsesforhold, vejrklasserne. Der er fastlagt et format til bestemmelse af den hyppighed, hvor de forskellige vejrklasser optræder indenfor hver af de tre perioder dag, aften og nat. Formatet tillader desuden, at der benyttes data for lufttemperatur og relativ fugtighed for hver af vejrklasserne.

I Danmark har det vist sig, at der i praksis kun forekommer 9 vejrklasser. De nødvendige data for disse klasser indgår som bilag i bekendtgørelse om kortlægning af ekstern støj og udarbejdelse af støjhandlingsplaner (nr. 717 af 13. juni 2006).

Det har efterfølgende vist sig, at der i forbindelse med støjkortlægning af større områder opstår uhensigtsmæssigt lange regnetider, når støjniveauet skal beregnes for 9 vejrklasser. Idet regnetiden er direkte proportional med antallet af vejrklasser, er det undersøgt om en reduktion af antallet af vejrklasser kan benyttes ved støjkortlægning uden at der opstår fejl herved.

I projektet, som denne rapport omhandler, anbefales det at reducere antallet af vejrklasser til fire i forbindelse med støjkortlægning og andre beregningsopgaver, hvor regnetiden har stor betydning. I andre tilfælde, hvor regnetiden er mindre væsentlig, eller når kravene til nøjagtighed er større, anbefales det at benytte de oprindelige ni vejrklasser i bekendtgørelsen.

Ved støjkortlægning i tætte byområder anbefales det at benytte én vejrklasse, hvor der ses bort fra meteorologiens indflydelse på lydudbredelsen. På grund af de generelt kortere afstande og mange refleksioner har vejrforholdene generelt mindre betydning i tætte byområder. I de situationer, hvor meteorologien kan have indflydelse, er det imidlertid tvivlsomt om de lokale vejrforhold i bygaderne svarer til de generelle forhold i landet som helhed.

 



Version 1.0 March 2007, © Danish Environmental Protection Agency