[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Cadmium og DEHP i kompost og bioafgasset materiale

1 Indledning

1.1  Baggrund
1.2  Formål
1.3  Gennemførte aktiviteter

 

1.1 Baggrund

I handlingsplanen for affald og genanvendelse fra 1993-97 har biologisk behandling af organisk dagrenovation været prioriteret højere end f.eks. forbrænding af samme. Denne målsætning for affald og genanvendelse indebar samtidig, at biologisk behandling af den organiske fraktion af dagrenovationen var uomgængelig.

Det er i 1998 fortsat regeringens politik, at genanvendelse af dagrenovation skal fremmes, og der er dermed stadig behov for pålidelige biologiske behandlingsmetoder til den organiske fraktion. Forskellige problemer på området har imidlertid bevirket, at udbredelsen af disse behandlingsmetoder er forsinket. Det har desuden på flere punkter vist sig, at der er behov for en forbedring og opdatering af det videngrundlag, der en nødvendigt for at sikre den fremtidige udvikling på området.

I den forbindelse har de nye grænse- og afskæringsværdier for tungmetaller og miljøfremmede stoffer, der er fastsat i Bekendtgørelse om anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål (Bek. nr. 823 af 16. september 1996), bevirket et særligt behov for afklaring af kvaliteten af kompost og beslægtede restprodukter med hensyn til disse parametre.

Derfor har en række danske komposteringsanlæg, repræsenteret af AFAV I/S, sammen med Miljøstyrelsen ønsket at få foretaget en uvildig undersøgelse, der kunne belyse ovenstående problemstilling. Foranlediget heraf udarbejdede COWI et forslag til denne undersøgelse, der er gennemført med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

1.2 Formål

Den undersøgelse af udvalgte tungmetaller og miljøfremmede stoffer i kompost og bioafgasset materiale, der afrapporteres i det følgende, er gennemført for at bidrage til en forbedring af beslutningsgrundlaget vedrørende de fremtidige muligheder for genanvendelse af den organiske del af dagrenovationen. Specifikt har undersøgelsens formål været at:

Fastslå om kompost og bioafgasset materiale, med den kvalitet det har i dag, vil kunne overholde de grænse- og afskæringsværdier for tungmetaller og miljøfremmede stoffer, der vil være gældende fra den 1. juli 2000,
at identificere kontamineringskilder og/eller processer, der har væsentlig negativ indvirkning på mulighederne for genanvendelse af kompost og bioafgasset materiale, samt
at fremkomme med forslag til ændringer eller indgreb i indsamlings- og behandlingsfasen, der kan reducere denne negative indvirkning.

1.3 Gennemførte aktiviteter

Undersøgelsen, der er gennemført i perioden fra august 1997 til marts 1998 har omfattet en række delaktiviteter, der emnemæssigt kan opdeles i følgende tre hovedgrupper:

  1. Bestemmelse af niveauerne af DEHP og cadmium i kompost og bioafgasset materiale på en række udvalgte anlæg.
  2. Identificering af kilder og årsager til eventuelle problemer (særlige produkter, generelle forureninger i råmaterialerne, fremgangsmåder eller processer, konstruktionsmaterialer anvendt i anlæggene) samt fortolkning af data.
  3. Udarbejdelse af konkrete forslag og anbefalinger omkring indsamling og behandling, der kan medvirke til nedbringelse af kontamineringsniveauet.

Undersøgelsesprogrammet blev indledt med en generel besigtigelses- og interviewrunde på anlæggene (otte komposteringsanlæg med dagrenovation, to rene have-/parkaffaldskomposteringsanlæg samt et biogasanlæg), hvorefter det praktiske prøvetagnings- og analyseprogram blev fastlagt.

Parallelt med prøvetagning og analyser er der indhentet oplysninger om anlæggenes indretning og drift, om deres oplande og indsamlingsordninger for affald samt resultater af tidligere udførte undersøgelser af relevante stoffer.

Der er foretaget en teoretisk vurdering af potentielle kontamineringskilder samt en besigtigelse på de fire store anlæg af fremmedelementer i råmaterialer, kompost og sigterest. Der er tillige foretaget en egentlig udsortering af indkommende kildesorteret dagrenovation på AFAV's anlæg og efterfølgende gennemført analyser af 17 materialekategorier, der var hyppigt forekommende i den sorterede dagrenovation.

I projektets slutfase er disse oplysninger sammenholdt med henblik på fortolkning af de opnåede resultater og udarbejdelse af forslag til problemreducerende foranstaltninger.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]