[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Listen over uønskede stoffer

Læsevejledning

 

Listens opdeling

I Listen over uønskede stoffer er hvert stof/stofgruppe indskrevet i et datablad, der er opdelt i informationsfelter. Felternes indhold forklares nedenfor. På datablade, der omhandler enkeltstoffer, er anført CAS-nr. og EINECS-nr. De enkelte stoffer/stofgrupper er opstillet i alfabetisk orden.

 

Produktgrupper

Her angives udvalgte produktgrupper, hvori stofferne indgår samt de produktgrupper, hvor anvendelsen kan være et specielt problem.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at Listens oplysninger om anvendelsesområder for det enkelte kemikalie ikke er udtømmende. Et stof kan godt være i andre produktgrupper end de nævnte. Endvidere er det vigtigt at være opmærksom på, at et stof på Listen ikke nødvendigvis er problematisk i alle de anvendelser, hvori det indgår.

 

Begrundelse for udvælgelse

Kemiske stoffer og produkter kan belaste mennesker og miljø gennem hele deres livscyklus - dvs. ved produktion, brug og bortskaffelse. Derfor kan et stof enten være udvalgt, fordi det generelt har uønskede egenskaber, og/eller fordi det betragtes som et problemstof i visse sammenhænge f.eks. i affaldskredsløbet eller i havmiljøet. Endvidere kan et stof være udvalgt på baggrund af en politisk fastsat dansk målsætning om f.eks. afvikling.

For de stoffer på Listen, hvor begrundelsen for udvælgelsen er, at de kan give problemer i affaldskredsløbet, findes der bl.a. dokumentation for dette i Miljøstyrelsens debatoplæg fra 1997 om "Erhvervsaffald og udvalgte affaldsstrømme". Kommende aktiviteter på dette område er indeholdt i den Affaldsredegørelse, som miljø- og energiministeren i begyndelsen af 1998 har fremlagt for Folketinget.

Er et stof udvalgt på baggrund af klassificeringen betyder det, at det på "Listen over farlige stoffer" er klassificeret for særligt betænkelige sundheds- eller miljøeffekter. Der drejer sig om følgende: høj akut eller kronisk giftighed; kræftfremkaldende, reproduktionstoksisk og akkumulerende effekt; allergifremkaldende effekt for hud og luftveje samt miljøfarlighed.

Såfremt et stof er udvalgt på baggrund af PC-beregninger betyder det, at der er tale om særligt økotoksikologisk betænkelige stoffer, der er identificeret ved hjælp af computerbaserede estimeringsteknikker (QSAR). Sådanne stoffer betegnes i Listen som skadelige for vandmiljøet.

Endelig vil visse stoffer være udvalgt, fordi de vurderes at have en kraftig drivhuseffekt (jvf. FN’s klimakonvention).

 

Målsætning

Her angives Miljøstyrelsens konkrete målsætninger om begrænsninger i anvendelsen. Hvad angår internationale eller regionale afviklingserklæringer for konkrete stoffer henvises til Miljøstyrelsens rapport fra 1996: "Status og perspektiver for kemikalieområdet". Bilag 1.

 

Klassificering

Under klassificering angives de fareklasser og risikosætninger, som stoffet er tildelt på Listen over farlige stoffer.

 

Nugældende regulering

Under dette felt henvises til, om stoffet er omfattet af regler om anvendelsesbegrænsning eller andre begrænsningsinitiativer f.eks. frivillige aftaler med industrien om afvikling. Desuden angives det, om der er fastlagt kvalitetskriterier eller grænseværdier for jord, luft eller vandløb, søer og hav. Feltet omfatter også henvisning til eventuelle særlige arbejdsmiljøregler for omgangen med stoffet. Derudover gælder det for alle stoffer, at de er omfattet af en række generelle arbejdsmiljøregler (se sidst i litteraturlisten bagest i rapporten). Endelig kan der være tale om henvisning til anden form for regulering - f.eks. at stoffet er afgiftbelagt.

De konkrete regler findes opført i litteraturlisten.

 

Aktiviteter

Under hvert stof på Listen er der en angivelse af, hvilke aktiviteter der allerede er i gang, eller hvilke der påtænkes igangsat for det konkrete stof.

 

 

Aktivitetstyper

Særligt prioriterede stoffer

På 26 af databladene er det i feltet "Målsætning" angivet, at der her er tale om stoffer, der er prioriteret for en særlig indsats. Den aktivitet, som knytter sig til disse særligt prioriterede stoffer/stofgrupper, henføres til de første tre af nedennævnte aktiviteter - i skemaet er de angivet under feltet "Aktiviteter".

 

Forbuds- og begrænsningsinitiativer

For de stoffer på Listen, hvor der allerede i dag er oparbejdet tilstrækkelig viden til at igangsætte forbuds- og begrænsningsinitiativer, er det konkrete initiativ - der påtænkes gennemført - omtalt. Det samme vil være tilfældet for stoffer, hvor der allerede er udarbejdet, eller hvor der påtænkes udarbejdet en handlingsplan.

De særligt prioriterede stoffer, hvor denne aktivitet planlægges, er følgende:

Arsen og arsenforbindelser

Bly og blyforbindelser

Creosotforbindelser

Moskusxylener (i kosmetik)

Nonylphenolethoxylater i vaske/rengøringsmidler (se datablad for alkylphenolethoxylater)

Phthalater

Stenkulstjære (i kosmetik)

 

Videnindsamling inden afviklingsinitiativer

For nogle af de stoffer på Listen, hvor der er en målsætning om begrænsning, er der behov for indsamling af yderligere viden for at kunne igangsætte forbud eller anvendelsesbegrænsninger. Det kan dreje sig om viden om stoffernes specifikke anvendelse i alle typer produkter, substitutionsmuligheder samt en vurdering af de erhvervs- og samfundsøkonomiske konsekvenser af en regulering, før der kan tages stilling til, hvorledes en begrænsning af anvendelsen kan udformes.

De særligt prioriterede stoffer, hvor denne aktivitet planlægges, er følgende:

Alkylphenoler

Alkylphenolethoxylater (øvrige anvendelser)

Azofarvestoffer, udvalgte

Chromforbindelser

Dichlormethan

Formaldehyd

Hydrogenfluorkulbrinter (HFC’er)

Kobberforbindelser

Organiske tinforbindelser

Perfluorerede kulbrinter

Svovlhexafluorid

 

EU-risikovurdering pågår

I feltet om aktiviteter angives det endvidere, om stoffet er udvalgt til at blive underkastet den fælles EU-risikovurdering samt hvilket land, der er udpeget til at foretage vurderingsarbejdet.

For visse af de stoffer, der er under risikovurdering, er vurderingsarbejdet så langt i EU-processen, at eventuelle nationale initiativer må afvente resultaterne af dette fælles EU-arbejde.

De særligt prioriterede stoffer, hvor denne aktivitet planlægges, er følgende:

Bromerede flammehæmmere

Cadmium og cadmiumforbindelser

Chlorparaffiner, kort- og mellemkædede

Ethylglycol

Ethylglycolacetat

Nikkel og nikkelsulfat

Tetrachlorethylen

1,2,4-Trichlorbenzen

Trichlorethylen

 

Klassificeringsinitiativer

For visse stoffer er det nævnt, at disse allerede er under klassificering, eller at de skal vurderes med henblik på fremtidig klassificering. Denne aktivitet er taget med, da en farlighedsvurdering vil være det første skridt til en endelig vurdering af et givet stof. Derudover vil en klassificering og mærkning af et stof - eller af de produkter hvori det indgår - være vigtige oplysninger som indkøbere og forbrugere kan anvende til f.eks. at fravælge de farligste kemikalier.

 

Opdatering og videnskabelige undersøgelser

Listen omfatter også en del såkaldt kul- og olieafledte stoffer, som er problematiske, hvis de anvendes i mindre rene fraktioner. På dette område vil Miljøstyrelsen i samarbejde med Produktregistret og industrien undersøge i hvilket omfang, der i dag anvendes fraktioner med skadelige urenheder. I givet fald vil de produktansvarlige blive tilskyndet til at skifte til renere fraktioner.

Maling, lak og lim hører blandt de produktgrupper, hvor en del af de uønskede stoffer indgår. For en række af disse findes kendte alternativer, som visse dele af industrien allerede har taget i anvendelse. Aktiviteten her bliver derfor i samarbejde med Produktregistret og industrien bl.a. at undersøge, hvor langt man er kommet med at erstatte stofferne på Listen med mindre skadelige stoffer. Hvis foreliggende viden ikke er inddraget i tilstrækkelig grad, vil der blive taget initiativer med henblik på at få de ansvarlige til at gennemføre en hurtig substitution.

En anden ting - der også skal undersøges - er i hvor stort et omfang de uønskede stoffer indgår i produkter, der sælges til forbrugerne i detailhandelen - herunder det acceptable niveau for indholdet af uønskede stoffer i form af eventuelle urenheder.

Endelig er der for nogle stoffer for tiden videnskabelige undersøgelser i gang, der yderligere skal afklare stoffernes miljøeffekter. Eventuelle initiativer for disse stoffer vil derfor først blive igangsat, når resultaterne for disse undersøgelser foreligger.

 

Overvågningsprogram

Under aktiviteter er det også oplyst, om et givet stof er medtaget i forslaget til det fremtidig nationale overvågningsprogram med angivelse af, i hvilke medier overvågningen ønskes foretaget.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]