[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

XTitelX

1. Sammendrag

Projektets baggrund
Projektet "Miljø- og sundhedsmæssig vurdering af tekstilvaskemidler og hjælpekemikalier anvendt på offentlige og private industrielle vaskerier" er en naturlig opfølgning på det tidligere for Miljøstyrelsen gennemførte projekt "Miljøoversigt og miljøplan for vaskeribranchen". I rapporten fra dette projekt konkluderes det, at nedenstående indsatsområder skal have første prioritet:
Spildevand, detergenter (tensider)
Spildevand, chlorblegemidler
Energiforbrug, dampfremstilling
Spildevand, øvrige stoffer
Vandforbrug

I nærværende projekt er der foretaget en mere tilbundsgående udredning af de tre områder:
Spildevand, detergenter (tensider)
Spildevand, chlorblegemidler
Spildevand, øvrige stoffer

samt en overordnet kortlægning af vandforbruget. Energiforbruget er særskilt blevet undersøgt i projektet: Brancheenergianalyse for vaskerier, finansieret af Energistyrelsen /2/.

Projektets gennemførelse
Projektet er blevet gennemført i fire faser af DTI Miljøstyring og LCA og DTI Beklædning og Textil i samarbejde med kemikalieleverandørerne DiverseyLever, Novadan og Henkel-Ecolab.

Fase 1: Kemikalie-forbrugskortlægning
I denne fase er den danske industrielle vaskeribranches forbrug af vaskemidler og hjælpekemikalier i 1996 blevet kortlagt. Kortlægningen er sket dels via en spørgeskemaundersøgelse til alle medlemsvaskerier i Foreningen af Danske Vaskerier, hvis samlede forbrug af vaskemidler og hjælpekemikalier vurderes til at udgøre mindst 95 % af det samlede forbrug på danske industrielle vaskerier, og dels via salgsoplysninger indhentet fra branchens tre store kemikalieleverandører. Der er meget fin overensstemmelse mellem forbrugsoplysningerne vedrørende vaskemidler indhentet henholdsvis fra vaskerierne og fra kemikalieleverandørerne.

Gruppering efter kunde-type
Kemikalieforbrugsfordelingen er beregnet i forhold til fire hovedtyper af vaskerier:

1. Institution Hospital/plejehjem
2. Hotel/restaurant  
3. Industri Hvid industri arbejdsbeklædning, kulørt industri- arbejdsbeklædning, måtter.
4. Blandet produktion  

De tre første grupper er karakteriseret ved, at mindst 60% af produktionen er af den karakteristiske vasketøjstype.

Der er beregnet gennemsnitlige kemikalieforbrug af tensider, alkalier, fosfater, blegemidler, ansyringsmidler og skyllemidler for hver af de fire vaskerityper.

Fase 2: Vurdering af
vaskekemikaliernes potentielle miljøbelastning

Det blev tidligt i projektforløbet besluttet, at vurderingen af vaskemidlers og hjælpekemikaliers potentielle miljøbelastning skulle ske ved hjælp af et scoringsværktøj, der tog udgangspunkt i de eksisterende systemer til evaluering af vaskemidlers miljøbelastning.

Produktoptimering
Scoringsværktøjet er udviklet således, at det er muligt for kemikalieleverandørerne at evaluere vaskekemikaliernes potentielle miljøbelastning og ud fra resultatet vurdere hvilke indholdsstoffer og mængder, der er kritiske. Resultatet kan eventuelt danne baggrund for substitutionsovervejelser af delelementer i sammensatte produkter.

Procesoptimering
Scoringsværktøjet kan endvidere anvendes af de industrielle vaskerier i samarbejde med kemikalieleverandøren til at evaluere en vaskerecepts potentielle miljøbelastning (score), og ud fra resultatet kan det vurderes, om en ændring af recepten vil forværre (dårligere scoringsresultat) eller forbedre (bedre scoringsresultat) den potentielle miljøbelastning.

Fase 3: Kortlægning af udvalgte vaskerier
For at undersøge om de industrielle vaskerier anvender vaskekemikalier i overensstemmelse med kemikalieleverandørernes anbefalinger såvel med hensyn til brug som til doseringsmængde, blev 9 vaskerier udvalgt til at gennemgå en nærmere kortlægning.

Udvælgelses- og kortlægningkriterier
De vaskerier, som blev udvalgt, dækkede bredt de fire ovennævnte vaskerityper, og de i projektet medvirkende kemikalieleverandører var hver leverandør til tre af vaskerierne. Ved besøg på hvert vaskeri blev kemikalieforbruget detaljeret kortlagt, vaskerecepter blev evalueret i forhold til kemikalieleverandørernes anbefalinger, og arbejdsmiljøforhold omkring kemikaliehåndteringen blev undersøgt.

Resultat af kortlægning
Kortlægningen viste, at vaskerierne stort set anvendte vaskekemikalierne i overensstemmelse med anbefalingerne, men at der var nogle vaskerier, som anvendte vaskerecepter med større kemikaliedoseringer end anbefalet. Der var derfor mulighed for at gennemføre receptoptimeringsforsøg med det fornål at reducere miljøbelastningen. Der vurderedes ikke at være problemer omkring arbejdsmiljøforholdene i forbindelse med kemikaliehåndteringen.

Fase 4: Optimeringsforsøg
Som et resultat af de første tre faser i projektet blev der i fase 4 gennemført dels ét produktoptimeringsforsøg og dels ét vaskereceptoptimeringsforsøg. Disse forsøg skulle dels anvendes til at teste scoringssystemet i praksis og dels anvendes som eksempel på at det er muligt at reducere den potentielle miljøbelastning både ved produktoptimering og receptoptimering.

Produktoptimering
Produktoptimeringen blev gennemført ved at substituere et stærkt miljøbelastende tensid, som var delelement i et arbejdstøjsvaskemiddel, med et mindre miljøbelastende alternativ og efterfølgende evaluere, om det forårsagede ændringer i produktkvaliteten på vasketøjet.

Receptoptimering
Receptoptimeringen blev gennemført ved at optimere recepten til en kraftig vaskeproces til hvide duge hen imod kemikalieleverandørens noget mindre kraftige "standardrecept". Det blev evalueret, om ændringen i vaskerecepten forårsagede ændringer i produktkvaliteten på vasketøjet.

Forsøgene viste, at det er muligt at mindske miljøbelastningen ved såvel produkt- som receptoptimering uden at forringe produktkvaliteten på vasketøjet.

Projektkonklusion
Det gennemførte projekt har tilbundsgående kortlagt forbruget og forbrugsmønsteret af tensider, chlorblegemidler og øvrige hjælpekemikalier, der blev anvendt på de danske industrielle vaskerier i 1996. For at evaluere disse vaskekemikaliers potentielle miljøbelastning af spildevandet er der med baggrund i eksisterende miljømærke- og miljøscoringssystemer udviklet en ny scoringsmodel "DTI modellen". Denne model tager hensyn til den varierende tilsmudsningsgrad af vasketøjet, som behandles på industrielle vaskerier, og adskiller sig herved fra de kendte modeller. Der evalueres i tre kategorier: let tilsmudset, middel tilsmudset og stærkt tilsmudset tøj. Modellen kan anvendes til evaluering af såvel produkter som vaskerecepter. Optimeringsforsøg gennemført på henholdsvis ét specifikt arbejdstøjsvaskemiddel og en specifik vaskerecept for hvide duge viser tydeligt, at "DTI modellen" kan anvendes som et praktisk værktøj til reduktion eller forsøg på reduktion af den potentielle miljøbelastning af spildevandet fra industrielle vaskerier. Det skal dog påpeges, at vaskerierne kun kan anvende scoringsmodellen i samarbejde med deres kemikalieleverandør.

.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]