[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

XTitelX

2. Plan for gennemførelse af miljømæssig vaskereceptoptimering

  1. Vaskeriet skal først identificere et ønske om eller et behov (kunde-krav) for miljøoptimering af vaskerecepterne for derigennem at undersøge, om det er muligt at reducere den potentielle kemikaliemæssige miljøbelastning af afløbsvandet fra virksomheden uden en forringelse af produktkvaliteten.
  2. Derefter kontaktes den aktuelle kemikalieleverandør, og i samarbejde med dennes repræsentant fastlægges hvilke af vaskeriets vaskerecepter der sammenholdt med den dertil svarende årstonnage er af væsentlig betydning for den potentielle kemikaliemæssige miljøbelastning.
  3. Kemikalieleverandørens repræsentant gennemfører en scoring af de udpegede vaskerecepter efter "DTI modellen". Hvis scoringsresultatet ligger på et tilfredsstillende niveau indenfor de opstillede betingelser, bevares recepten. Ligger resultatet på et utilfredsstillende niveau eller decideret udenfor de opstillede betingelser, vurderes årsagen hertil. En mulig årsag er, at de vaskekemikalier der indgår i vaskerecepten, indeholder en eller flere komponenter, som er miljømæssigt uheldige. Kemikalieleverandørens repræsentant kan overfor vaskeriet redegøre for hvilke muligheder, der aktuelt findes for substitution af disse komponenter og hvilken økonomisk effekt, som det vil få på produktprisen, hvis en substitution gennemføres. En anden mulig årsag er, at den aktuelle vaskerecept er meget "kraftig" til sorteringen muligvis unødvendig kraftig.
  4. Såfremt der skal en produktoptimering til for at forbedre scoringsresultatet kan den umiddelbart gennemføres, såfremt kemikalieleverandøren allerede hos andre kunder har testet, at optimeringen ikke har en negativ effekt på vaskekvaliteten. Er dette ikke tilfældet, skal der laves en testprotokol og gennemføres forsøg i henhold til protokollen for at kontrollere, om vaskekvaliteten bevares på mindst samme niveau efter produktoptimeringen er gennemført som før. Er det derimod en receptoptimering, der skal gennemføres for at forbedre scoringsresultatet, skal der altid laves en testprotokol og gennemføres forsøg i henhold til protokollen for at kontrollere, om vaskekvaliteten bevares på mindst samme niveau efter receptoptimeringen er gennemført som før.
  5. Da det er en større opgave at kontrollere vaskekvalitetens bevarelse, bør der ikke gennemføres miljøoptimering på mere end én vaskerecept ad gangen. Kontrollen bør mindst indeholde følgende parametre:

 

Før og efter optimeringen af den aktuelle sortering kontrolleres omvaskeprocenten af de pletter, der kan forventes at blive fjernet i normal vask det vil sige en omvaskeprocent beregnet uden rustpletter, farveafsmitning, blæk mm. samt efterbehandlingsfejl.
Kontrol af processens rengøringsniveau ved hjælp af éngangs prøvestykker, kontrol af den kemiske slitage på sorteringer, hvor blegemiddel anvendes ved hjælp af 10 gangs prøvestykker og på hvide sorteringer, kontrol af processens hvidhedsbevarende evne ligeledes ved hjælp af 10 gangs prøvestykker.
Registrering i en længere periode af om antallet af kundeklager stiger på den aktuelle sortering.
Hvis alle de gennemførte kontroller falder tilfredsstillende ud, er den miljømæssige receptoptimering gennemført med succes.

Det kan lyde omstændeligt at gennemføre miljøoptimering som ovenfor beskrevet og en alternativ metode er naturligvis bare at prøve en optimering uden testprotokol. De fleste miljømæssige optimeringer af produkter eller vaskerecepter kan dog medføre ændring i vaskeprocessens smudsfjerningsevne, blegevirkningen eller den kemiske slitage både i positiv og i negativ retning. En gennemførelse af testprotokollen skal derfor sikre, at kunden ikke oplever en negativ kvalitetsforandring, og at den kemiske slitage ikke forøges utilsigtet.

[Forside] [Indhold]] [Forrige] [Næste] [Top]