[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

XTitelX

5. Kortlægning af udvalgte vaskerier

For at undersøge om der er overensstemmelse med vaskemiddellevrandørernes "standardrecepter" og de faktisk anvendte recepter anvendt på vaskerierne, fik 9 vaskerier udvalgt til dette projekt kortlagt deres kemikalieforbrug og anvendelsesmønster. Nedenstående er et eksempel på en sådan kortlægning.

5.1 DL

5.1 Kortlægning af et vaskeri

Karakteristik af vaskeriet
Vaskeriet producerer normalt 7,5 time pr. dag. Det tilhører gruppen Industri med ca. 61 % industritøj, ca. 25 % hotel/restauranttøj og ca. 14 % institutionstøj. Vaskeriet producerer udelukkende på diskontinuerlige vaskemaskiner.

Verifikation af spørge- skemaoplysninger
Vaskeriet indvejer alt tøj, og det er denne vægt, der ligger til grund for gennemsnitsberegninger af kemikalieforbruget. Vaskeriet har derfor et lidt større gennemsnitligt kemikalieforbrug beregnet i forhold til "tørvægt", end vaskeriets egne beregninger viser. Kemikalieforbruget opgøres teoretisk i takt med forbruget via datalogning på doseringsanlægget. Ved årsskiftet lagervurderes, hvorfor kemikalieforbruget på årsbasis er korrekt indenfor ± 25 kg pr. produkt. Vaskeriet bruger 7 forskellige vaskemidler, men ud af det samlede forbrug er forbruget af hovedvaskemidlet ca. 75 % og af arbejdstøjsvaskemidlet ca. 17 %. De resterende 8 % fordeler sig på én vaskeforstærker, ét enzymholdigt vaskemiddel samt "husholdningsvaskemidler" der anvendes i forbindelse med en mindre produktion af "privattøj". Herudover anvendes klorbleg, eddikesyre og skyllemiddel. Vandforbruget aflæses på egen vandmåler og inkluderer alt vandforbrug. Vaskeriet har intet vandgenbrugssystem.

Gennemgang af vaske- recepter
Vaskerecepter àjourføres af kemikalieleverandørens konsulent. Nye vaskerecepter udarbejdes i fællesskab af vaskeri og leverandørkonsulenten Recepterne var ved besøget ikke fuldstændig opdaterede.

Korrekt produktanvendelse
Produktsortimentet afspejler vaskeriets produktionsfordeling. Det gennemsnitlige tensidforbrug er forholdsvis lavt og modsvarer 1,7 g pr. kg produktion. Forbruget af hjælpealkali er relativt stort, forbruget af klorbleg er middel, og det samme er forbruget af eddikesyre og skyllemiddel.

Kemikaliedosering
Vaskeriet har haft automatisk kemikaliedoseringsanlæg i nogle år. Alle maskiner undtagen to mindre doseres via dette anlæg. Doseringsanlægget logger den teoretisk doserede mængde og denne bliver holdt op imod indkøb i perioden mellem kontrolbesøgene af kemikalieleverandørens konsulent. Disse kontrolbesøg sker ca. hver anden måned, hvor doseringsanlægget funktions- og doseringsmængdekontrolleres. Der doseres koncentrerede kemikalier via et trykløst slangepumpesystem. Kontrol af udvalgte doseringer viste god overensstemmelse med recepterne indenfor ± 5 % afvigelse. Vaskerecepter til de to maskiner uden automatisk dosering fandtes sammen med produktdatablade i et ringbind i vaskeafdelingen, vaskerecepter til de automatisk doserede maskiner fandtes på vaskerilederens kontor. Manuel dosering sker fra store spande med hver sit pulverformige vaskemiddel, og flydende produkter tappes fra lagerdunke påmonteret tappehane.

Personalets uddannelse
Der arbejder tre personer i vaskeafdelingen. Heraf har den ene været på "Vaskemesterkursus" og den anden på branchens AMU-kurser. Begge har været flere år på vaskeriet. Den tredje person har kun været ansat i to måneder, men har allerede været på det første brancherelevante AMU-kursus.

Arbejdsmiljø ved kemi- kaliehåndtering
Det automatiske doseringssystem doserer koncentrerede kemikalier via trykløst slangepumpesystem. Alle kemikalier opbevares i separat rum, og eddikesyren er sikkerhedsmæssigt adskilt fra klorblegen. Produktdatablade med sikkerhedsforskrifter opbevares sammen med vaskerecepter i et ringbind i vaskeriet. Manuel dosering sker i mærkede bægre fra store spande eller dunke, der højst rummer én lagerenhed. Gummihandsker fandtes, men beskyttelsesbriller manglede. De blev lovet fremskaffet hurtigst muligt. Øjenskylleaggregat fandtes, men ikke i umiddelbar nærhed af doseringsområdet. Aggregatet blev lovet flyttet. Der var ikke udarbejdet arbejdsgiverbrugsanvisning. Der vurderes ikke at være støvproblemer ved manuel dosering, da det meste vaskepulver er "fugtigt" pulver, og resten doseres i små mængder af gangen.

Evaluering af udvalgte recepter
Sengetøj:
I forhold til standardrecepten er den samlede kemikaliemængde (K) næsten fordoblet, dog er mængden ikke større end at den overholder de opstillede betingelser. Den væsentligste ændring i forhold til standardrecepten ligger i ændringer i hjælpemidlerne. Overskridelsen i giftighed/nedbrydning (GN) skyldes især en enkelt delkomponent i hovedvaskemidlet (det samme forhold gør sig gældende for standardrecepten).

Kemikalieleverandøren arbejder på at substituere den problematiske delkomponent med et alternativ. Hvis dette indføres i stedet vil det medføre, at de i modellen opstillede betingelser for GN overholdes for såvel standardrecepten som for den aktuelle recept.

Det bemærkes, at klorbleg indgår i den aktuelle recept i modsætning til standardrecepten, men det forhold indgår ikke i scoringsmodellen.

Hvide duge: I forhold til standardrecepten er den samlede kemikaliemængde (K) øget med omkring 50 %, dog er mængden ikke større end at den overholder de opstillede betingelser. Forøgelsen er væsentligst sket med hovedvaskemidlet, men mængden af hjælpemidler er også øget. Overskridelsen i giftighed/nedbrydning (GN) skyldes overvejende en enkelt delkomponent i hovedvaskemidlet (det samme forhold gør sig gældende for standardrecepten).

Kemikalieleverandøren arbejder på at substituere den problematiske delkomponent med et alternativ. Hvis dette indføres i stedet, vil det medføre, at de i modellen opstillede betingelser for GN overholdes for såvel standardrecepten som for den aktuelle recept.

Det bemærkes, at klorbleg indgår i den aktuelle recept med næsten 50 % større mængde end i standardrecepten, men disse forhold indgår ikke i scoringsmodellen.

Arbejdstøj: I forhold til standardrecepten er et af vaskemidlerne erstattet med et andet. Den samlede kemikaliemængde (K) er øget med omkring 50 %, og så meget at den samlede belastning ikke længere overholder de opstillede betingelser. Belastningen fra giftighed/nedbrydning (GN) er reduceret i forhold til standardrecepten, men ikke så meget, at de opstillede betingelser overholdes. Overskridelsen i giftighed/nedbrydning (GN) skyldes overvejende en enkelt delkomponent i hovedvaskemidlet (det samme forhold gør sig gældende for standardrecepten).

Kemikalieleverandøren arbejder på at substituere den problematiske delkomponent med et alternativ. Hvis dette indføres i stedet, vil det medføre, at de i modellen opstillede betingelser for GN overholdes for såvel standardrecepten som for den aktuelle recept.

I bilag 1 er scoringsberegningerne vist på den måde, at først vises "standardrecepten" og efterfølgende vaskeriets aktuelle recept, som knytter sig op imod denne.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]