[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Borgernes adfærd og holdning på affaldsområdet

Forord

I foråret 1997 gennemførte GfK Danmark A/S på grundlag af to spørgeskemaer udarbejdet i samarbejde med Rendan A/S, Videncenter for Affaldsminimering & Genanvendelse og informationscentret Grøn Information en undersøgelse af befolkningens adfærd og holdninger på affalds- og miljøområdet.

Gfk's faste husstandspanel

Spørgeskemaerne (ét til husstande i etageboliger og ét til husstande i enfamilieboliger) blev udsendt til GfK Danmarks faste husstandspanel, der vurderes repræsentativt at dække danske husstande. GfK Danmark (tidligere Observa) er et analyseinstitut med mangeårig erfaring i spørgepanelundersøgelser.

Hvad omhandler undersøgelsen?

Undersøgelsens affaldsdel, som Videncenter for Affaldsminimering & Genanvendelse har stået for, og som er gennemanalyseret i denne rapport, har primært haft til hensigt at kortlægge husstandenes adfærd inden for 6 affaldsområder:
Dagrenovation
Kompostering
Glas og flasker
Papir og pap
Miljøfarligt affald (olie- og kemikalieaffald samt batterier)
Storskrald og haveaffald

Redskab for affaldsplanlæggere

Undersøgelsen har især sigtet mod at give affaldsplanlæggere i kommuner, affaldsselskaber og Miljøstyrelsen konkret viden om husstandenes affaldsadfærd - dvs. oplysninger om, hvor stor en del af husstandenes affald der sorteres, på hvilke måder affaldet bortskaffes etc. Sideløbende er husstandenes holdninger til udvalgte dele af affaldsbortskaffelsen undersøgt, fx tilfredshed med affaldsordningerne og deres holdninger til sortering af dagrenovationen i en grøn del og restaffald m.m.

På grundlag af undersøgelsen kan der således gives anslåede værdier for eksempelvis:
Hvor mange husstande, der sorterer dagrenovationen i grønt affald og restaffald og deres tilfredshed med dette.
Hvor mange husstande, der hjemmekomposterer/deltager i lokal kompostering, herunder hvor store mængder der hjemmekomposteres.
Hvor mange husstande, der afleverer hvor store mængder af deres glas og papiraffald til forskellige indsamlingsordninger.
Hvor mange husstande, der afleverer hvor store mængder af deres miljøfarlige affald til forskellige indsamlingsordninger, herunder overslag over, hvor store andele af husstandenes miljøfarlige affald der bortskaffes uden for de gængse ordninger.
Hvor ofte husstande kører til genbrugsstationer, herunder hvor mange bil-km der årligt køres i Danmark alene med det formål at bringe storskrald og haveaffald til genbrugsstationer

Ud fra baggrundsvariabler om husstandene (ud over boligform og alder, om der er nogle hjemmegående i husstanden eller ej, om det er en børnefamilie eller ej) har det fx været muligt at se mønstre i, hvilke typer af husstande, der især er positive/negative over for sortering af dagrenovation, hvilke typer af husstande der afleverer meget/lidt af deres affald etc.

Den sidste del af spørgeskemaet består af en række spørgsmål om adfærd og holdninger, der går bredt på miljøet. Disse spørgsmål har Grøn Information udarbejdet og bearbejdet data for. I denne undersøgelse er enkelte af disse miljøspørgsmål blevet koblet til husstandenes affaldsadfærd.

Formål

Det specifikke formål med undersøgelsen har været at give affaldsplanlæggere et operationelt anvendeligt værktøj i form af tal og data, der kan bruges i forbindelse med planlægningen af affaldsordninger for husholdninger.

Derfor har undersøgelsens målgruppe, affaldsplanlæggere, været styrende i forbindelse med kørsler på baggrundsvariabler og sammenhænge på tværs af spørgsmålene. Der er således ikke udført kørsler for mere dybtgående at beskrive adfærdsmæssige (teoretiske) problemstillinger. Der er kun udført kørsler, hvis resultater kan hjælpe affaldsplanlæggere i forbindelse med planlægning af affaldsordninger, og som kan målrette deres informationsvirksomhed over for borgerne på affaldsområdet.

Idet undersøgelsen, hvad angår affaldsdelen, alene har haft sigte mod affaldsplanlægning, indskriver den sig ikke i en videnskabelig, adfærdsforskningsmæssig sammenhæng. For så vidt som adfærdsforskere og andre med videnskabelig baggrund er interesseret i at arbejde videre med undersøgelsens datamateriale, kan dette stilles til rådighed ved henvendelse til Videncentret.

Husstandenes "fortolkning"

Man skal være opmærksom på, at dette ikke er en observationsundersøgelse af befolkningens adfærd, men udelukkende bygger på oplysninger fra husstandene selv. Husstandene kan evt. have misforstået nogle spørgsmål, have svært ved at skelne mellem forskellige ordninger etc.

Desuden kan bestemte svar være præget af husstandenes ønske om at være mere "grønne" eller miljøbevidste end de reelt er. Det gælder især de spørgsmål, der handler om, hvor stor en andel af affaldet man genanvender. Fx hvor meget af det organiske affald man hjemmekomposterer, hvor store mængder af glas og papir man afleverer til genanvendelse, og om man komposterer mere eller mindre i dag end tidligere.

Organisering

Undersøgelsen har været udført i perioden februar 1997 til december 1997, og er finansieret af Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi. Undersøgelsens affaldsdel er udført af Videncenter for Affaldsminimering & Genanvendelse, der har udarbejdet udkast til spørgeskema og hypoteser, bearbejdet data samt skrevet nærværende rapport. Det praktiske arbejde omkring udarbejdelse, opstilling og udsendelse af spørgeskema samt dataindtastning er udført af analyseinstituttet GfK Danmark.

I forbindelse med undersøgelsen er der, som tidligere nævnt, foregået et samarbejde med informationscentret Grøn Information, der har koblet generelle miljøadfærds- og miljøholdningsspørgsmål på det spørgeskema, der er blevet brugt i undersøgelsen.

Der har i tilknytning til projektet været nedsat en styregruppe, der løbende har kommenteret projektet, herunder udkast til spørgeguide og hypoteser samt afrapportering. Med i styregruppen var:

Styregruppen

Kommunernes Landsforening: Niels Remtoft
Danmarks Naturfredningsforening: Lis Husmer
Grøn Information: Nis Peter Nissen, Tine Due Hansen
Miljøstyrelsen: Katrine Bom Hansen indtil maj 1997, derefter Allan Kjersgaard
GfK Danmark A/S: Henrik Egemose, Morten S. Kejling (sidstnævnte indtil juni 1997)
Reno-Sam: Ole Morten Petersen
Videncenter for Affaldsminimering & Genanvendelse: Vagn Isaksen, Ilonka Domela, Kathrine Stefansen

Desuden har Forbrugerrådet ved Thomas Breck været orienteret om projektet og haft mulighed for at kommentere projektet løbende.

Rapportens opbygning

Efter dette forord følger et kort resumé af undersøgelsen. Derefter kommer kapitel 1, der beskriver dataindsamling og databearbejdning. I kapitel 2 uddrages undersøgelsens vigtigste tendenser og konklusioner, og der gives forslag til kommuner, affaldsselskaber, m.fl. på grundlag af undersøgelsen.

Herefter følger kapitel 3 (for enfamilieboliger) og kapitel 4 (for etageboliger). Disse kapitler er en detaljeret gennemgang af alle besvarelserne, resultater ved krydsning af svar, svar i forhold til baggrundsvariabler m.m. Kapitel 2, 3 og 4 er alle opdelt i 7 mindre afsnit, der dækker undersøgelsens 6 affaldsområder samt det bredere "miljøområde".

Opbygningen af rapporten kan således karakteriseres ved en pyramide, hvor den øverste del af pyramiden er den mest koncentrede opsummering af undersøgelsens resultater (kap.2), længere nede i "pyramiden" vil man som læser kunne få flere detaljer og eksakte tal (kap. 3 og 4).

Som bilag til rapporten findes en kopi af de 2 spørgeskemaer, der er blevet sendt ud til husstandene, med angivelse af den gennemsnitlige fordeling af de enkelte besvarelser. Her kan særligt interesserede gå tilbage og se "baggrundstallene" for undersøgelsen.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]