[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Grundlag for nyttiggørelse af forurenet jord og restprodukter

1. Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formål
1.3 Aktivitetsoversigt

 

1.1 Baggrund

Ny bekendtgørelse

Som opfølgning på Jordforureningsudvalgets arbejde i efteråret 1997 har Miljøstyrelsen blandt andet skullet udarbejde en bekendtgørelse vedrørende nyttiggørelse af uorganiske restprodukter og forurenet jord til bygge- og anlægsformål. På grundlag af resultaterne af tre projekter, som er udført af henholdsvis Institut for Miljøteknologi ved DTU (Miljøstyrelsen, 1996b), VKI i samarbejde med IMT og RGS90 (Hjelmar et al. 1996) og VKI (Holm et al., 1997), har Miljøstyrelsen besluttet, at vilkårene for anvendelse af restprodukter og forurenet jord skal omfatte krav til disse materialers udvaskningsegenskaber.

Sammenhæng mellem stofudvaskning og risiko for påvirkning af grundvand

Med gennemførelsen af de tre projekter blev der tilvejebragt et koncept for etablering af en sammenhæng mellem resultatet af en laboratorieudvaskningstest på et restprodukt og den potentielle risiko for påvirkning af grundvand og drikkevand fra forureningskomponenter, der udvaskes fra restproduktet, når dette nyttiggøres til forskellige bygge- og anlægsformål. Det blev endvidere sandsynliggjort, at det samme koncept ville kunne benyttes for forurenet jord.

Gradvis etablering af tilstrækkeligt datagrundlag

Med henblik på udarbejdelsen af den ovennævnte bekendtgørelse har VKI i samarbejde med IMT gennemført et projekt, som skulle afklare en række praktiske og teoretiske forhold af betydning for implementering og anvendelse af det udviklede koncept i lovmæssig sammenhæng. På grund af tidsrammen for projektet har det ikke været muligt at gennemføre alle de undersøgelser, som vil være nødvendige for at tilvejebringe et datagrundlag, som også på længere sigt kan sikre, at den anvendte metodik har den ønskede sikkerhed og præcision. Det anbefales derfor, at der ved udformningen af bekendtgørelsen tages hensyn til, at en del af det faglige grundlag for fastlæggelsen af kriterierne vil blive etableret gradvis over en længere periode.

1.2 Formål

Udvaskningsbaserede kriterier

Formålet med projektet har været at tilvejebringe den størst mulige del af det grundlag, som er nødvendigt, for at der kan etableres udvaskningsbaserede kriterier for nyttiggørelse af restprodukter og forurenet jord, og at planlægge og/eller igangsætte de øvrige aktiviteter, som på lidt længere sigt skal udgøre det nødvendige faglige grundlag for disse kriterier og eventuelle revisioner af disse.

Risici for grundvand

Dette projekt omfatter kun nyttiggørelse af granulære materialeformer og ikke monolitiske materialer som f.eks. restprodukter eller jord, der er stabiliseret med cement. Projektet beskæftiger sig endvidere alene med de miljømæssige risici, som er forbundet med en eventuel påvirkning af grundvand/drikkevand med uorganiske komponenter, der udvaskes fra restprodukter eller (forurenet) jord, som tænkes anvendt til forskellige bygge- og anlægsarbejder. Der er i rapporten givet forslag til, hvorledes etableringen af et grundlag for en vurdering af udvaskningen af organiske forbindelser kan påbegyndes. Forholdene omkring nyttiggørelse af restprodukter og forurenet jord i marine omgivelser er beskrevet særskilt i Bilag 14.

1.3 Aktivitetsoversigt

Det projektarbejde, som er behandlet i denne rapport, har omfattet følgende aktiviteter:

Gennemgang af potentielle scenarier og forsøg på identifikation af kritiske scenarier.

Fastlæggelse af kriteriestoffer og delvis fastlæggelse af kriterieværdier.

Forsøg på fastlæggelse af faktorer i modellen.

Opstilling af forslag til kriterier for ren jord.

Forsøg på kombination af kriterier baseret på henholdsvis faststofanalyser (efter partiel oplukning) og stofudvaskning.

Diskussion og opstilling af testprotokol for restprodukter og jord

Påbegyndelse af en forbedring af datagrundlaget for restprodukter og jord.

Opstilling af forslag til undersøgelse af langtidsudvaskningen fra restprodukter og jord.

Gennemførelse af enkelte karakteriseringstests for udvaskning af As og Pb fra jord.

Undersøgelse af forskellige forsøgsbetingelsers indflydelse på stofudvaskningen ved testning af jord.

Opstilling af forslag til testning af stofudvaskningen fra andre jordtyper samt testning af jord for udvaskning af andre uorganiske og udvalgte organiske parametre.

Udredning af mulighederne for fastsættelse af udvaskningsbaserede kriterier for nyttiggørelse af restprodukter i marine omgivelser.
 

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]