[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Grundlag for nyttiggørelse af forurenet jord og restprodukter

3 Testning af stofudvaskning fra restprodukter

3.1 Kriteriestoffer for restprodukter
3.2 Testprotokol for restprodukter
3.2.1 Prøvetagning og prøveforberedelse
3.2.2 Udførelse af udvaskningstest
3.3 Datagrundlag for restprodukter
3.3.1 Eksisterende datagrundlag
3.3.2 Karakteriseringstestning af restprodukter

 

3.1 Kriteriestoffer for restprodukter

Grundvandsbeskyttelse

Da modelkonceptet for testning og evaluering af restprodukter (og jord), som ønskes nyttiggjort, i denne sammenhæng alene er rettet mod beskyttelse af grundvandskvaliteten, bør det overordnede princip i fastlæggelsen af kriteriestoffer være, at de stoffer, hvis koncentrationsniveau i grundvand/drikkevand generelt er reguleret i anden sammenhæng, også bør være omfattet af restriktioner i forhold til udlægning af restprodukter/forurenet jord. Disse kriteriestoffer er anført i diverse bekendtgørelser, direktiver og i Projekt om jord og grundvand fra Miljøstyrelsen Nr. 12 1995, og udgør en lang række uorganiske og organiske komponenter.

Uorganiske forureningskomponenter og NVOC

For restprodukters vedkommende vil det dog i de fleste tilfælde kun være relevant at vurdere stofudvaskningen for et mindre antal forureningskomponenter, idet en lang række af de regulerede komponenter kun vil være til stede og/eller udvaskes i mængder, som er insignifikante og langt under bagatelgrænsen. Til gengæld vil identiteten af de forureningsparametre, som er væsentlige, kunne variere fra det ene restprodukt til det andet. Der er i øjeblikket kun grundlag for at vurdere uorganiske forureningskomponenter samt evt. ikke-flygtigt organisk kulstof (NVOC) som samleparameter for de organiske stoffer.

For hver type/gruppe af restprodukter kan det derfor være hensigtsmæssigt at udarbejde en liste over de forureningskomponenter, som bør indgå i en kvalitetskontrol i forhold til udvaskning fra udlagte applikationer. Udgangspunktet for en sådan liste kan være totalindhold, maximal udvaskelig mængde, maximal koncentration i perkolat m.v. vurderet i forhold til mobilitet, toxicitet, økotoxikologiske egenskaber, grænseværdier i grundvand/drikkevand m.v. Sådanne principper er tidligere anvendt af VKI i forbindelse med den såkaldte Risikoscreening for nyttiggørelse og deponering af slagger (Miljøprojekt nr. 203).

Udvaskningsdata

I tabel 3.1 ses for kulflyveaske, kulbundaske og slagger fra affaldsforbrænding for en række forureningskomponenter en angivelse af de højeste koncentrationsniveauer, som er målt i eluat fra udvaskningsforsøg med disse restprodukter. Tallene er primært baseret på VKI's erfaringer gennem en årrække (Hjelmar & Thomassen, 1992 og Reuss et al., 1983). For kulbundasken er datagrundlaget yderst sparsomt. Dataene for udvaskning fra forbrændingsslagger stammer fortrinsvis fra testning af friske slagger og er derfor ikke nødvendigvis repræsentative for slaggerne i den tilstand de har, når de nyttiggøres efter én til flere måneders lagring, hvor de er eksponerede for vind og vejr, og bl.a. undergår hydratiserings- og karbonatiseringsreaktioner.

Tabel 3.1
Definition af scenarier for nyttigørelse af restprodukter og jord.

link til tabel

I denne sammenhæng skal der opstilles foreløbige forslag til kriteriestoffer, som bør indgå i testningen efter det i afsnit 2 beskrevne koncept for tre restprodukter, nemlig kulflyveaske, bundaskelslagger fra kulstøvfyrede kraftværker og slagger fra affaldsforbrænding. For hvert restprodukt foreslås tre kategorier af kriteriestoffer:

1. prioritet: Stoffer, som absolut bør indgå i et testprogram.
2. prioritet: Stoffer, som det ud fra forskellige synspunkter også ville være ønskeligt at have i testprogrammet, men hvor der eventuelt mangler oplysninger eller data, eller hvor bestemmelserne måske i nogle tilfælde kunne tænkes erstattet af andre (f.eks. ledningsevne i stedet for salte, eller lignende).
Potentielle: Stoffer, som kunne tænkes relevante, f.eks. fordi man visse steder i udlandet fokuserer på disse, men hvor der p.t. mangler data.

Forslag til kriteriestoffer for kulflyveaske

1. prioritet:
Sulfat, Ca, Na, K, As, Cr, Mo, Se, V (for sure flyveasker suppleret med Cd, Cu, Ni, Pb og Zn).
2. prioritet: B, NH4-N (hvis der tilsættes ammoniak).
Potentielle: Sb

Forslag til kriteriestoffer for kulbundaske

1. prioritet: Sulfat. As, Cr, , Cu. Mo. Se, V (for sure bundasker suppleret med Cd, Ni og Pb).
2. prioritet: B, K, Na, Ca (meget begrænset datagrundlag)
Potentielle: Sb

Forslag til kriteriestoffer for slagger fra affaldsforbrænding

1. prioritet: Klorid, sulfat, Ca, Na, K, Al, As, Cd, Cr (total), Cu, Mo, Ni, Pb, Zn, NVOC.
2. prioritet: Ba, Se, total-N
Potentielle: Sb

Andre undersøgelser af eluatet

For alle tre restprodukter bør der ved ethvert udvaskningsforsøg på enhver eluatfraktion bestemmes pH, ledningsevne og total opløst tørstof samt, hvis det er relevant og muligt, redoxpotentiale.

Undersøgelser af faststoffasen

I de kvalitetskrav, som stilles til restprodukter til nyttiggørelse, bør også indgå kriterier baseret undersøgelse af faststoffasen, selv om disse ikke umiddelbart kan sættes i relation til grundvandsproblematikken og det modelkoncept, som danner grundlag for dette projekt. Der bør foretages undersøgelse af materialets pH (formaling, til < 0,125 mm og omrøring i 30 min. i demineraliseret vand ved L/S = 100 l/kg) og dets alkalinitet. For forbrændingsslagger bør endvidere TOC og eventuelt også glødetabet (2 timer ved 550°C) bestemmes.

3.2 Testprotokol for restprodukter

3.2.1 Prøvetagning og prøveforberedelse

Repræsentative prøver

I forbindelse med udtagning og forbehandling af restproduktprøver til testning for stofudvaskning (og til faststofanalyser) skal det sikres, at de prøver, som efter endt forbehandling testes, er repræsentative for den restproduktmængde, som søges godkendt på grundlag af testen. Samtidig skal det sikres, at restprodukterne testes på et tidspunkt, hvor deres egenskaber i videst muligt omfang svarer til de egenskaber, de vil have på og efter anvendelsestidspunktet. Det sidste er specielt relevant for slagger fra affaldsforbrænding, som hydratiseres og karbonatiseres i løbet af lagringsperioden, og som derfor ændres fra lige efter de er produceret at reagere stærkt alkalisk til efter én til flere måneders lagring at reagere omtrent neutralt ved kontakt med vand. Affaldsforbrændingsslagger bør derfor først testes, når de har været harpet, sorteret og lagret så længe (formentlig flere måneder), at de principielt er klar til brug. At slaggen er harpet og sorteret giver store fordele ved forbehandlingen, idet man slipper for nedknusning og/eller frasortering af større klumper af slagge og jernskrot.

Selve udtagningsproceduren afhænger af restproduktets art og prøvetagningsstedet (fra bunke, transportbånd, lastvogn, silo, o.s.v.), mens antallet og størrelsen af delprøverne afhænger af restproduktets maximale kornstørrelse og variationen i de parametre, som skal undersøges, samt den ønskede præcision og nøjagtighed. Der skal henvises til Nordtestrapporten: Sampling and characterization of residual products (Johansson & Fällman, 1993) og Nordtest-metoden: Solid waste, particulate materials: Sampling, NT ENVIR 004 (Nordtest, 1996).

Forbehandling af prøver

Forbehandlingen vil omfatte en eventuel tørring (temperaturen bør ikke overstige 50 °C, og prøver, der skal analyseres for Hg bør ikke tørres), blanding af delprøver, neddeling af blandprøven til den mængde, som skal tages i arbejde ved testningen og/eller analyseringen og en eventuel nedknusning af materialet til den maximumskornstørrelse, som den efter følgende testning eller analysering foreskriver. Ved batchudvaskningstests vil kravet til maximal kornstørrelse ofte være 4 mm, mens det for udførelse af faststofanalysering, pH-bestemmelse og udførelse af tilgængelighedstest, f.eks. efter NT ENVIR 003 (Nordtest, 1995), typisk vil være 0, 125 mm. I det sidste tilfælde vil man som regel først nedknuse en mængde på nogle få kg til en kornstørrelse på max. 2-4 mm og neddele denne mængde til 50 - 100 g, som derefter formales til den ønskede finhed.

3.2.2 Udførelse af udvaskningstest

Fastlæggelse af L/S

Det vil især være størrelsen af den beregnede (L/S)k, som vil være afgørende for, hvilke udvaskningstests, der kan anvendes til bestemmelse af UMk, i den opstillede model generelt og/eller for de i afsnit 2.4 viste scenarier. Udvaskningsresultater svarende til små værdier af (US)k, dvs værdier mindre end ca. 2 l/kg, vil næsten kun kunne tilvejebringes ved hjælp af kolonneforsøg, mens den såkaldte compliance batchudvaskningstest (CEN, 1996) producerer udvaskningsdata ved US = 2 og/eller 10 l/kg. Der er indlysende fordele ved at kunne anvende en forholdsvis simpel testmetode, som samtidig kan forventes med tiden at opnå status som europæisk standard. Men anvendelsen af denne test forudsætter, at der findes nogle tilfredsstillende og pålidelige relationer mellem resultater fundet ved denne test og de UMk-værdier, som skal indgå i sammenligningen med MSA for de forskellige relevante scenarier. Arbejdet med at etablere disse sammenhænge er endnu ikke færdiggjort. Det kan forventes, at en Nordtest-metode, som beskriver udførelsen af en batchudvaskningstest i såvel ét trin (US = 2 l/kg og to trin, (US = 2 l/kg og US = 2-10 l/kg), bliver tilgængelig i løbet af foråret 1998 som NT ENVIR 005 (Nordtest, 1998).

Nordtest-metode

NT ENVIR 005, Procedure 2 er kort beskrevet en seriel batchudvaskning af uorganisk minerallignende granulært materiale. 95% (w/w) af den testede materialemængde skal have en kornstørrelse, som er mindre end 4 mm, og ingen partikler må være større end 10 mm. Udvaskningsmediet er demineraliseret vand, og kontakttiden i første udvaskningstrin (US = 2 l/kg) er 6 timer, mens den i andet trin (US = 2-10 l/kg) er 18 timer. Agitationsmetoden er rotation (ca. 10 rpm) omkring tværaksen på de lukkede plastflasker, som testen normalt udføres i. Begge eluater analyseres/konserveres med henblik på senere analysering efter filtrering gennem et 0.45 µm filter. Dog analyseres der straks for pH, ledningsevne og eventuelt redoxpotentiale. Der bør for alle eluater analyseres for total opløst tørstof. Når resultaterne for de forskellige forureningskomponenter angives som akkumulerede udvaskede mængder (mg/kg testet materiale på tørstofbasis) svarende til US = 2 l/kg og US = 10 l/kg, vil de kunne anvendes direkte til sammenligning med relevante værdier af MSA.

NT ENVIR 005, Procedure 1 beskriver enkelt batchudvaskning ved US = 2 1/kg. Den udføres som første trin i ovenstående procedure, dog med den forskel, at kontakttiden er 24 timer.

3.3 Datagrundlag for restprodukter

3.3.1 Eksisterende datagrundlag

I Hjelmar et al. (1996) er der redegjort for det eksisterende datagrundlag til beskrivelse af udvaskningsforholdene for kulflyveaske, kulbundaske og slagger fra affaldsforbrændingsanlæg.

Kulflyveaske

For flere kulflyveasker findes der gode udvaskningsdata som for en del af de i afsnit 3.1 foreslåede kriteriestoffer dækker et stort L/S-interval fra helt små værdier omkring US < 0,02 l/kg til værdier større end 100 l/kg. I Bilag 3 ses for kulflyveasken HFI et meget detailleret datasæt for udvaskningen af klorid, As, Cr og K som funktion af L/S i intervallet US 0,015 1/kg til 117,5 l/kg. Dette datasæt dækker både komponenter, som kan forventes at være kritiske i forhold til overholdelsen af kriterierne for påvirkning af grundvandet (f.eks. Cr), og komponenter, som forventes at være uproblematiske (Cl-) . Der skønnes ikke at være noget akut behov for supplering af datagrundlaget for stofudvaskning fra kulflyveaske. Der kan i øvrigt henvises til Hjelmar (l990), Hjelmar & Thomassen (1992), Hjelmar et al. (1986 og 1991) og van der Sloot et al. (1982 og 1992).

Kulbundaske

For kulbundaske er datamaterialet spinkelt. Det stammer kun fra én undersøgelse, som blev gennemført i starten af 1980'erne (Reuss et al., 1983), og det omfatter kun nogle udvaskningsdata for L/S = 0-5 l/kg og L/S = 5-20 l/kg (fundet ved serielle batchudvaskningsforsøg udført ved US = 5 l/kg). Datasættet omfatter 14 parametre, herunder pH, og relevante salte og sporelementer, men mange af tallene ligger under detektionsgrænserne for de anvendte analysemetoder. Der er et behov for etablering af et bedre datagrundlag for kulbundaske, og der er derfor som en start på dette gennemført et kolonneudvaskningsforsøg med kulbundaske fra Avedøreværket. Resultaterne af forsøget er vist i Bilag 13.

Slagger fra affaldsforbrænding

Datamaterialet vedrørende stofudvaskning fra affaldsforbrændingsslagger er sådan set ganske omfangsrigt. Problemet er imidlertid, at næsten alle hidtidige undersøgelser er udført på frisk slagge, som er opsamlet umiddelbart efter at den er produceret (se diskussionen i afsnit 3 .2.1). Der findes såvidt vides kun ét sæt data omfattende én slaggeprøve (udvasket ved L/S = 0, l l/kg) og tre slaggeprøver (udvasket ved US = 0-2 l/kg og L/S = 2- 10 l/kg), for affaldsforbrændingsslagger, som har været harpet, sorteret og lagret før prøvetagningen (Hjelmar et al., 1996). Som supplering af denne undersøgelse er der i forbindelse med dette projekt indsamlet en prøve af ca. 6 måneder gammel harpet og lagret slagge fra Amagerforbrænding. Den indsamlede prøve er blevet underkastet to parallelle udvaskningsforsøg, hvor materialet i det ene forsøg er blevet anvendt uden nogen forbehandling, mens slaggerne i det andet forsøg er blevet nedknust til en kornstørrelse på maximalt 4 mm. Dette er gjort for at undersøge om man ved nedknusningen, som er foreskrevet i mange testmetoder, kommer til at åbne friske brudflader med ikke-karbonatiserede hydroxider, således at pH i eluatet stiger til niveauer, der ligner pH i eluatet fra testning af frisk slagge, og som formentlig er urealistisk i forhold til materialets opførsel efter en eventuel udlægning til nyttiggørelsesformål. Samtidig undersøges der, om en eventuel uønsket pH-effekt i givet fald kan undgås ved at undlade at nedknuse slaggen. Resultaterne af kolonneforsøgene med affaldsforbrændingsslagge er vist i Bilag 13, hvoraf det fremgår, at pH i eluatet fra den nedknuste slagge er højere end pH i eluatet fra den ikke-nedknuste slagge. Bortset fra at indholdet af nogle af saltene er højere i eluatet fra den nedknuste slagge end i eluatet fra den ikke-nedknuste slagge, er det vanskeligt at vurdere, om forskellene i pH har haft væsentlig indflydelse på stofudvaskningen i øvrigt. Der er kun analyseret én eluatfraktion fra hvert forsøg (L/S = 0-0,5 l/kg), og i dette område var forskellene i pH ikke så store. Yderligere udvaskningsdata for affaldsforbrændingsslagger kan blandt andet findes i IAWG (1997) og Hjelmar & Thomassen (1992).

3.3.2 Karakteriseringstestning af restprodukter

I dette afsnit skal der gives en kort oversigt over de informationer og /eller tests, som bør indgå i et program for karakteriseringstestning af restprodukter. Begrebet karakteriseringstestning er udviklet af den tekniske standardiseringskomité CENITC 292: »Karakterisering af affald«, og omfatter tilvejebringelsen af et dybtgående kendskab til sammensætning og opførsel af en bestemt type restprodukt/affald, herunder kendskab til materialets udvaskningsegenskaber og de mekanismer, som under forskellige forhold styrer og påvirker udvaskningsforløbet. For en given restprodukttype er eksistensen af informationer på karakteriseringsniveau en formel og reel forudsætning for anvendelsen af de simplere compliance tests (overensstemmelsestests) på niveauet under karakteriseringstestning. De i afsnit 3.2.2 beskrevne et- og to-trins batchudvaskningstests hører til på compliance-niveauet. Niveaudelt testning er beskrevet nærmere i Bilag 1 i Hjelmar et al. (1996).

En fuldstændig karakterisering af et restprodukt kunne bl.a. omfatte følgende:

Kemisk sammensætning
Totalanalyse (eventuelt suppleret med analysering efter partiel oplukning med salpetersyre efter DS 259) for såvel hovedkomponenter som sporelementer samt eventuelt udvalgte organiske stoffer. Ved en totalanalyse, som f.eks. kan være ICP/ICP-MS eller AAS udført efter en totaloplukning (f.eks. med HCI + HNO3 + HF), røntgenfluorescensanalyse eller neutronaktiveringsanalyse, bestemmes prøvens totale indhold af de komponenter, der analyseres for. Dette har betydning for en vurdering af prøvens karakter, og for forurenings- og nyttiggørelsespotentialet. De ovennævnte totalanalyse-metoder er ikke alle lige velegnede til alle parametre, og det kan være nødvendigt at bruge mere end en metode for at få et korrekt billede af sammen sætningen af en prøve af jord eller restprodukt. Det er vigtigt, at data, som ønskes anvendt i forbindelse med massebalancer og massestrømsanalyser, er baseret på totalanalyser.

pH og bufferkapacitet
Bestemmelse af pH (v. L/S = 100 l/kg) og alkalinitets- eller aciditetskurve-pH er den enkeltparameter, som har størst indflydelse på udvaskningen af sporelementer. Det er derfor vigtigt at vide, hvilken ph-værdi der kan forventes at fremkomme, når et restprodukt kommer i kontakt med vand. Tilsvarende er det vigtigt at kende restproduktets bufferkapacitet (alkalinitet/aciditet), dvs dets evne til at opretholde dette pH eller dets robusthed overfor ændringer i pH forårsaget af udefra kommende påvirkninger.

Indhold af organisk materiale
Bestemmelse af glødetab (2 timer ved 550 grader C) og indhold af TOC. Disse bestemmelser vil især afspejle restproduktets indhold af organisk materiale. Et eventuelt restindhold af organisk stof i et restprodukt vil kunne udvaskes som opløst organisk stof. Dette udgør dels i sig selv en forureningskomponent, men der er også påvist, at opløst organisk stof kan mobilisere visse sporelementer, herunder kobber, og derved forøge udvaskningen af disse. Der kan også være hygiejniske årsager til at ønske indholdet af organisk stof i restprodukter, som ønskes nyttiggjort, begrænset. Det er derfor nødvendigt at have kendskab til restprodukternes indhold heraf.

Tilgængelighedstest
Udførelse af tilgængelighedstest: Udvaskning ved 2 x US = 100 l/kg med kontakttider på 2 x 3 timer på materiale formalet til 95 % < 0,125 mm, hvor pH i den første ekstraktion fastholdes på 7 og i den anden på 4 gennem feedback-styret tilsætning af HN03 eller NAOH. Begge ekstrakter analyseres. Resultatet af en tilgængelighedstest fortolkes ofte som den maximale mængde af de undersøgte komponenter, som kan forventes udvasket fra det undersøgte restprodukt, selv over en meget lang tidsperiode. Kendskab hertil er af væsentlig betydning for en samlet vurdering af et restprodukts miljømæssige egenskaber. En tilgængelighedstest kan også anvendes som en indledende screening med henblik på at begrænse antallet af undersøgte parametre i efterfølgende batch- og kolonneudvaskningsforsøg.

Udvaskningens afhængighed af pH
Udførelse af to serier af pH-statiske udvaskningstests ved pH = 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 og 11 ved henholdsvis US = 5 l/kg og US = 100 l/kg (informationen om udvaskningen ved US = 100 kan eventuelt erstattes af gode data fra tilgængelighedstesten, (se ovenfor). Disse tests giver vigtige oplysninger om stofudvaskningens afhængighed af pH, således at effekten af eventuelle fremtidige ph-ændringer kan vurderes. Udførelsen ved forskellige L/S-forhold giver desuden information om, hvorvidt udvaskningen af en given komponent er opløselighedskontrolleret eller styret af tilgængelighed.

Kolonne- og lysimeterforsøg
Udførelse af kolonne- og/eller lysimeterudvaskningsforsøg med demineraliseret vand (DMV) eller regnvand/kunstigt regnvand/pH-justeret vand til fastlæggelse af udvaskningsforløbet i US-intervallet fra 0, 1 l/kg (eller mindre) til 2 l/kg (eller højere). Denne type forsøg er ofte en slags simulering af virkeligheden, og resultaterne kan i nogle sammenhænge benyttes til at forudsige/beregne, hvorledes stofudvaskningen fra et udlagt materiale kan forventes at forløbe, specielt på lidt kortere sigt. Forsøgene kan endvidere anvendes til fremskaffelse af udvaskningsdata for meget lave L/S-forhold, herunder til at beskrive sammensætningen af porevand i det pågældende materiale.
Endelig benyttes denne type data ofte til sammenligning med batchudvaskningsforsøg og etablering af en sammenhæng mellem resultater af tests udført på henholdsvis karakteriseringsniveau og overensstemmelsesniveau.

Batchudvaskningsforsøg
Udførelse af serielle batchudvaskningsforsøg med DMV, kunstigt regnvand eller lignende til fastlæggelse af udvaskningsforløbet i US intervallet fra 2 l/kg til 200 l/kg. Anvendes til beskrivelse af stofudvaskning på mellemlangt og langt sigt, og hvor et restprodukt kommer i kontakt med større mængder vand samt generelt til testning på overensstemmelsesniveau.

Ved de ovenstående udvaskningsforsøg skal eluaterne analyseres for et forholdsvis stort antal komponenter. Det præcise analyseprogram vil kunne variere fra det ene restprodukt til det andet. Såfremt de mest aggressive undersøgelser (f.eks. totalanalyser og pH-statiske ekstraktioner) gennemføres først og med forholdsvis brede analyseprogrammer, kan resultaterne heraf benyttes til at tilrettelægge analyseprogrammet for de øvrige tests, således at kun relevante parametre, som er til stede i signifikante mængder, medtages.

Fysiske og geotekniske egenskaber

Udover de oplistede tests vil en karakteriseringsundersøgelse også omfatte fastlæggelse af en række fysiske og geotekniske egenskaber ved restprodukterne, herunder bl.a. kornstørrelsesfordeling, hårdhed og styrke, samt hvis det er relevant, hydraulisk ledningsevne under mættede og/eller umættede forhold (evt. retentionskurve).

Hvis det kan godtgøres, at et restprodukt tilhører en bestemt type af produkter med ensartede egenskaber, vil det i nogle tilfælde være muligt at basere en del af kendskabet til restproduktets egenskaber på karakteriseringsniveau på litteraturoplysninger, såfremt sådanne findes.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]