[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Bekæmpelsesmiddelstatistik 1997

1. Indledning

Handlingsplanen til nedsættelse af forbruget af pesticider fra 1986, havde bl.a. som målsætning, at såvel den solgte mængde af pesticider som behandlingshyppigheden skulle halveres inden 1.1 1997, målt i forhold til det gennemsnitlige forbrug i referenceperioden 1981-85. 1 efteråret 1997 fremsendte Miljøstyrelsen en status for handlingsplanen til Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg, der bl.a. indeholder en vurdering af forbrugsudviklingen i relation til målsætningen.

For at kunne sammenligne det aktuelle pesticidforbrug med forbruget i referenceperioden sker beregningen af behandlingshyppigheden på samme måde fra år til år. Som udgangspunkt benyttes den anbefalede standarddosering fra leverandørerne eller den anerkendte dosering fra Danmarks JordbrugsForskning på det tidspunkt, hvor behandlingshyppighedsopgørelsen blev startet eller, for nyere produkters vedkommende, på det tidspunkt, hvor forbrug første gang blev registreret. For eksempel tages der således ikke hensyn til, at det i løbet af opgørelsens levetid er blevet stadig mere udbredt at benytte reducerede doser eller foretage splitbehandlinger. I tilfælde af, at nye, lovbefalede maksimaldoseringer bliver indført, justeres der dog på beregningsgrundlaget. Der har ikke været sådanne tilfælde i 1997, og ved de få tidligere lejligheder har de resulterende forskydninger været helt ubetydelige.

Opgørelsen er baseret på de salgstal, som firmaerne hvert år indberetter til Miljøstyrelsen. Dog er kun de produkter omfattet, der anvendes i markafgrøder til bekæmpelse af ukrudt, sygdomme og skadedyr samt til vækstregulering. En række af disse produkter har også andre udendørs anvendelser (f.eks. frugtavl og gartneri), som så vidt muligt er trukket fra det samlede forbrug. I lighed med de foregående år er vurderingen af forbrugsmønstre for aktivstoffer og formulerede produkter foretaget i samarbejde med Danmarks JordbrugsForskning, og der indhentes desuden i mindre omfang statistiske data og andre oplysninger til at underbygge de foretagne skøn. De benyttede arealdata stammer fra Danmarks Statistiks Landbrugsstatistik for 1997, mens oplysningerne om klimaforhold og skadegørere i det væsentlige er baseret på »Oversigt over landsforsøgene 1997« udgivet af Landsudvalget for Planteavl.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]