[Forside] [Indhold] [Næste]

 

Substitution af PVC i plastkort

1. Indledning

Projektets baggrund
Polyvinylchlorid (PVC) har hidtil været det mest anvendte materiale til fremstilling af kort til anvendelse som betalingskort, identifikationskort og adgangskort. Under 1% af kortets vægt udgøres af påtrykte farver, magnetstribe og chip (elektronik).

Den udbredte anvendelse af PVC som basismateriale i plastkort skyldes, at materialet er billigt, let at bearbejde og kan imødekomme de fleste af de mekaniske, elektriske, kemiske, termiske og optiske egenskaber, der kræves af materialer til anvendelsen som plastkort.

De miljømæssige egenskaber for PVC er imidlertid uhensigtsmæssige og skadelige for det ydre miljø ved bortskaffelse ved forbrænding. Genanvendelse af PVC er teknisk muligt, men er ikke særligt udbredt i Danmark.

Forbrænding af PVC medvirker til dannelse af chlorbrinte, der nødvendiggør røggasrensning. Denne proces medfører samfundsmæssige omkostninger til etablering, drift og vedligeholdelse af rensningsanlæg, kemikalieforbrug og bortskaffelse/behandling af restprodukter.

Ved aftale mellem Plastindustrien i Danmark, Dansk Industri, Detailhandlen og Miljøministeriet er det bestemt, at mængden af PVC, der bortskaffes ved forbrænding, skal reduceres. Plastkort til anvendelse som kreditkort mv. er omfattet af aftalen. Forbruget af PVC til plastkort udgør ca. 0,04 % af det samlede PVC forbrug i Danmark.

Formål
Projektet omfatter PVC-kort af kreditkortformat (som defineret ved ISO 7810) uanset anvendelsesområder.

I projektet kortlægges problemets omfang ved en gennemgang af aktuelle og fremtidige anvendelsesområder, og der foretages et estimat af de dertil anvendte kortmængder i Danmark.

Der foretages en miljøvurdering af PVC samt alternative plastmaterialer med hensyn til materialernes miljøpåvirkning i hele deres livscyklus fra fremstilling af råmateriale til bortskaffelse af det brugte produkt.

De tekniske muligheder for omlægning til anvendelse af alternative plastmaterialer vurderes under hensyntagen til produktkrav.

Udfra hensyn til miljø, teknik og økonomi foretages en afgrænsning til de mest egnede alternative plastmaterialer. Disse materialers egnethed som substitut for PVC i plastkort demonstreres ved teknisk og praktisk afprøvning.

Målgruppe
Projektets målgruppe er udstedere af plastkort, Plastindustrien, den grafiske branche og Miljøstyrelsen.

Projektdeltagere
Projektet er gennemført ved et samarbejde mellem ID-KORT A/S, S-Card A/S og Dansk Teknologisk Institut. Projektet er udført af:

Steen Rasmussen, S-Card A/S
Leif Lund Pedersen, ID-kort A/S
Susanne Møller, DTI Miljø
Lydia Frost, DTI Miljø
Jens Tørslev, DTI Miljø
Lene Haugaard Mikkelsen, SR Consult

Styringsgruppe
Til projektet har været tilknyttet en styringsgruppe bestående af:
Lise Emmy Møller, Miljøstyrelsen
Henning N. Jensen, Danmønt A/S
Steen Sejr Carlsen, Plastindustrien
Lene Finnemann, Forbrugerstyrelsen

[Forside] [Indhold] [Næste] [Top]