[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

 

Substitution af PVC i plastkort

2. Sammenfatning og konklusion

I nærværende projekt er det undersøgt, om polyvinylchlorid (PVC) i plastkort af betalingskortformat vil kunne substitueres af mindre miljøbelastende plastmaterialer. Som potentielt egnede substitutionsmaterialer er polyethylen terephtalat (PET), akrylonitril-butadien-styren (ABS) og polycarbonat (PC) taget i betragtning.

Mængder
En kortlægning af plastkortforbruget i Danmark viser, at dette er kraftigt stigende, idet der kommer stadigt nye anvendelsesområder. Det anslås, at der i 1995 blev produceret og udstedt ca. 9 mill. kort i Danmark, svarende til 45 tons PVC. I år 2000 ventes forbruget at være ca. 15 mill. kort eller 75 tons PVC, såfremt der ikke udfra miljøhensyn anvendes alternative materialer.

Miljøvurdering
En miljøvurdering af PVC og de tre alternative plastmaterialer viste, at alle tre alternative plastmaterialer vil være miljømæssigt at foretrække fremfor PVC med hensyn til forbrænding/bortskaffelse. Den største miljøforbedring vil kunne opnås ved substitution med PET, som bevirker en forbedring af påvirkningen på det ydre miljø (*og sundhed/arbejdsmiljø*) i forhold til PVC. For PC og ABS vurderes forbedringerne at være mindre end for PET.

Anvendelsen af de tre alternative materialer er forbundet med et større energiforbrug ved fremstilling af råmateriale og forarbejdning. Dette vurderes dog at være af sekundær betydning i forhold til de mulige forbedringer på sundhed/arbejdsmiljø og ydre miljø. For PET opvejes det øgede energiforbrug til fremstilling desuden af en øget varmegenvinding ved forbrænding.

Produktkrav
Kortudstedernes produktkrav går først og fremmest på behovet for elektronisk datalagring. For ca. 95% af den samlede kortmasse er dette behov meget væsentligt. Det er således et ufravigeligt krav til alternative plastmaterialer, at disse skal kunne virke med magnetstribe og/eller mikro-chip, stregkode, optisk kodning etc.

Dertil kommer krav/ønsker om mulighed for personlig identifikation ved foto/underskrift, samt ønsket om et holdbart kort med et pænt udseende. Prægning og kontaktløs kommunikation er mindre vigtigt for en stor del af kortmassen.

Alternative materialer
Prisen for kort af ABS er på niveau med kort af PVC, mens kort af PET er ca. 10-25 % dyrere. Det vurderes, at disse materialer er realistiske til substituering af PVC for en væsentlig del af kortmassen. Samtidig vil kort af disse materialer umiddelbart kunne fremstilles uden store ændringer i maskinpark og anvendt teknologi. PET kan dog ikke lasergraveres, mens ABS ikke umiddelbart er egnet til prægning. Tilsammen vil de to materialer dog kunne opfylde behovene for en betydelig del af kortmassen.

Kort af PC er ca. 60 % dyrere end PVC-kort, men har længere holdbarhed og er yderst velegnet til f.eks. gengivelse af fotos ved lasergravering. PC anses derfor som det bedste alternativ til PVC til brug til eksempelvis kørekort og andre langtidsgyldige korttyper med høje sikkerhedskrav.

Prøvning af PET
Der er fremstillet en serie PET-kort med magnetstribe til brug i finanssektoren. Erfaringerne herfra er gode, idet der med mindre justeringer i den eksisterende produktionsgang kan fremstilles kort af god kvalitet - dvs. uden funktionsproblemer ved brug. Visuelt bliver kortet dog mere ridset end et tilsvarende kort af PVC. Problemer med ridser er rent æstetiske, og kan reduceres gennem farvevalg, så ridserne bliver mindre synlige, eller alternativt ved valg af mat overfladefinish.

Teknisk prøvning af PET-kortet viser gode egenskaber, dog undtaget lasergravering. Det er muligt, at PET kan forbedres, så lasergravering bliver muligt. Alternativt kan et tyndt lag af f.eks. PC på overfladen løse behovet for lasergravering for den del af kortmassen, hvor dette er nødvendigt.

Foto/underskrift kan desuden påføres PET kort ved anvendelse af termoprint, dog med en forringelse af sikkerheden i forhold til lasergravering.

Da der er en tendens mod en stigende grad af elektronisk kortsikkerhed især ved udvikling af nye anvendelsesområder, vil kort med lasergravering med tiden udgøre en mindre andel af den samlede kortmængde end idag, mens udviklingen i det faktiske antal ikke umiddelbart er forudsigelig.

Prøvning af ABS
Der er fremstillet en serie ABS-kort med chip til anvendelse som telekort. Her er 2 mill. kort udstedt og brugt uden fejl, der kan henføres til materialet.

Substitution af PVC
Det konkluderes, at en stor del af kortmassen aktuelt kan substitueres af PET, ABS og PC. Materialernes egnethed afhænger af kortanvendelsen og de deraf følgende specifikke krav til materialet, således at ingen af disse materialer aktuelt kan erstatte PVC fuldt ud, men til mange anvendelser vil PVC kunne substitueres af et eller flere af disse.

Desuden vurderes det, at stort set alle PVC kort potentielt kan erstattes af substitutionsmaterialer, såfremt viljen hos kortudstederne er til stede, dvs. evt. nødvendig accept af designændringer eller anvendelse af nye former for kortsikkerhed.

Ved substitution med PET, ABS eller PC vil miljøforbedringer i forhold til brug af PVC kunne opnås.

For den del af kortmassen hvor en høj grad af såvel elektronisk som visuel sikkerhed fortsat er påkrævet, vil arbejdet med forbedring af PET eller anvendelse af kombinationsmaterialer der kan lasergraveres, alternativt udvikling af helt nye substitutionsmaterialer, være nødvendigt før substitution vil kunne gennemføres. Dette vurderes dog kun at dreje sig om højst 10% af kortmassen.

Prisen for kort af ABS er på niveau med prisen for kort af PVC, mens kortprisen er hhv. ca. 10-25 % højere for PET og ca. 60% højere for PC.

Hvor lasergravering ikke er påkrævet udgør PET det miljømæssigt bedste valg af alternativt materiale, idet miljøforbedringen er størst for dette materiale.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]