[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

 

Substitution af PVC i plastkort

9. Produkttests

9.1 Teknisk prøvning af PET kort
9.2 Praktisk prøvning af PET kort
9.3 Praktisk prøvning af ABS kort

9.1 Teknisk afprøvning af PET kort

En teknisk afprøvning af PET kort gav de i tabel 9.1 viste resultater. Alle afprøvninger er foretaget ved hjælp af standardudstyr uden omstilling af dette.

Tabel 9.1
Resultater af teknisk prøvning af PET-kort.

Emne Reaktion
Prægning God
Tipping God
Thermoprint God
Fræsning God
Limens vedhæftning God
ISO bukketest God
Off-set-tryk God
Serigrafi God
Magnetstribekodning God
Varmeprægning God
Lasergravering Umulig

Det fremgår, at der ikke er grund til at forvente tekniske problemer ved anvendelsen af PET som substitut for PVC med hensyn til de undersøgte egenskaber. Dog vil det ikke være muligt at foretage lasergravering af PET.

Mulighed for lasergravering
Lasergravering af PET kort vil muligvis kunne opnås ved anvendelse af kombinationsmaterialer; dvs. pålægning af et tyndt lag alternativt materiale som f.eks. polycarbonat, som er yderst velegnet til lasergravering. Dette vil dog muligvis reducere muligheden for genanvendelse af materialet på visse områder.

Det bør desuden undersøges, om det er muligt at tilføre materialet egenskaber, der gør det egnet til brug for lasergravering. Dette kan muligvis opnås ved tilsætning af titanoxid.

Foreløbige undersøgelser giver en positiv forventning til, at problemet med lasergravering af PET for den kortmasse, hvortil dette kræves, vil kunne løses indenfor en overskuelig periode.

I takt med at kortsikkerheden i stigende omfang varetages gennem elektroniske sikkerhedsforanstaltninger, må lasergravering på sigt forventes at blive af mindre betydning i relation til den samlede kortmængde end tilfældet er idag. Om det faktiske antal kort med behov for lasergravering vil stige eller falde kan dog ikke umiddelbart forudsiges, da det i høj grad beror på udviklingen i nye anvendelsesområder samt beslutninger i finanssektoren om man vil satse på lasergravering eller andre foranstaltninger for at højne/bevare sikkerheden. Internationale kortorganisationer har på det seneste interesseret sig for foto på deres kort for at imødegå det stigende misbrug af disse.

9.2 Praktisk prøvning af PET kort

Der har i projektperioden været produceret og udstedt en serie PET-kort til finanssektoren. Kortserien var pålagt magnetstribe og skrivefelt. Kortholderens navn var påført ved termoprint. Kortene var ikke prægede eller lasergraverede.

Ingen funktionsfejl
Ialt 5000 kort blev udstedt løbende gennem et år. Et år efter udstedelsen af de første kort var der ingen meldinger om kort med funktionsfejl.

Gemplus oplyser, at der endnu efter 2 år ingen klager er indkommet vedrørende en tilsvarende kortserie, dvs. PET kort med magnetstribe og thermoprint.

Ridser
Der er observeret en tendens til at den blanke overflade lettere ridses i brug end tilfældet er for PVC-kort. Dette gælder især for visse farver og design. Problemet kan eventuelt løses ved valg af en mat finish.

9.3 Praktisk prøvning af ABS kort

Ingen funktionsfejl
ABS har været anvendt til chipkort i nogen tid. Dette drejer sig væsentligst om telekort.

I Danmark er der siden september 1996 udstedt ca. 2 mill. ABS chipkort (éngangskort) uden rapportering af fejl, der kan henføres til materialet.

Hollandske erfaringer viser tilsvarende ingen problemer med anvendelse af ABS til chipkort.

Der er ikke lavet undersøgelser af laminerede ABS-kort eller ABS-kort påført magnetstribe.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]