[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

 

Karakterisering af affald

1. Baggrund og formål

Niveaudelt testning af affald

I Miljøstyrelsens nye vejledning i affaldsdeponering er allokeringen af affald til de forskellige typer deponeringsenheder søgt baseret på affaldets dokumenterede egenskaber (Miljøstyrelsen, 1997). Vejledningen indeholder en række forslag til, hvorledes affaldet skal testes forud for deponeringen. Testningen er opdelt i tre niveauer, hvor niveau 1 er en omfattende karakteriseringstestning, som én gang for alle skal placere en bestemt affaldstype på en positivliste, niveau 2 er en noget simplere og hurtigere overensstemmelsestestning, som eksempelvis skal gennemføres én gang årligt for at holde en bestemt affaldstype fra en bestemt kilde på positivlisten, mens niveau 3 er en enkel identifikationstestning, som kan foretages ved indkørslen til affaldsdeponeringsanlægget. Det opstillede forslag til testsystem er baseret på de samme overordnede principper, som de testsystemer, der over en periode på 2 år vil skulle udarbejdes til konkretisering af Annex 2 i EU-kommisionens forslag til affaldsdepone-ringsdirektiv, når dette på et tidspunkt bliver vedtaget.

Kun få erfaringer med testning af affald

I Danmark har testbaseret karakterisering af affald til deponering indtil nu kun fundet sted i helt specielle tilfælde for enkelte affaldstyper (f.eks. kulflyveaske), og der eksisterer således meget få og mangelfulde - og for mange affaldstyper slet ingen - erfaringer med karakterisering og testning. Det karakteriserings- og testsystem, som er skitseret i vejledningen i affaldsdeponering, er i vidt omfang baseret på teoretiske overvejelser og intentioner. I vejledningen erkendes det da også, at de kriterier, som bør lægges til grund for, om en affaldstype kan optages på en positivliste, endnu er usikre, og at det videnskabelige datagrundlag er spinkelt. I stedet for konkrete kriterier og grænseværdier er der derfor anført nogle blødt formulerede principielle retningslinier, som kan benyttes, indtil der foreligger et grundlag for udarbejdelse af nogle mere præcise kriterier og grænseværdier.

Miljøstyrelsen har derfor iværksat et projekt, som har haft til formål gennem praktisk afprøvning af dele af det i vejledningen foreslåede affaldskarakteriseringssystem dels at tilvejebringe praktiske erfarin-ger med anvendelsen af dette, dels at fremskaffe konkrete testdata for udvalgte affaldstyper. Undersøgelsen er gennemført af VKI. Denne rapport beskriver de gennemførte aktiviteter og de fundne resultater.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]