[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

 

Kortlægning og vurdering af storskrald

1. Indledning

Projektets formål
Projektets overordnede formål er at gennemføre en kortlægning og en vurdering af de eksisterende storskraldsordninger med henblik på at tilvejebringe viden, som kan anvendes i den kommunale og statslige planlægning.

Projektets målgruppe
Projektets primære målgruppe er kommuner, affaldsselskaber og Miljøstyrelsen, der skal kunne anvende denne viden som et bedre grundlag for at tilrettelægge de mest hensigtsmæssige ordninger for indsamling og behandling af storskrald.

Projektets delmål
Projektets delmål omfatter:

en kortlægning, der indeholder en beskrivelse af storskraldsordninger, mængde og sammensætning samt opgørelser over potentialerne for genanvendelse
en sammenligning af storskrald fra kommunale ordninger med mængden af storskrald registreret i ISAG
en beskrivelse af arbejdsmiljøforhold ved indsamling og håndtering af storskrald
en vurdering af forekomst af potentielt tungmetalholdige storskraldsprodukter
opstilling af enhedsdata for ordningstyper og opskalering af enhedsdata til totalmængder på landsplan.

Den foreliggende rapport præsenterer resultaterne for den gennemførte kortlægning og vurdering. Rapportens disposition følger i princippet projektets tidsmæssige forløb.

Rapportens opbygning
Rapporten består inklusive dette indledningskapitel af 11 kapitler, der hver for sig redegør for en særlig problemstilling.

Kapitlerne kan læses kronologisk men det anbefales, at læseren er mere målrettet i sin søgning. Læseren bør følgelig overveje om det er sammenligning af mængdeoplysninger (kapitel 6), indhold af tungmetaller i storskrald (kapitel 8) eller enhedsmængder (kapitel 9), der har læserens umiddelbare interesse. Under alle omstændigheder bør kapitel 2 og 3 dog læses først.

Kapitel 10 diskuterer afgrænsninger og forudsætninger og den læser, der ønsker en perspektivering af projektets overordnede problemstilling kan begynde der.

Metode
I kapitel 2 redegøres der for hvilke metoder, der er anvendt til indsamling af oplysninger. Der er anvendt spørgeskemaundersøgelse og personinterviews i forbindelse med kortlægning af storskraldsmængder og storskraldsordninger. Vurdering af affaldets fordeling på fraktioner og tungmetalindhold sker med udgangspunkt i resultater fra disse undersøgelser samt sorteringsanalyser. Opstilling af enhedsdata baseres på kommuneoplysninger med informationer i ISAG som reference.

Definitioner af storskrald
I kapitel 3 drøftes anvendeligheden af forskellige definitioner for storskrald i relation til projektets formål. Opgaven er her at beslutte hvilken definition, der skal anvendes i det videre forløb, idet valget blandt andet vil påvirke opstilling af enhedsdata. Det er med andre ord projektets undersøgelsesobjekt, der her fastlægges.

Kortlægning af storskraldsordninger
I kapitel 4 præsenteres resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen samt de gennemførte personinterviews. Der gives her et overblik over eksisterende kommunale storskraldsordninger. Fordele og ulemper beskrives for tre hovedtyper af kommunale ordninger.

Arbejdsmiljø
Kapitel 5 indeholder en enkel beskrivelse af arbejdsmiljøforhold under to forskellige storskraldsordninger, nemlig en indsamlingsordning og en bemandet containerplads. Der fokuseres således på en henteordning og en bringeordning. Beskrivelsen har ikke karakter af en egentlig arbejdspladsvurdering (APV).

Mængder og sammensætning af storskrald
I kapitel 6 foretages der en sammenligning af oplyste storskraldsmæng-der fra kommunerne og tilsvarende indberetninger fra ISAG. Hensigten hermed er at undersøge hvilke datasæt, der er bedst egnet til opgørelse af de faktisk indsamlede mængder. Kapitlet indeholder summariske opgørelser over gennemsnitsmængder pr. husstand for kommunale ordninger.

Sorteringsanalyse
I kapitel 7 beskrives og analyseres resultaterne af de gennemførte sorteringsanalyser. Formålet med sorteringsanalyserne er at undersøge sammensætningen af udvalgte fraktioner i storskrald fra kommunale ordninger. Kapitlet indeholder detaljerede og bearbejdede data fra analyserne. Resultater præsenteres for sammensætningen af produktgrupper og produkter i fraktionerne: brændbart og ej-brændbart.

Vurdering af forekomst af tungmetalindhold
I kapitel 8 beskrives og vurderes forekomsten af potentielt tungmetalholdige dele i storskraldet. Med udgangspunkt i litteraturen er der identificeret en række produkter og materialer, der skønnes at være problematiske med hensyn til indhold af visse tungmetaller. I sorteringsanalyserne er det undersøgt og registreret i hvilket omfang disse produkter forekommer. Kapitlet fokuserer først og fremmest på produktgrupper og efterfølgende på produkter i fraktionerne brændbart og ej-brændbart.

Opstilling af enhedsdata
I kapitel 9 opstilles enhedsdata for storskrald i Danmark for den kommunale storskraldsordning, der omfatter indsamlingsordning i kombination med bemandede containerplads. Der opstilles enhedstal for alle fraktioner og der beregnes en totalmængde på landsplan. Det er med andre ord i dette kapitel, der findes reelle kvantitative oplysninger, der kan indgå i det kommunale og statslige planlægningsarbejde.

Diskussion
I kapitel 10 diskuteres, hvilke afgrænsninger og forudsætninger det foreliggende projekt bygger på. Kapitlet er væsentligt fordi, der her samlet drøftes hvilke konsekvenser, de foretagne valg resulterer i og hvorledes projektets resultater kan tolkes.

Konklusion
Kapitel 11 præsenterer projektets samlede resultater.

[Forside] [Indhold]  [Forrige][Næste] [Top]