[Forside] [Indhold] [Næste]

Vandmiljø-98

Forord

Resultaterne af Vandmiljøplanens overvågningsprogram har siden 1990 været rapporteret samlet i form af en årlig vandmiljøredegørelse.

Næringsstoffer
Tilførsler og koncentrationer af næringsstoffer og de heraf afledte effekter på vandmiljøet er omfattet af Vandmiljøplanens overvågningsprogram. Disse områder udgør derfor kernepunkterne i nærværende rapport.

Miljøfremmede stoffer og tungmetaller
For at skabe et mere samlet indtryk af vandmiljøets tilstand, er der desuden indhentet oplysninger om miljøfaktorer, der rækker udover Vandmiljøplanens overvågningsprogram. Det drejer sig for eksempel om tungmetaller og miljøfremmede stoffer

Tema: Miljøtilstanden i de åbne kyst- og havområder.
Siden 1994 har redegørelserne været tematiseret. Temaet er i år miljøtilstanden og udviklingen i de åbne kyst- og havområder.

Formålet med temarapporteringen er at belyse de biologiske, fysiske og kemiske forhold i åbne danske kyst- og havområder, og ved eksempler beskrive hvorledes de for miljøforholdene vigtigste parametre reguleres i forskellige havområder. Desuden er det målet at beskrive væsentlige udviklingstendenser, og vurdere deres mulige sammenhæng med ændringer i belastningen, samt at forsøge at fremskrive disse udviklingstendenser under hensynstagen til formodede fremtidige ændringer i belastningen. Endelig er det målet at vurdere miljøtilstanden i de åbne farvande i forhold til målsætningen. Rapporteringen vil bygge på analyser af udvalgte havområder samt på tværgående analyser omfattende alle de eksisterende overvågningsdata.

Miljøeffekter i åbne farvande
Rapporten dokumenterer, at de åbne danske farvande stadig er påvirkede af for rigelige tilførsler af næringssalte men også, at en opfyldelse af Vandmiljøplanens mål vil føre til væsentlige forbedringer i miljøtilstanden.

Desuden gør redegørelsen kort status for det øvrige vandmiljøs tilstand, ligesom redegørelsen også indeholder en opgørelse af stoftilførslerne til vandmiljøet.

Rapporten er opbygget således, at hele vandets kredsløb følges. Endvidere beskrives tilførslerne af forurenende stoffer i særskilte kapitler.

[Forside] [Indhold] [Næste] [Top]