[Forside] [Indhold] [Næste]

Barrierer for genanvendelse af forbrændingsegnet erhvervsaffald

1 Forord

Nærværende rapport omhandler barrierer for genanvendelse af forbrændingsegnet erhvervsaffald samt mulige initiativer for at øge genanvendelsen.

Projektet er finansieret af Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi, og er gennemført af Carl Bro as i samarbejde med ansatte i Aalborg Kommune og I/S Reno Nord (projektets arbejdsgruppe).

Følgegruppe

Der er afholdt 3 møder med en følgegruppe, der har bidraget med synspunkter og erfaringer. Projektets indhold er således ikke et udtryk for følgegruppens holdninger og prioriteringer.

Følgegruppen har bestået af repræsentanter fra:

Kommunernes Landsforening
GenvindingsIndustrien ved Averhoff + co. as og Ragn-Sells Danmark as
Affaldsteknisk Samarbejde ved I/S Amagerforbrænding
Dansk Industri
Reno-Sam ved I/S Alssund Affald
Københavns Kommune
Miljøstyrelsen

Formål

Projektets formål har været, at identificere de væsentligste årsager og barrierer for, at der ikke genanvendes så meget forbrændingsegnet erhvervsaffald som forventet i regeringens handlingsplan for affald og genanvendelse 1993-97. På den baggrund foreslås en række handlemuligheder for at overvinde eller mindske effekten af disse barrierer.

Metode

Årsagerne til at der genanvendes mindre forbrændingsegnet erhvervsaffald end forventet, beskrives i et problemtræ udfra principperne i Logical Framework Approach metoden (LFA-metoden). LFA-metoden er et problemanalyseværktøj, der anvendes til at beskrive og systematisere sammenhænge mellem årsager og effekter. Med udgangspunkt i problemtræet udarbejdes et måltræ, der beskriver en række ønskværdige tilstande, som kan fremme genanvendelsen af erhvervsaffald.

Projektet er baseret på interviews med 16 udvalgte aktører repræsenteret ved 8 virksomheder, 4 kommuner, 3 affaldsselskaber og 1 transportør. Herudover har viden og erfaringer fra projektets arbejdsgruppe og følgegruppe haft stor betydning for projektets udformning.

Indhold

Rapportens kapitel 5 indeholder en analyse af de forskellige aktører på området og deres indbyrdes relationer, mens kapitel 6 indeholder et sammendrag af referater fra de 16 gennemførte interviews.

I kapitel 7 opstilles mulige barrierer og årsager til, at der genanvendes mindre forbrændingsegnet erhvervsaffald end forventet. Årsager og barrierer er systematiseret i et problemtræ, hvor alle relevante forhold belyses.

Udfra de gennemførte interviews er barriererne for genanvendelse af erhvervsaffald prioriteret og problemtræet er "vendt" til et måltræ med positive, ønskværdige tilstande. De enkelte måltræer er beskrevet i kapitel 8, der også indeholder et katalog over handlemuligheder, der kan mindske barriererne. I rapportens kapitel 9 udføres en grundigere behandling af 5 udvalgte statslige handlemuligheder.

Projektet er udført af Hanne Johnsen, Peter Heydorn Kristensen og Birgitte B. Mortensen fra Carl Bro as i samarbejde med Harry Kristensen og Dorte Ladefoged fra Aalborg Kommune samt Claus Espersen fra I/S Reno Nord.

Rapporten er kvalitetssikret af civilingeniør Jan Skajaa, Carl Bro as.

Carl Bro as, oktober 1998.
 


[Forside] [Indhold] [Næste] [Top]