[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

 

Kvælstofanvendelsen i dansk landbrug - økonomi og kvælstofudvaskning

Delstudie A:

Økonomiske og miljømæssige konsekvenser af landbrugs- og miljøpolitiske indgreb – tilpasning af ESMERALDA til miljøanalyseformål

 

Jørgen D. Jensen [1] og Knud Kristensen [2],[3]

Abstract

SJFI's landbrugssektormodel (ESMERALDA) har i flere tilfælde tidligere været anvendt i forbindelse med kvantitative vurderinger af forskellige former for regulering af landbrugets kvælstofforbrug. Nærværende studie har til formål at bane vejen for mere nuancerede aggregerede analyser af sammenhængene mellem landbrugets økonomiske rammebetingelser (herunder kvælstofregulering) og erhvervets gødningsforbrug ved at undersøge omfanget af jordtypebetingede adfærdsforskelle i landbruget med fokus på gødningsanvendelsen. Mulighederne for at substituere kunstgødning med andre indsatsfaktorer undersøges.

Jordtypemæssige forskelle undersøges også. I forbindelse med vurderinger af tiltag overfor landbrugets anvendelse af kvælstof, og den tilknyttede miljøbelastning, er det væsentligt at tage højde for geografiske forskelle i bedrifternes udgangssituation (produktionsstruktur og dyrkningsintensitet), som forskellene i jordbonitet giver anledning til. Herunder undersøges jordtypebetingede forskelle i bedrifternes adfærdsreaktioner – forhold som kan afspejle forskelle i de tekniske og økonomiske muligheder for at tilpasse sig til reguleringen, f.eks. via substitution mellem indsatsfaktorerne.


[1] Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut

[2] Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut

[3] Stud. polit. Malene Kragh Petersen har bistået med økonometriske estimationer.
 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]