[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

 

Demonstrationsejendomme for bedre udnyttelse af husdyrgødning

1. Indledning

1.1 Baggrund

 

1.1 Baggrund

I en årrække er der gennemført en række foranstaltninger i landbruget med det formål at nedbringe nitratudvaskningen fra landbruget. Udnyttelsen af husdyrgødning er af afgørende betydning for udvaskningen af kvælstof. Derfor er det et afgørende element i forbedringen af landbrugets kvælstofhusholdning at forbedre udnyttelsen af kvælstof i husdyrgødning. Derfor iværksatte landbrugsorganisationerne i 1987 i samarbejde med Miljøstyrelsen en aktionsplan for bedre udnyttelse af kvælstof i husdyrgødning.

Demonstrationsprojekt i 1991
Som led i aktionsplanen blev projektet "Demonstrationsejendomme for bedre udnyttelse af husdyrgødning" iværksat i 1991. Med støtte fra Miljøstyrelsens råd vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi blev gødningsanvendelsen på 10 husdyrbrug fulgt intensivt i perioden 1990-1993. I 1992 blev antallet af ejendomme udvidet med 5 planteavlsejendomme, som modtager husdyrgødning udefra. Udover registreringer af gødningsanvendelsen blev der gennemført parcelforsøg med tilførsel af husdyrgødning.

Resultaterne af projektet i perioden 1991-1993 er meddelt i "Miljøprojekt nr. 276, 1994". Resultaterne viste, at der i perioden blev opnået en meget betydelig forbedring af kvælstof i husdyrgødning og at det gav sig udslag i et fald i handelsgødningsforbruget på ca. 40 pct. på både svine- og kvægejendommene.

Resultaterne af parcelforsøgene gennemført i perioden 1991-1993 tydede på, at det var muligt at reducere tilførslen af handelsgødning yderligere gennem en bedre behovsfastsættelse, som indregner eftervirkningen af husdyrgødning udbragt i årene forud.

Formål
Projektets formål er at afklare, om man på ejendomme med en betydelig mængde husdyrgødning over en længere årrække uden økonomisk tab kan reducere anvendelsen af kvælstof i handelsgødning udover den reduktion, som allerede er sket ved indregning af en høj 1. års virkning af husdyrgødningen. Dette skal opnås ved at anvende forskellige metoder til behovsfastsættelse og at ved at demonstrere, at metoderne er pålidelige.

Projektets formål er endvidere at videreføre registreringerne af ejendommenes kvælstofanvendelse. Herunder at belyse, om den høje 1. års virkning, der blev opnået i projektets første periode, kan fastholdes og evt. forbedres yderligere.



[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]