[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Cadmium, DEHP og NPE i kildesorteret, forbehandlet og afgasset dagrenovation

1. Indledning

1.1 Projektets baggrund
1.2 Formål
1.3 Projektbeskrivelse

 

1.1 Projektets baggrund

I regeringens affaldsplan har biologisk behandling af den organiske fraktion af dagrenovationen høj prioritet. Derfor har de skærpede krav til grænse- og afskæringsværdier for tungmetaller og miljøfremmede stoffer, der er fastsat i Bekendtgørelse om anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål (bek. nr. 823 af 16. september 1996), bevirket et behov for at afklare om gødningsprodukterne fra bioforgasning af dagrenovation kan overholde grænseværdierne.

I forbindelse med Nordsjællands Biogasanlæg I/S er denne tvivl konkretiseret i rapporten "Sammenlignende miljøvurdering" [Ref. 1a]

Mht. cadmium er tvivlen begrundet i målinger fra anlæggets driftsperiode (1992-96) af det afgassede restprodukt, hhv. faststof og gødningsvand.

I rapporten er foretaget et skøn over den forventelige fremtidige koncentration ud fra middeltallet for de målte værdier i de to restprodukter og forholdstallet mellem mængderne, hvilket viste et forventeligt cadmiumindhold på 0,42 mg Cd/kg TS, dvs. større end grænseværdien på 0,4 mg Cd/kg TS gældende fra år 2000

Mht. miljøfremmede stoffer er vurderingen baseret på en enkelt analyse udtaget umiddelbart inden nedlukningen af anlægget. For plastblødgøringsmidlet DEHP blev målt en værdi på 50 mg/kg TS for faststoffraktionen, og 61 mg/kg TS for gødningsvandet, hvilket skal sammenholdes med den fremtidige afskæringsværdi pr. 1. juli 2000 på 50 mg/kg TS.

Disse vurderinger er baseret på den konkrete behandlingsmetode inden nedlukningen af det eksisterende anlæg i Helsingør.

Da anlægskonceptet efter evt. ombygning vil adskille sig fra det eksisterende anlægskoncept, bl.a. ved en "tør" forsortering af det tilførte dagrenovation ved hjælp af rullesigte eller tilsvarende, blev det besluttet at gennemføre en supplerende undersøgelse af indholdet af cadmium og organiske miljøfremmede stoffer [ref. 1].

Prøverne blev udtaget af affald fra 6 Nordsjællandske kommuner (Fredensborg-Humlebæk, Helsingør, Karlebo, Allerød, Hørsholm og Søllerød Kommune), som blev tilført biogasanlægget i Studsgård, efter forsortering på rullesigte, således at der blev tilstræbt en situation som forventes efter ombygning af anlægget i Helsingør.

Umiddelbart lå indholdet af såvel cadmium som miljøfremmede stoffer i det forsorterede affald under de fremtidige grænse- og afskæringsværdier. Efter afgasningen, hvor ca. 50-60% af det organiske tørstof omsættes til biogas, vil koncentrationen målt pr. kg TS imidlertid forøges med mere end en faktor 2. Hertil kommer virkningen af en separering i en faststof- og væskefraktion, hvor koncentrationen af cadmium vil være større i væskefraktionen end i faststoffraktionen.

Vurderingen af analyseresultaterne var imidlertid behæftet med stor usikkerhed, idet der samtidig blev foretaget målinger af det afgassede blandingsprodukt fra Studsgård biogasanlæg.

Disse målinger viste et generelt højere niveau end man skulle forvente ud fra målingerne af det tilførte materiale (forsorteret dagrenovation, gylle, blegejord, mucosa), hvilket bl.a. kan skyldes, at affaldet generelt har et højere indhold end det målte og desuden usikkerheder både mht. udtagning af repræsentative prøver og mht. analysemetoder.

Af øvrige undersøgelser vedr. tungmetaller og miljøfremmede stoffer kan henvises til rapport udarbejdet for Miljøstyrelsen af COWI. Der er i denne rapport foretaget analyser af kompost fra ni komposteringsanlæg samt afgasset fast og flydende restprodukt fra et enkelt biogasanlæg (Studsgård Biogasanlæg, Herning Kommunale Værker).

Biogasanlægget i Studsgård er dog kendetegnet ved, at dagrenovationen kun udgør ca. 5% (vådvægt) af den behandlede biomasse, og ved at der foruden kvæg- og svinegylle indgår en række andre organiske restprodukter fra fødevareindustri, mv. Resultaterne herfra giver således ikke noget svar mht. belastning af tungmetaller og miljøfremmede stoffer fra dagrenovation, ved separat bioforgasning.

På denne baggrund er nærværende undersøgelse gennemført som et fuldskala forsøgsprojekt, hvor det forsorterede dagrenovation afgasses alene, således at resultatet ikke forstyrres af mere eller mindre ukendte tilførsler.

Foruden analyser af cadmiumindhold , DEHP og NPE indhold er der af hensyn til den jordbrugsmæssige vurdering også analyseret for indholdet af plantenæringsstoffer.

I forbindelse med projektet er der nedsat en følgegruppe hvor følgende repræsentanter har deltaget:

Miljøstyrelsen Trine Holmberg
Energistyrelsen Søren Tafdrup
NIRAS Preben Knudsen og Henrik Møller
Helsingør Kommune Kirsten Sloth og Kjeld T. Hansen
Fredensborg-Humlebæk Kom. John Pedersen
Jysk Biogas A/S Kjeld Johansen
Aalborg Kommune Torsten Nord
Inger Andreasen
Københavns Kommune Arne S. Larsen
Herning Kommunale Værker Poul Lyhne

Gruppens formandskab er varetaget af Miljøstyrelsen ved Trine Holmberg. Jes la Cour Jansen har endvidere medvirket omkring planlægning af projektets forløb og kommentering af afrapporteringen.


1.2 Formål

Formålet med projektet er at foretage målinger af cadmium, DEHP og NPE samt plantenæringsstoffer med henblik på en vurdering af afgasset dagrenovations anvendelsesmuligheder til jordbrugsformål, specielt i relation til de skærpede grænse- og afskæringsværdier, som vil være gældende pr. 1. juli 2000.


1.3 Projektbeskrivelse

Beskrivelse af biogasanlægget i Vaarst
Projektet er gennemført på det nyopførte biogasanlæg i Vaarst, som i forsøgsperioden er blevet tilført kildesorteret dagrenovation fra 6 Nordsjællandske Kommuner. Affaldet er blevet forsorteret på Knudmoseværket (Herning Kommunale Værker), og den organiske fraktion er transporteret videre til biogasanlægget i Vaarst. Biogasanlægget i Vaarst er et biogasfællesanlæg opført af de tilknyttede leverandører af kvæg- og svinegylle (andelshavere).

Anlægget har en kapacitet til behandling af ca. 110 tons gylle pr. døgn + ca. 40 tons organisk industriaffald pr. døgn, heraf ca. 10 tons dagrenovation. Anlægget består af 3 modtagetanke for husdyrgylle samt industriaffald (fedt, blegejord, mave/tarm-indhold, mv.), 2 rådnetanke og en lagertank for afgasset biomasse.

Herudover er etableret 1 kombineret modtage- og rådnetank for dagrenovation, hvori det forudsættes, at dagrenovationen indfødes "tørt" og opblandes med afgasset gylle og anden biomasse. I forsøgsperioden tilføres tanken kun dagrenovation.

Anlægget er dimensioneret til at behandle ca. 10 ton kildesorteret dagrenovation dagligt, som på sigt planlægges forsorteret på Reno-Nord, men i forsøgsperioden er affaldet fortsat blevet forbehandlet på Knudmoseværket i Herning.

Indfødningssystemet består i en modtageenhed for mixning og dosering af det forsorterede dagrenovation. Modtageenheden er i bunden forsynet med to kraftige parallelle snegle, som dels mixer affaldet og dels trækker materialet hen til en udmadningssnegl for indfødning i tanken. Indfødningsrøret er udført med gastæt ventil.



[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]