[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Cadmium, DEHP og NPE i kildesorteret, forbehandlet og afgasset dagrenovation

3. Konklusion

I perioden 11. marts - 11. september 1998 blev der gennemført en undersøgelse på Vaarst-Fjellerad biogasanlæg for at afklare om afgasset biomasse fra kildesorteret dagrenovation fra Nordsjælland vil kunne leve op til de kravværdier for cadmium, DEHP og NPE der er gældende fra år 2000 ved udrådning uden tilsætning af anden biomasse. Forbehandling af affaldet blev foretaget af Herning Kommunale Værker.

Konklusionen af undersøgelsen kan primært anvendes til at vurdere, om separat bioforgasset affald fra Nordsjælland, med den i forsøget anvendte kildesortering, forbehandling og bioforgasning, vil kunne overholde fremtidige grænseværdier for cadmium, DEHP og NPE. Undersøgelsen kan derfor kun i begrænset omfang bruges til at sige, om bioforgasset husholdningsaffald generelt kan overholde fremtidige krav.

Resultaterne af undersøgelsen skal ligeledes ses i lyset af, at kildesorteringen af affaldet vurderes at have været dårligere end den kildesortering, der finder sted i andre indsamlingsområder. Indholdet af uønskede materialer som glas, metal, plastik mm. vurderes at være større i affaldet fra Nordsjælland end fra de fleste andre områder, hvor der finder en kildesortering sted.

Der kan drages følgende konklusioner af forsøget:

Cadmium

  • Indholdet af cadmium i det forsorterede affald er ca. 0,2 mg/kg TS, hvilket er højere end indholdet i frisk ukontamineret madaffald, som skønnes til 0,10-0,15 mg/kg TS [ref. 3]. Indholdet er ligeledes højere end målt i tidligere undersøgelse [ref. 1].
  • Indholdet af cadmium i den afgassede gødningsvæske er ca. 0,72 mg/kg TS, hvilket er væsentligt højere end den skærpede grænseværdi på 0,4 mg/kg TS.
  • Når indholdet af cadmium i det afgassede gødningsprodukt i slutningen af forsøgsperioden udregnes i forhold til fosfor, er indholdet ca. 105 mg/kg P. Indholdet af cadmium i forhold til fosfor er således lidt højere end den fastsatte grænseværdi på 100 mg/kg P, som er gældende fra år 2000.

DEHP og NPE

  • Indholdet af DEHP i det forsorterede affald vurderes ud fra de foretagne analyser at være ca. 28 mg/kg TS, ved anvendelse af standard analyseforskrifter . Det vurderes imidlertid, at det reelle indhold af DEHP er i størrelsesordnen en faktor 2 større, som følge af at ekstraktionen ved standardmetoden ikke har været tilstrækkeligt vidtgående.
  • Indholdet af DEHP i den afgassede gødningsvæske er i størrelsesordnen 160 mg/kg TS. Indholdet af DEHP er således væsentligt højere end den fastsatte afskæringsværdi på 50 mg/kg TS, som er gældende fra år 2000.
  • Indholdet af NPE i den afgassede gødningsvæske har i forsøgsperioden været under afskæringsværdien fra år 2000 på 10 mg/kg TS.

Samlet kan det konkluderes, at det med den kildesortering, der finder sted i Nordsjælland, samt de forhold der har været gældende omkring forbehandling og bioforgasning i forsøgsperioden ikke vil være muligt at overholde henholdsvis grænse- og afskæringsværdien for cadmium og DEHP i år 2000. Når cadmium indholdet beregnes i forhold til fosfor indholdet er der dog kun tale om en mindre overskridelse.



[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]