[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Cadmium, DEHP og NPE i kildesorteret, forbehandlet og afgasset dagrenovation

4. Diskussion og anbefalinger til problemløsning

Forsøget har vist, at gødningsvæsken efter afgasning af kildesorteret affald fra Nordsjælland ikke vil kunne leve op til de fremtidige krav for maksimalt indhold af cadmium og DEHP.

Det kildesorterede affald der har været anvendt i forsøget har haft et meget stort indhold af forureninger, og efter forbehandlingen har indholdet af forureninger med specielt plastposer været stort. Det vurderes, at en forbedring af kildesorteringen og indsamlingskriterierne, herunder en opfordring til kun at anvende poser uden DEHP, samt en optimering af forbehandlingen vil kunne reducere niveauet af DEHP i det forsorterede affald og dermed også i gødningsvæsken. Dette skal ses i lyset af, at bagrundsniveauet med DEHP i fødevarer og specielle affaldsposer er meget lavt og at den største forureningskilde formodentligt er indkøbsposer og anden plastemballage. En forbedring af forbehandlingen og kildesorteringen vil ligeledes kunne reducere indholdet af cadmium i det affald, der tilføres biogasanlægget. Det er dog uklart om niveauet af cadmium og DEHP vil kunne reduceres tilstrækkeligt, ved disse tiltag.

For cadmiums vedkommende kræves der kun en mindre reduktion for, at den fosfor relaterede grænseværdi vil kunne overholdes, medens der for DEHP skal ske en reduktion til mindre end 1/3 af det nuværende niveau.

Indholdet af cadmium, DEHP og NPE i det forsorterede affald er inden afgasningen betydeligt lavere end den skærpede afskæringsværdi fra år 2000, og i forbindelse med biogasfællesanlæg (anlæg hvor affaldet blandes med husdyrgødning) er der således ingen problemer forbundet med en fortsat anvendelse. Problemerne med at overholde grænseværdierne ved "separat" bioforgasning, kan således henføres til, at tungmetaller og miljøfremmede stoffer måles i forhold til tørstofindholdet, og eftersom mere end 2/3 af tørstoffet fjernes under den biologiske proces, stiger indholdet i gødningsvæsken med omkring en faktor 3 under afgasningen.



[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]