[Forside] [Indhold] [Næste]

Erstatning af kraftige drivhusgasser

Forord

Der er i de senere år sket en stigning i det danske forbrug af kraftige drivhusgasser i takt med at forbruget af CFC, HCFC og andre ozonlagsnedbrydende stoffer nærmer sig nul.

Det er især brug af HFC-stoffer, som er steget. Disse stoffer bruges som erstatning for CFC og HCFC til visse formål, især indenfor køling og op-blæsning af polyurethanskum. Det skal straks nævnes, at der til mange formål er indført mere miljøvenlige alternativer, som f.eks. kulbrinter i spraydåser, cyclopentan i fjernvarmerør og kulbrinter, ammoniak og vand i forskellige typer af køleanlæg.

CFC'er (fuldt halogenerede chlorfluorcarboner), HCFC'er hydroclorfluorcarboner), HFC'er (hydrofluorcarboner), PFC'er (fuldt halogenerede fluorcarboner) og SF6 (svovlhexafluorid) er alle kunstigt fremstillede stoffer. Stofferne er tillige ret stabile og har en lang levetid i atmosfæren, dette gælder i særdeleshed de fuldt halogenerede stoffer: CFC'er, PFC'er og SF6.

CFC'er og HCFC'er er ozonlagsnedbrydende stoffer, og er omfattet af en international konvention (Montrealprotokollen), som sikrer en afvikling af disse stoffer. Forbruget af CFC er (med enkelte undtagelser) forbudt i Danmark. Det danske forbrug af HCFC er faldende og skal helt ophøre inden år 2002. Opstilling af nye anlæg med HCFC må ikke finde sted efter 31. december 1999.

HFC'er, PFC'er og SF6 bidrager ikke til nedbrydning af ozonlaget, da stofferne ikke indeholder chlor eller brom. Til gengæld bidrager disse stoffer til drivhuseffekten. Drivhusgasser er reguleret af FN's Klimakonvention. Stofferne er kommet med på listen over drivhusgasser (i Kyoto-protokollen), som landene skal reducere emissionen af. Stofferne indgår på linie med kuldioxid (CO2), metan (CH4) og lattergas (N2O).

Der var i 1997 i Danmark et forbrug på ca. 890 tons HFC-stoffer. Det tilsvarende forbrug af SF6 var ca. 13 tons. Hvis hele denne stofmængde udledes til atmosfæren, vil det medføre en forøget udslip af drivhusgasser, svarende til ca. 1,6 millioner tons CO2 (bidraget hertil vil være 78% fra HFC-stofferne, 18% fra SF6 og 3 % fra PFC), hvilket svarer til ca. 3 % af den danske emission af CO2 (57,3 millioner tons i 1997). Hertil kommer for nogle af disse stoffers vedkommende en meget lang levetid i atmosfæren.

Dette er baggrunden for, at Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi har bevilget tilskud til nærværende projekt.

Erfaringer fra CFC-programmet viser, at det kan lade sig gøre at opsamle en del CFC og sende det til destruktion. Dette er f.eks. gjort af kølebranchen, som igennem KMO (Kølebranchens Miljøordning) har returneret i alt 163 tons CFC-kølemiddel i perioden 1993 til 1996. Heraf er størstedelen sendt til destruktion og en mindre del er renset og genanvendt.

På tilsvarende måde må det forventes, at en del HFC-kølemiddel vil blive opsamlet og returneret igennem KMO.

For blandingskølemidler i R400- serien vil genanvendelse dog indebære visse vanskeligheder, idet koncentrationen i blandingen kan være ændret fra det oprindelige.

Miljø- og Energiminister Svend Auken har på et internationalt møde i september 1996 om naturlige kølemidler proklameret en afvikling af HFC og andre kraftige drivhusgasser i løbet af 10 år i Danmark, og han bad samtidig Miljøstyrelsen om at undersøge, hvordan dette kan ske, samt at diskutere dette med industrien og de grønne organisationer. Nærværende rapport er en del af grundlaget for den videre diskussion.

HFC'er, PFC'er og SF6 er endvidere med på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. Denne blev i 1998 udsendt som officiel liste (Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 1 1998).

I de senere år har der været diskussioner på faglige konferencer, i fagpresse og i dagspressen om hvilke teknologier, som er mest miljøvenlige og i øvrigt mest fordelagtige at benytte. Som eksempel kan nævnes køleskabe, hvor der i dag benyttes to kølemidler: HFC-134a og kulbrinte (isobutan). Disse diskussioner vil formentlig fortsætte i mange år endnu. Der er ikke kun tale om diskussion mellem industrien på den ene side og de grønne organisationer på den anden side. Der er i høj grad diskussion imellem forskellige fagfolk, og argumenterne er ofte præget af kommercielle hensyn.

DTI Energi er bevidst om, at denne rapport kan benyttes (og vil blive benyttet) i disse diskussioner. Den af Miljøstyrelsen nedsatte styregruppe for nærværende projekt er sammensat af både repræsentanter fra industri og fra de grønne organisationer.

Miljøstyrelsen har vurderet, at projektet skal udføres i en åben proces, hvor der kan komme faglige bidrag fra styregruppens medlemmer og deres re-spektive baglande. DTI Energi tilstræber herefter at gengive alle relevante faktuelle informationer.

Der sker hele tiden en teknologisk udvikling indenfor de områder, som rap-porten omtaler. Derfor vil noget af stoffet hurtigt blive forældet. Der kan ligeledes være informationer, som DTI Energi ikke er kommet i besiddelse af, og som derfor ikke er omtalt i rapporten.


[Forside] [Indhold] [Næste] [Top]