[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Miljøstyrelsens 12. Mikrobiologiske Metodeafprøvning

3. Gennemførelse

3.1. Orientering af laboratorierne
3.2. Deltagende laboratorier
3.3. Analysemateriale
3.4. Analysemetode, analyseparameter og fremstilling af analysemateriale
3.5. Temperaturmåling
3.6. Kontrolanalyse

 

3.1. Orientering af laboratorierne.

Dato for metodeafprøvning

I brev af 17.03.1998 orienterede Miljøstyrelsen om gennemførelsen af 12. mikrobiologiske metodeafprøvning på simulerede prøver i uge 20 i 1998.

Vejledning

Den 20.04.1998 fremsendte Referencelaboratoriet vejledning om udførelse af metodeafprøvningen, og der blev tillige tildelt kodenumre.

Modtagelse af analysemateriale

Analysematerialet til brug i metodeafprøvningen blev afsendt fra Referencelaboratoriet den 11.05.1998 som ekspres og rekommanderet for-sendelse til forventet modtagelse på samtlige deltagende laboratorier den 12.05.1998, hvor analysen skulle påbegyndes.

3.2. Deltagende laboratorier

Ad bilag 1

I metodeafprøvningen deltog 32 laboratorier, der fremgår af bilag 1.

3.3. Analysemateriale

8 prøver

Analysematerialet bestod af 8 nedkølede prøver, som var indeholdt i plastrør og mærket 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 og 8. Hver prøve bestod af ca. 8 ml.

3.4. Analysemetode, analyseparameter og fremstilling af analysemateriale

Ad bilag 2 og 3

Det udsendte materiale skulle analyseres for aerobe kim efter metodeforslaget: "Vandundersøgelse. Bestemmelse af aerobt kimtal i varmt brugsvand". Fremstilling af analysematerialet samt det tilstræbte bakterieindhold i de enkelte prøver ses af bilag 2, og beskrivelse af de anvendte bakterier fremgår af bilag 3.

3.5. Temperaturmåling.

Ad bilag 4

For at sikre stabiliteten af analysematerialet blev dette sendt nedkølet. Laboratorierne blev derfor anmodet om at foretage en temperaturmåling i det plastrør, der udelukkende indeholdt sterilt vand og var mærket med rød tape. Laboratoriernes målinger lå alle indenfor området 0-5°C ved åbning af forsendelsen, hvilket ses i bilag 4.

3.6. Kontrolanalyse.

Ad bilag 5

Til kontrolanalyse blev udtaget 10 rør pr. prøvepar og 5 rør af prøve 7. Aftapningen af kontrolmaterialet blev foretaget samtidig med aftapningen af analysematerialet til laboratorierne. Kontrolmaterialet blev opbevaret i 24 timer i samme type forsendelsessystem som analysematerialet til laboratorierne, hvorefter det blev analyseret i henhold til vejledningen og metodeforslaget. Kontrolanalyse blev således udført for samtlige prøvepar undtagen for prøve 8. Resultaterne, der blev afrundet til 2 betydende cifre, fremgår af bilag 5.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]