[Forside] [Indhold] [Næste]

Rapport fra underudvalget om produktion, økonomi og beskæftigelse

1. Indledning

 

Folketinget vedtog den 15. maj 1997 en motiveret dagsorden, som opfordrer regeringen til at nedsætte et udvalg med uafhængig sagkundskab, som bl.a. skal foretage en vurdering af de samlede konsekvenser af en afvikling af pesticidforbruget inden for jordbrugserhvervene, herunder skal alternative muligheder for bekæmpelse af plantesygdomme, skadedyr og ukrudt i jordbrugserhvervet belyses.

Ved vurderingen skal produktionsmæssige, økonomiske, juridiske, sundhedsmæssige beskæftigelsesmæssige og miljømæssige konsekvenser belyses.

Resultatet af udvalgsarbejdet skal indgå i det kommende arbejde med en ny pesticidhandlingsplan.

Nedsættelse af hovedudvalg og underudvalg

Miljø- og energiministeren har ved kommissoriet af 4. juli 1998 bestemt, at der nedsættes et hovedudvalg med sagkyndige medlemmer fra forskningsverdenen, jordbrugserhvervene, de grønne organisationer, forbrugerorganisationer, fødevare- og agrokemisk industri, fagbevægelsen og de relevante ministerier. Medlemmerne skal dække fagområderne jordbrugsproduktion, økonomi, jura, beskæftigelse, sundhed, miljø og økologi.

Der nedsættes herudover 4 faglige underudvalg, som udarbejder faglige baggrundsrapporter til brug for hovedudvalgets endelige afrapportering.

Hovedudvalget har til opgave dels at koordinere og diskutere underudvalgenes arbejde, dels at udarbejde den endelige rapport til ministeren.

De faglige underudvalg skal dække følgende områder:

  1. jordbrugsdyrkning,
  2. produktion, økonomi og beskæftigelse,
  3. miljø og sundhed,
  4. lovgivning.

Underudvalgene skal som reference for arbejdet anvende såvel den driftsøkonomisk optimale som den hidtidige produktion i jordbrugserhvervene, der omfatter landbrug, gartneri og skovbrug, for så vidt angår produktionsmæssige, økonomiske, juridiske, sundhedsmæssige, beskæftigelsesmæssige og miljømæssige konsekvenser.

Underudvalgene skal i deres arbejde vurdere scenarier for total og delvis udfasning af pesticiderne. Ligesom der skal tages stilling til konsekvenserne ved omlægning til økologisk jordbrug.

Underudvalgene skal i deres arbejde indrage de aktiviteter, der på nuværende tidspunkt findes vedrørende omlægning af jordbruget til økologisk jordbrug.

Beskrivelse af omlægning til økologisk jordbrug findes i en selvstændig rapport, der beskriver både dyrkningsmæssige, økonomiske, beskæftigelsesmæssige og miljømæssige forhold.

Kommissoriet for underudvalget for produktion, økonomi og beskæftigelse.

Kommissorium

Underudvalget skal på basis af de ovennævnte dyrkningssystemer og de øvrige eksisterende rammebetingelser for produktionen vurdere:

  1. konsekvenserne for jordbrugets produktion og indtjening ved de forskellige dyrkningssystemer, herunder også omlægningsomkostningerne for jordbruget,
  2. de miljø økonomiske parametre, såsom oprensnings omkostninger for drikkevand og jord,
  3. de økonomiske konsekvenser for følgeindustrierne, såsom mejerier, slagterier, den kemiske industri, producenter af alternative midler og metoder,
  4. de økonomiske konsekvenser for forbrugerne.

Underudvalget bør identificere eventuelle områder, hvor en afvikling vil give anledning til særlige problemer, samt give forslag til hvordan problemerne kan løses, f. eks. ved forskning og udvikling. Udvalget skal under vurderingen af de beskæftigelsesmæssige konsekvenser inddrage dels effekten på beskæftigelsen i jordbruget dels beskæftigelsen i følgeindustrierne.

Underudvalgets sammensætning

Underudvalgets sammensætning

Professor Niels Kærgård, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole (formand)
Lektor Mikael Skou Andersen, Aarhus Universitet.
Lektor Alex Dubgård, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole.
Forskningschef Johannes Christensen, Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut.
Forskningschef Søren E. Frandsen, Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut.
Gæsteforsker Els Wynen, Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut (Udtrådt december 1997).
Lektor Jan Holm Ingemann, Aalborg Universitet.
Forskningsleder Valdemar Smith, Analyseinstitut for Forskning, Århus.
Seniorforsker Lars Gårn Hansen, Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut.
Sekretariatschef Christian Ege Jørgensen, Det Økologiske Råd.
Lektor Jørgen Birk Mortensen, Københavns Universitet.
Chefkonsulent Niels Peter Skrubbeltrang, Landbrugets Rådgivningscenter.
Herudover har cand. scient. Claus Vangsgård fra Danske Vandværkers Forening deltaget i nogle af underudvalgets møder.

Underudvalget har afholdt 19 møder.

Sekretariatsbistand blev varetaget af Miljøstyrelsen, der i den forbindelse har inddraget ekspertise fra Danmarks JordbrugsForskning.

Følgende har været tilknyttet i sekretariatet:

Seniorforsker Lise Nistrup Jørgensen, Danmarks JordbrugsForskning
Centerleder Erik Steen Kristensen, Danmarks JordbrugsForskning
Afdelingsleder Anne Marie Linderstrøm, Miljøstyrelsen
Lic. Agro Kaj Juhl Madsen, Miljøstyrelsen

Underudvalgsrapporten er redigeret af konsulent Aage Walter-Jørgensen, Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut.
 


[Forside] [Indhold] [Næste] [Top]