[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

En Scenariemodel for produktionen af affald

6. Konklusion

Den udviklede model er en simpel scenariemodel, som kobler affaldsproduktionen til økonomiske aktiviteter i den makroøkonomiske model ADAM. Affaldsmodellen konverterer fremskrivninger af den økonomiske udvikling til scenarier for affaldsproduktion. Givet alternative økonomiske fremskrivninger kan modellen anvendes til analyser af, hvordan økonomien påvirker affaldsproduktionen.

Koblingen mellem affald og økonomisk aktivitet er foretaget på et detaljeret niveau, hvorfor det er muligt at få information om den specifikke sammensætning af affaldet. Desuden er den detaljerede kobling mere præcis end en simpel kobling på et aggregeret niveau.

Med hensyn til den hidtidige udvikling giver denne model og den simple model koblet på et aggregeret niveau næsten identiske beskrivelser af den aggregerede udvikling i observationsperioden (årene 1994-1996). Pointen er, at mht. den aggregerede affaldsproduktion har sammensætningen af produktion og forbrug ikke ændret sig væsentligt fra 1994 til 1996. Den udviklede model har imidlertid den fordel, at den er i stand til at fange sådanne ændringer i sammensætningen, hvilket en simpel aggregeret model ikke kan.

En anden konklusion er, at den udviklede model ikke forklarer udviklingen fra 1994 til 1996 fuldstændigt. Affaldskoefficienterne ændrede sig på grund af lovgivning, udvidede indsamlingsordninger mv. Endvidere blev affaldsstatistikkernes dækning forbedret. I forbindelse med fremskrivninger betyder dette, at basis-scenarier, som antager konstante affaldskoefficienter, kun kan bruges som udgangspunkt, og at disse skal suppleres med vurderinger af, hvordan koefficienterne eventuelt ændres. Endvidere skal man for de enkelte affaldsfraktioner overveje, hvad alternative indsamlingsordninger kan betyde, mht. at affald flyttes fra en fraktion til en anden.

Udfra det gennemgåede basis-scenarie og følsomhedsanalyserne er den generelle konklusion, at mængden af affald følger den økonomiske udvikling under forudsætning af konstante koefficienter, men ændres sammensætningen af forbrug og produktion er der ikke nødvendigvis proportionalitet på det aggregerede niveau. Desuden er nogle fraktioner (f.eks. haveaffald) ikke koblet til den økonomiske aktivitet, og for andre fraktioner forventes den teknologiske udvikling at medføre en reduktion af affaldsmængden.

Sluttelig, ved anvendelse af modellen skal det pointeres, at dette er en første model baseret på det tilgængelige men begrænsede datamateriale, og at koblingen til økonomiske aktiviteter er noget usikker. Eksisterende data giver ikke basis for at etablere sikre sammenhænge mellem mængden af affald og detaljerede økonomiske variabler. Koblingen skal imidlertid ses som vores bedste bud på, hvordan mængden af affald og økonomiske aktiviteter er relateret.

 

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]