[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Standardiseret produktblad for kompost

1. Hvorfor et standardiseret produktblad for kompost?

Fælles, forbedret beskrivelse af kompost - Bred tilslutning hos - brugerne

Det udviklede, standardiserede produktblad for kompost, der er beskrevet i denne rapport har til formål at fremme etablering af en fælles, frivillig og forbedret kompostinformation. Dette vil skabe større tillid blandt kompostbrugerne og større sikkerhed for afsætning af produkterne. Det forventes, at det standardiserede produktblad vil blive benyttet af de fleste komposteringsanlæg i Danmark fremover. Produktbladet blev afprøvet i foråret 1998 hos fire komposteringsanlæg som information til brugerne og opnåede bred tilslutning.

Følgegruppe med repræsentanter fra:

FSL
Plantedirektoratet
Miljøstyrelsen
DAKOFA

En arbejdsgruppe (ORGAF) nedsat af brancheorganisationen Dansk Komite for Affald (DAKOFA) har været inddraget i hele projektforløbet. Undervejs i projektet har konsulenter for de forskellige brugergrupper været hørt, og repræsentanter fra 24 komposteringsanlæg deltog i en konference om produktbladet i efteråret 1997. En følgegruppe med repræsentanter fra bl.a. Miljøstyrelsen, Plantedirektoratet og Forskningscentret for Skov & Landskab (FSL) har været tilknyttet projektet. Projektet er gennemført med økonomisk støtte fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

Denne rapport er 1 ud af 3 rapporter

Denne rapport er en ud af tre rapporter fra Miljøstyrelsen og henvender sig primært til kompostproducenter, som ønsker at give deres kunder bedre oplysninger og brugsvejledninger for komposten. Rapporten "Standardiseret produktblad for kompost til jordbrugsformål - del 3: vejledning til laboratorier" beskriver de analysemetoder, der skal anvendes i forbindelse med det standardiserede produktblad. Endelig giver rapporten "Standardiseret produktblad for kompost til jordbrugsformål - del 1: generel del, inkl. metodeafprøvning" baggrunden for valg af metoder og de foretagne prioriteringer i forbindelse med udviklingen af produktbladet. Brugerafprøvningen er også refereret i denne rapport.

Revideret "Slambekendtgørelsen" pr. april 99

En revideret udgave af Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 823 af 16. september 1996 om anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål (Slambekendtgørelsen) er sendt til høring af Miljøstyrelsen oktober 1998. Forhold, som berører nærværende projekt, er i videst muligt omfang indarbejdet. Den reviderede bekendtgørelse forventes at træde i kraft april 1999.

Revideret "Gødningsbekendtgørelse" pr. jan. 99

Tilsvarende er Plantedirektoratets bekendtgørelse nr. 612 af 19. juli 1993 om gødning og jordforbedringsmidler m.m (Gødningsbekendtgørelsen) under revidering. Som en del af denne revidering vil kravene om analyse for citratopløseligt fosfor og vandopløseligt kalium i kompost (bilag 4, afsnit III) afløses af krav om analyse for total fosfor og total kalium. Disse ændringer er indarbejdet i nærværende projekt. Den reviderede gødningsbekendtgørelse træder i kraft 1. januar 1999.

Indhold i produktbladet

Produktbladet bygger bl.a. på oplysninger om komposten fremskaffet ved prøvetagning og analyse, som det er beskrevet i kapitel 2. Produktbladet, der er vist som en skabelon i kapitel 3, indeholder primært oplysninger om:

  • Råmaterialer
  • Anbefalet brug
  • Næringsstoffer
  • Jordforbedrende egenskaber
  • Fysiske egenskaber
  • Garantiparametre (ukrudt, stabilitetsgrad, tungmetaller mv.)

Øvrigt indhold i denne rapport

Kapitel 3 beskriver, hvordan produktbladet udfyldes på baggrund af analyseresultater fra et uvildigt laboratorium. Forslag til udformning af brugsvejledninger findes i kapitel 4. Metoder til supplerende egenkontrol (af komposten) og system til kvalitetssikring er beskrevet i henholdsvis kapitel 5 og 6. Endelig nævnes muligheder for fortsat udvikling af produktbladet i kapitel 7.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]