[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Standardiseret produktblad for kompost

2. Prøvetagning og analyseomfang

2.1 Intern prøvetagningsforskrift
2.2 Forsendelse
2.3 Analyseomfang
2.4 Analysehyppighed

Det er vigtigt at udtage prøven, som sendes til laboratoriet, på den rigtige måde. Ellers kan pengene anvendt til analyse nemt være spildte. Hvordan prøven skal udtages og sendes, gennemgås i dette kapitel.

2.1 Intern prøvetagningsforskrift

Prøveudtagning og sammenblanding i henhold til en afprøvet, beskrevet procedure har til formål at standardisere produktprøverne, således at tilfældige forskelle undgås. Plantedirektoratets forskrifter, som skal følges af de akkrediterede laboratorier ved udtagning af prøver på komposteringsanlæg med husholdningsaffald eller spildevandsslam blandt råmaterialerne, er præcise og omfattende (Plantedirektoratet, 1997a). Ved intern kontrol er præcision af samme vigtighed, men en mere enkel procedure er nødvendig for ikke-specialuddannet personale. En enkel prøvetagningsforskrift til intern kontrol er beskrevet nedenfor. De udvalgte miler til analysering skal være repræsentative med hensyn til alder/lagring af hensyn til de tidvariable analyseparametre som stabilitetsgrad, nitrat/ammonium-N og fækale streptokokker.

Anvendelsesområde

Metoden anvendes ved udtagning af kompostprøver til analyse. Komposten skal være sorteret til slutanvendelse (største hulstørrelse af sold: 30 mm i diameter).

Materialer og apparatur

  • Jordbor med minimum 0,5 liter prøvevolumen, som kan udtage prøver i ca. 0,5 meters dybde. Jordboret må ikke kunne afgive stoffer af betydning for tungmetal-analyser. Det skal være af en type, som "lukker" sig om prøven, når boret trækkes ud af kompostmilen (f.eks. en pælespade).
  • 50 liters beholder eller plastpose.
  • 25 liters plastbeholder med tæt låg (evt. køletaske) eller 25 liters plastpose og papkasse. Ved analyse for miljøfremmede stoffer skal anvendes hård plast, fordi plastposer kan afgive blødgørere af DEHP-typen.
  • Fryseelementer eller is i solid, tæt plastpose.
  • Mærkepen og mærkater.
  • Evt. lille skovl.
  • Evt. 1 liters plastposer.

Prøveudtagning

Med jordboret udtages 36 enkeltprøver, hvor hver prøve er på ca. 0,5 liter. De 18 af enkeltprøverne udtages i ca. 0,5 meters dybde fordelt i hele kompostmilens længderetning og på begge sider af milen. De øvrige 18 enkeltprøver udtages fra et ny-etableret læsseskår, jævnt fordelt over hele læsseskåret. Er der ikke et frisk læsseskår, skal der etableres et læsseskår helt ind til midten af milen ved hjælp af en gummiged, traktor med grab, eller lignende.

Enkeltprøverne opsamles i en 50 liter plastbeholder eller plastpose. Der skal være mindst 30 liter kompost. Der blandes grundigt i mindst 3 minutter ved hjælp af en lille skovl eller ved at lukke beholderen/posen og vende og ryste den.

Af denne blandede prøve udtages 15 - 20 liter svarende til al kompost i den ene halvdel fra toppen til bunden af beholderen/posen (skær evt. posen igennem på langs). Herved sikres lige meget let, grov kompost fra toppen af prøven og tung, fin kompost fra bunden af prøven. Denne 15 - 20 liters slutprøve fyldes i en 25 liters beholder/pose.

OBS. Prøver til analyse for mikrobiologiske parametre til dokumentation af hygiejniseringsgrad skal udtages som separate enkeltprøver (Dansk Standard, 1983). Følgende forenklede procedure kan anvendes:

  • Undgå kontakt med milens ydre/overflade for at undgå evt. forurening af prøven fra luftbårne mikroorganismer etableret i milens overflade
  • Tag en 1 liters solid plastpose omvendt på hånden som en handske og udtag en håndfuld kompost fra et helt frisk læsseskår eller et stykke inde i milen (skrab overfladen milen bort med en skovl e.lign.).
  • Vend posen omkring komposten og luk den straks tæt til for at undgå forurening fra luften.
  • Emballerer prøven i en ekstra plastpose.
  • Udtag mindst to prøver på denne måde (i alt ½-1 liter kompost udtages).

Mærkning af kompostprøven

To mærkater udfyldes med:

  • Dato for prøveudtagning
  • Navn på prøvetager
  • Navn på komposteringsanlæg
  • Hulstørrelse i anvendt sold
  • Kompostalder i måneder
  • Identifikationsnavn for kompostparti
  • Analyseprogram

&Eacuten mærkat lægges ned til slutprøven (dog ikke ved enkeltprøver til analyse for mikrobiologiske parametre), og &eacuten mærkat påklæbes plastbeholderen/-posen. Prøven skal sendes afkølet. Dette kan ske ved at lægges fryseelementer eller lignende ned til slutprøven, hvorefter beholderen/posen lukkes grundigt.

2.2 Forsendelse

Slutprøven sendes straks til laboratoriet med et følgebrev med minimum samme oplysninger som på mærkaterne. Prøven skal være laboratoriet i hænde dagen efter, dvs. afsendelse fredag/lørdag skal undgås. Laboratoriet opbevarer prøven ved 0-5 ° C indtil analyse.

Afkølet transport for ren, ublandet kompost

Kompost kan ændres, hvis den opbevares eller transporteres lufttæt og varmt i længere tid. Det kan resultere i fejlagtige analyseresultater for bl.a. stabilitet, indhold af de forskellige kvælstofforbindelser, pH eller for de mikrobiologiske parametre. Derfor skal ren, ublandet kompost sendes afkølet til laboratoriet. Den bedste forsendelsesform er en køletaske med køleelementer (metoden anvendes i Tyskland). Køletaske med fryseelementer kan i nogle tilfælde rekvireres fra laboratoriet. En meget praktisk løsning er en plastspand med låg, og hvis ikke isterninger i solid, tæt pose haves - nogle blokke frosne grønsager fra supermarkedet.

2.3 Analyseomfang

Grundlag for deklarering

For at kunne fastsætte hvor meget kompost, der skal sendes til laboratoriet, skal analyseomfanget besluttes. Følgende analyseprogram er fastlagt gennem flere diskussioner i DAKOFA’s Orgaf-gruppe og kaldes ‘Kompostbranchens analysegrundpakke’. Den grundpakke dækker bl.a. alle officielle analysekrav vedr. næringsstoffer (Plantedirektoratet, 1993, - inkl. ændringer pr. 1. jan. 1999; Miljø- og Energiministeriet, 1996 - inkl. ændringer pr. apr. 1999). Der opnås nogle ekstra fordele ved anvendelse af denne pakkeløsning ud over et godt grundlag for deklarering af kompost. Dels opnås rationalisering, rutine og sikkerhed hos laboratorierne, når mange komposteringsanlæg anvender pakken, dels opnår komposteringsanlæggene lavere analyseomkostninger og mindre risiko for fejl i forhold til individuelt sammenstykkede analysepakker af omtrent samme omfang.

Kompostbranchens analysegrundpakke:

  • total-kvælstof, ammonium-kvælstof, nitrat-kvælstof, total-fosfor, total-kalium, total-magnesium, total-svovl, kalkvirkning som total-calcium omregnet til CaCO3

(indhold af næringsstoffer opgives som kg/m3 og som kg/ton)

  • Lv, Lt1, pH-værdi, Rt
  • organisk stof som glødetab, CEC1,
  • tørstof, rumvægt, alle partikler under 5 mm, sten over 5 mm,
  • ukrudt
  • synlige urenheder
  • (sum og separatresultater for plast, metal og glas opgives)

  • stabilitet som iltforbrug og Solvita kompost test
  • (separatresultater og beregnet stabilitetsgrad opgives)

  • Cd2 og Pb

Mindst 15 liter kompost til laboratoriet

Der skal fremsendes minimum 15 liter kompost til laboratoriet ved analyse i henhold til grundpakken. Her er der også tilstrækkelig kompost til at analysere for alle relevante tungmetaller. Hvis husholdningskompost ønskes afsat til økologiske jordbrug, skal der ud over tungmetallerne krævet i Miljø- og Energiministeriet (1996) endvidere analyseres for cromforbindelsen CrVI, og grænseværdierne jævnfør Plantedirektoratet (1997b) skal overholdes.3

Ønskes stabilitetsgraden også bestemt med de i produktbladet anbefalede ekstra analysemetoder ‘Selvopvarmning’ og ‘Organisk-C/organisk-N i vandigt ekstrakt’, skal der fremsendes minimum 4 liter mere. Analyse for miljøfremmede stoffer kræver fremsendelse af 1 liter ekstra.

Fremsendelse af 15-20 liter er en betydeligt større mængde af kompost, end der førhen blev fremsendt til laboratorierne for analyse, men alene analysen for ‘Ukrudt’ kræver mere kompost, end de fleste anlæg var vant til at sende. At fremsende rigeligt med kompost giver større sikkerhed for rigtige resultater fra laboratoriet, og forsendelsesomkostningerne er små i forhold til analyseomkostningerne. Analyse i henhold til Plantedirektoratets samt Miljøstyrelsens minimumskrav inden salg af husholdningskompost kræver, at mindst 5 liter kompost4 sendes til laboratoriet. Analyse efter Plantedirektoratets minimumskrav inden salg af have-parkkompost5 kræver fremsendelse af mindst 2 liter kompost.

2.4 Analysehyppighed

&Eacuten gang pr. 2.000 m3 kompost, dog mindst &eacuten gang pr. år

Det anbefales, at ‘Kompostbranchens analysegrundpakke’ gennemføres for alle typer af kompost mindst &eacuten gang pr. 2000 m3 afsætningsklar kompost, dog mindst &eacuten gang pr. år pr. komposteringsanlæg.

Husholdningskompost og komposteret spildevandsslam skal efter krav fra Miljøstyrelsen også analyseres for tungmetallerne Hg, Ni, As, Cr, Zn, Cu og for de miljøfremmede stoffer DEHP, NPE, PAH og LAS mindst &eacuten gang pr. år (for tungmetallerne endvidere mindst &eacuten gang pr. 2000 m3 kompost). Såfremt en grænseværdi for et tungmetal, inkl. Cd og Pb, overskrides med højest 50%, udtages en ny prøve til analyse. Overholdes grænseværdien for det pågældende tungmetal i den nye prøve, må komposten anvendes til jordbrugsformål. Grænseværdierne for miljøfremmede stoffer må ikke overskrides overhovedet i nogle af prøverne, og kaldes af denne grund for ‘afskæringsværdier’.

Bestemmelse af stabilitetsgraden vha. de to stabilitetsanalysemetoder fra ‘Kompostbranchens analysegrundpakke’ er tilstrækkeligt for de fleste komposttyper. Er der formodning om særlige forhold eller ønske om større sikkerhed i fastsættelse af stabilitetsgraden, gennemføres endvidere de supplerende stabilitetsanalysemetoder.

Deklarationen skal svare til produktet. Er der kendte eller forventede væsentlige forskelle mellem forskellige partier af samme type kompost fra samme anlæg, skal ‘Kompostbranchens analysegrundpakke’ gennemføres for hver enkelt af de forskellige afsætningsklare kompostpartier.

Eksempler på forventede, væsentlige forskelle:

Ændret sammensætning af det modtagne affald.

  • Miler af have-parkoverskud, som er bygget op over 9 måneder, resulterer ofte i en næringsfattig efterårs-affaldskompost og en forholdsvis næringsrig forårs-affaldskompost.
  • Sommerkompost med større mængder tang, vinterkompost uden tang.
  • Andel af madaffald ændret minimum 20 vægt%.

Ændret produktions- eller raffineringsmetode.

  • Komposteringsperiodens længde er ændret minimum 6 måneder for have-parkkompost (minimum 3 måneder for husholdningskompost).
  • Eftermodning/lageropbevaring er ændret minimum 12 måneder for have-parkkompost (minimum 6 måneder for husholdningskompost).
  • Soldstørrelsen er ændret minimum 8 mm, f.eks. fra 20 mm til 12 mm.

______________________________

1. De forskellige udtryk forklares i afsnit 4.1.

2. Analysemetode med maks. resulterende slutdetektionsgrænse på 0,04 mg Cd/kg tørstof skal anvendes.

3. Cd: 0,7; Pb: 45; Hg: 0,4; Ni: 25; Cr: 70; CrVI: 0; Zn: 200; Cu: 70 (mg/kg tørstof).

4. Analyse for: total-N, vandopløseligt-N, total-P, total-K   (næringsstoffer opgives som kg/m3), Lv, pH, organisk stof som glødetab, tørstof, Cd, Pb, Hg, Ni, As, DEHP, LAS, NPE, PAH, salmonella og fækale streptokokker.

5. Analyse for: total-N, vandopløseligt-N, total-P, total-K (næringsstoffer opgives som kg/m3), Lv, pH, organisk stof som glødetab og tørstof.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]