[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Miljøstyrelsens kemikalieinspektion 1998

2. Større sager i 1998

2.1 Rentolin
2.2 Håndsæber og hudcremer
2.3 Bly i hobbymaleprodukter
2.4 Tungmetalafgivelse fra legetøj

2.Større sager i 1998

2.1 Rentolin

Miljø- og Energiministeren udstedte den 4. juni 1998 et påbud til importøren af træbehandlingsmidlet Rentolin om ophør med salg af produktet til indendørs brug. Baggrunden var produktets store indhold af opløsningsmidlerne mineralsk terpentin og aromatiske kulbrinter.

175 henvendelser efter fjernsynsudsendelse

I en fjernsynsudsendelse havde en familie berettet om de indeklimagener, de havde fået efter brug af produktet indendørs. Sagen var endt med, at importøren var blevet pålagt et erstatningsansvar for generne. I de efterfølgende uger ringede ca. 175 brugere, som havde anvendt Rentolin indendørs. Mange af dem havde oplevet gener, som de mente kunne skyldes Rentolin.

I alt 800 henvendelser om Rentolin

Miljøstyrelsen udformede den 15. maj 1998 et notat om Rentolin: Anbefalinger i forbindelse med brug af produkter til overfladebehandlinger af træ f.eks. Rentolin. Notatet findes på Miljøstyrelsens hjemmeside (www.mst.dk) og sendes til forbrugere, som ringer for at få oplysninger om Rentolin. I 1998 har ca. 800 forbrugere ringet til Miljøstyrelsen for at spørge om Rentolin.

Forbud på vej

Miljøstyrelsen udsendte i december 1998 et udkast til en bekendtgørelse om forbud mod anvendelsen af opløsningsmiddelholdige produkter indendørs til høring. Forbuddet forventes at træde i kraft i 1999.

2.2 Håndsæber og hudcremer

Håndsæber

På baggrund af Forbrugerstyrelsens undersøgelse "Miljøvurdering af håndsæber" nedlagde Kemikalieinspektionen forbud mod produktion og salg af produkter indeholdende fedtsyredialkanolamid og nitroserende agenser overfor producenter og importører på grund af faren for dannelse af nitrosaminer. Miljøstyrelsen vurderede ikke, at der forelå en akut sundhedsfare ved brugen af produkterne, hvorfor Miljøstyrelsen ikke krævede produkterne trukket tilbage fra butikkerne.

Intensivering af kontrollen med hudcremer

Miljøstyrelsen besluttede i 1997, med baggrund i sagen om Skin Cap, at intensivere kontrollen af hudcremer med "fantastiske" virkninger. Desuden opfordredes læger, apotekere og patientforeninger til at indberette hudcremer, som virker "fantastisk effektive".

Hudcremen Psorial indeholdt steroidhormoner

I foråret 1998 blev Miljøstyrelsen via en læge på Bornholm kontaktet vedrørende hudcremen Psorial, som blev købt fra Sverige, og som havde en "fantastisk" effekt mod psoriasis. Psorial blev sammen med 9 andre mirakelhudcremer analyseret for indhold af steroidhormoner. Psorial indeholdt steroidhormonerne triamcinolonacetonid og halcinonid. Der var tale om et engangssalg fra Sverige til Bornholm.

De svenske myndigheder har politianmeldt den svenske producent Mimpex. Firmaet sælger primært sine varer via postordre. Efterfølgende har de svenske myndigheder advaret mod flere produkter fra firmaet Mimpex, bl.a. Hand&Bodylotion som indeholdt de samme steroidhormoner som Psorial.

Hudcremen Psorigon Skin Regenerator indeholdt steroidhormoner

I efteråret blev Miljøstyrelsen af de tyske myndigheder gjort opmærksom på internetsalg af hudcremen Psorigon Skin Regenerator fra England. Produktet blev ikke solgt i forretninger o.lign. i Danmark. Hudcremen indeholdt steroidhormonerne amcinonid og clobetasol-17-propionat. Produktet har senere taget navneforandring til PS 98.

Miljøstyrelsen har udsendt pressemeddelelser med advarsler mod køb og anvendelse af Psorial, Hand&Bodylotion og Psorigon Skin Regenerator, som kan give alvorlige bivirkninger. Også relevante patientforeninger er løbende blevet orienteret.

2.3 Bly i hobbymaleprodukter

Bly i Panda Water Colours

I forbindelse med sin kampagne om hobbymaleprodukter fik Kemikalieinspektionen konstateret, at to af farverne i hobbymaleproduktet "Panda Water Colours" havde et så højt indhold af bly, at produktet ikke måtte sælges til private. Produktet skulle pga. blyindholdet have været mærket "Giftig", og sådanne produkter må ikke sælges til private.

Miljøstyrelsen forbød salget af produktet og udsendte en pressemeddelelse om faren ved produktet. Den importør/forhandler, hvor Kemikalieinspektionen havde udtaget produktet fra, var på dette tidspunkt holdt op med at sælge produktet. Kemikalieinspektionen undersøgte efterfølgende, om produktet var blevet solgt af andre forhandlere i Danmark, hvilket ikke var tilfældet.

2.4 Tungmetalafgivelse fra legetøj

Bly- og chromafgivelse fra Jumbo Farvekridt

Via en notifikation fra Tyskland fik Kemikalieinspektionen kendskab til et legetøjsprodukt, Jumbo farvekridt til brug på fliser og asfalt, hvor tre af kridtstykkerne afgav bly og krom over de tilladte grænser. Den danske distributør trak legetøjet tilbage fra salgsstederne, og Miljøstyrelsen udsendte en advarsel til forbrugerne.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]