[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Miljøstyrelsens kemikalieinspektion 1998

3. Kemikalieinspektionen - organisation og arbejdsopgaver

3.1 Tilsynsmetode
3.2 Rapportering
3.3 Administration
3.4 Kosmetikanmeldelser
3.5 Eksportcertifikater
3.6 Samarbejdspartnere
3.7 Information

Kemikalieinspektionen varetager Miljøstyrelsens tilsyn med overholdelse af kemikalielovgivningen. Kemikalieinspektionen forestår kontrol med overholdelse af kemikalieloven og 31 bekendtgørelser, forordninger, regulativer og cirkulærer, udstedt i medfør af kemikalieloven, samt med fem bekendtgørelser om kemiske stoffer og produkter, udstedt i medfør af anden lovgivning. En fuldstændig liste over lovområdet findes i bilag 2.

3.1 Tilsynsmetode

Tilsynsindsatsen har tre former:

  • Handelskontrol, som er tilsyn med salg af meget giftige og giftige kemiske stoffer og produkter hos forhandlere.
  • Kampagner, som er målrettede og tidsbegrænsede tilsyn på et afgrænset område, f.eks. en bekendtgørelse, en produktgruppe, en branche og/eller et geografisk område.
  • Indberetninger, og opfølgning heraf, på formodede overtrædelser af kemikalielovgivningen. Opfølgningen kan medføre tilsynsbesøg. Kemikalieinspektionen tager desuden, uafhængigt af kampagner, sager op. Disse sager registreres som indberetninger.

3.2 Rapportering

Kemikalieinspektionen rapporterer til EU om Danmarks kontrol- og tilsynsopgaver vedrørende bekæmpelsesmidler. Baggrunden for rapporteringen er plantebeskyttelsesdirektivet, hvorefter medlemslandene hvert år skal rapportere om kontrolopgaver relateret til bekæmpelsesmidler. I 1998 rapporterede Danmark desuden sin kosmetikkontrol til EU.

3.3 Administration

Kemikalieinspektionen varetager en række administrative opgaver. Arbejdet omfatter udstedelse af tilladelser til at anvende giftige bekæmpelsesmidler, tilladelser til at sælge giftige kemiske stoffer og produkter, bl.a. bekæmpelsesmidler, og opkrævning af forhandlergebyrer. Siden 1995 er de administrative opgaver udvidet med behandling af kosmetikanmeldelser og udstedelse af eksportcertifikater.

3.4 Kosmetikanmeldelser

Den, der indenfor EU er ansvarlig for markedsføring af et kosmetisk produkt i Danmark, har pligt til at sende følgende oplysninger til Miljøstyrelsen:

  • navn/firmanavn og adresse
  • produktets oprindelsesland for produkter, der ikke er markedsført i EU.
  • produktets handelsnavn
  • produkttype

Oplysningerne indgår i en løbende registrering af kosmetiske produkter på det danske marked. Ansvaret for, at de anmeldte produkter overholder kosmetikreglerne, påhviler - uanset anmeldelsen til Miljøstyrelsen - fortsat det pågældende firma, da produkterne ikke er underlagt en godkendelse fra Miljøstyrelsen.

I 1998 har Kemikalieinspektionen modtaget anmeldelser på 3174 kosmetiske produkter - mod 1838 i 1997. De 3174 produkter er anmeldt af i alt 79 firmaer. Kravet om anmeldelse er blevet strafsanktioneret i 1998.

3.5 Eksportcertifikater

Ifølge kemikalielovens § 51a udsteder Miljøstyrelsen eksportcertifikater til stoffer og produkter, der er omfattet af kemikalieloven eller af bekendtgørelser udstedt i medfør af kemikalieloven.

Kemikalieinspektionen varetager udstedelsen, med undtagelse af certifikater til bekæmpelsesmidler. Der udstedes kun eksportcertifikater til produkter, som er lovlige i Danmark. Et eksportcertifikat kan omfatte et eller flere produkter.

Når Kemikalieinspektionen modtager en udstedelsesanmodning, undersøger inspektionen, om der tidligere er udstedt et certifikat på samme produkt/produkter.

Hvis der er tale om et nyt eksportcertifikat, vurderer og kontrollerer Kemikalieinspektionen produktets sammensætning på baggrund af oplysningerne fra eksportøren. Hvis produktet ud fra sammensætningsoplysningerne må sælges i Danmark, udsteder Kemikalieinspektionen certifikatet. Hvis produktet ud fra sammensætningsoplysningerne ikke må sælges i Danmark, gør Kemikalieinspektionen firmaet opmærksom på, at produktet skal lovliggøres ved salg i Danmark.

Udstedelsen er afgiftsbelagt og skal foretages indenfor 4 uger. Hvis der betales dobbeltafgift, skal certifikatet udstedes inden to hverdage.

Næsten dobbelt så mange certifikater i 1998

Miljøstyrelsen har i 1998 udstedt 112 eksportcertifikater mod 58 i 1997. De 112 certifikater omfattede 62 nye produkter og 95 produkter, der tidligere var vurderet.

3.6 Samarbejdspartnere

Kemikalieinspektionen har i 1998 som led i tilsynsarbejdet fortsat samarbejdet med de relevante nationale tilsynsmyndigheder (kommunerne, Arbejdstilsynet, Lægemiddelstyrelsen, Forbrugerstyrelsen, Told- og Skat, Plantedirektoratet og politiet).

Her skal især samarbejdet med Lægemiddelstyrelsen på kosmetikområdet, kommunerne på bekæmpelsesmiddelområdet og Forbrugerstyrelsen på legetøjsområdet fremhæves.

Kontrolsamarbejdet på EU-plan om nye stoffer (stoffer der ikke tidligere har været markedsført i EU) fortsatte i 1998. Desuden blev der startet et samarbejde på EU-plan (EUREX) om kontrol af Forordningen om eksisterende stoffer.

3.7 Information

En del af Kemikalieinspektionens daglige arbejde er at informere såvel tilsynsmyndigheder som private og virksomheder om kemikalielovgivningen.

Kemitelefonen

Som led i en forbedret informationsindsats på kemikalieområdet iværksatte Miljøstyrelsen i 1998 en særlig telefonservice, Kemitelefonen.

Kemitelefonen har åbent alle hverdage kl 10 - 12 og 14 -15 på tlf. 32 66 01 00.

Kemitelefonen modtog i gennemsnit 10 opkald pr. dag, i alt 2022 opkald i 1998.

Tabel1: Henvendelser til Kemitelefonen, fordelt på emner

   
Emne

Procentvis
fordeling

   
Kosmetik 26
   
Klassificering og mærkning, listen over farlige stoffer 23
   
Anvendelsesbegrænsninger (f.eks. nikkelfrigivelse, forbud mod creosotimprægnerede jernbanesveller på bl.a. legepladser) 8
   
Bekæmpelsesmidler 6
   
Generelt om kemikalielovgivningen 4
   
Børn og kemi, herunder legetøj 4
   
Listen over uønskede stoffer 2
   
Spørgsmål der ikke handlede om lov om kemiske stoffer og produkter med tilhørende bekendtgørelser. 10
   

Flest opkald om kosmetik

Den øgede opmærksomhed om kosmetiske produkter bl.a. som følge af Kemikalieinspektionens advarsler mod hudcremer med steroidhormoner afspejler sig klart i fordelingen.

Tabel 2: Henvendelser til Kemitelefonen, fordelt på spørgere.

   
Spørgere Procentvis
fordeling
   
Virksomheder 42
   
Private 22
   
Konsulenter, bedriftsundhedstjenester og
Advokater
7
   
Studerende og lærere 6
   
Statslige myndigheder 5
   
Kommuner og amter 4
   
Forbrugerorganisationer og faglige organisationer 4
   
Medierne 3
   
Udenlandske firmaer og myndigheder 3
   
Politi 2
   
Børneinstitutioner 1
   
Sundhedspersonale

1

   

Knap halvdelen af spørgerne er virksomheder, og størsteparten af henvendelserne fra denne gruppe drejede sig om kosmetikreglerne.

Børn og kemi

Miljøstyrelsen har i de senere år fået mange henvendelser om kemiske-stoffer i produkter til børn. Samtidig har Kemikalieinspektionen kørt flere kampagner om produkter til børn, bl.a. legetøj og sutter.

På baggrund heraf udsendte styrelsen i januar 1999 pjecen "Kemi i børns hverdag".

Pjecen giver gode råd og anbefalinger til forældre og andre, der har med små børn at gøre, om kemien i produkter til børn og om almindelige husholdningsprodukter.

Pjecen blev bl.a. sendt til samtlige daginstitutioner for børn i alderen 0-6 år, til dagplejere og til kommunerne.

Pjecen samler de råd og anbefalinger, som Miljøstyrelsen de senere år har givet til bl.a. forældre og daginstitutionspersonale.

"Er kemien i orden?"

Kemikalieinspektionen har i 1998 forberedt udsendelse af en præsentationspjece om inspektionen. Pjecen oplyser om muligheden for at kontakte inspektionen, hvis man er i tvivl om, at et produkt lever op til kravene i kemikalielovgivningen.

Pjecen blev februar 1999 udsendt til bl.a. en række byggemarkeder, biblioteker og apoteker samt en række speciallæger.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]