[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Introduktion til kildesporing af miljøfremmede stoffer i kloaknet

1. Indledning

Denne rapport er udarbejdet i forbindelse med projektet "Kildesporing af miljøfremmede stoffer i kommunale kloaknet", der er gennemført af COWI med tilskud fra Rådet vedrørende genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

Projektet er udført for Miljøstyrelsen under Rammeprogrammet til begrænsning af miljøbelastende stoffer i affald, restprodukter og genanvendelige materialer m.v. Rammeprogrammet blev iværksat i 1991 ud fra et ønske om at få reduceret miljøbelastningen forbundet med affaldsbehandling. Dette skulle blandt andet ske ved at få identificeret de mest miljøbelastende stoffer i affaldsbehandlingen og spore kilderne til disse stoffer.

Miljø- og Energiministeriet udsendte i 1996 to bekendtgørelser, der tager sigte på at begrænse belastningen med tungmetaller og miljøfremmede stoffer, der tilføres vandmiljøet med spildevand eller jordmiljøet med spildevandsslam:

  • Bekendtgørelse nr. 823 af 16. september 1996 om anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål. Bekendtgørelsen indeholder grænseværdier for 7 tungmetaller og såkaldte afskæringsværdier for fire organiske miljøfremmede stoffer (DEHP, LAS, NPE og PAH).
  • Bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996 om kvalitetskrav for vandområder og krav til udledning af visse farlige stoffer til vandløb, søer eller havet. Bekendtgørelsen angiver blandt andet kvalitetskrav i vandmiljøet for næsten 150 miljøfremmede stoffer samt enkelte tungmetaller.

Hvad enten det drejer sig om spildevandsslam eller recipienter for spildevandsudledninger må det første trin til forbedring af miljøtilstanden være, at man får indkredset årsagen til problemet, eller med andre ord får opsporet kilden. Erfaringsgrundlaget i Danmark med kildesporing er ret spinkelt, ikke mindst hvad de miljøfremmede stoffer angår, og der er ikke nogen klar fremgangsmåde for løsning af en sådan opgave.

Kildesporingsprojektet har derfor haft som hovedformål at udvikle et koncept og nogle værktøjer til at indkredse kilder til specifikke kemiske belastninger i spildevandssystemer. Projektet har været orienteret mod miljøfremmede stoffer, med fokus på de fire stoffer, der er omfattet af ovennævnte Bek. nr. 823 (DEHP, NPE, PAH og LAS - herefter kaldt "de fire slamstoffer"), men den principielle fremgangsmåde er den samme for andre miljøfarlige stoffer, inklusive metallerne.

Denne korte rapport er tænkt som en kortfattet, praktisk orienteret indføring i kildesporingsproblematikken, der er mere detaljeret beskrevet i baggrundsrapporten for projektet (kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside).


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]