[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Aluminium

 

1. Indledning

Formål

Formålet med nærværende rapport er dels at etablere et overblik over strømmen af aluminium gennem det danske samfund på baggrund af analyser af forbrug, bortskaffelse og tab til omgivelser og deponier, dels at pege på muligheder for at minimere eller undgå tabene af aluminium. Der lægges i analysen vægt på at identificere de vigtigste tabsprocesser med henblik på en optimal forvaltning af genanvendelseskredsløbet samt at vurdere mulighederne for at minimere eller undgå tab af aluminium gennem ændrede produktdesign og gennem anvendelse af alternative produkter og materialer.

Baggrund

Baggrunden for projektet er, at aluminium i Miljøstyrelsens Handlingsplan for Renere Teknologi 1993-1997 er udpeget som et af de materialer, hvor der skal iværksættes materialevurderingsprojekter, der kan kortlægge den samlede miljøbelastning fra materialet i hele dets livscyklus. Baggrunden for at vælge aluminium er, at aluminium anvendes i store mængder, at der er væsentlige miljøbelastninger knyttet til dele af materialets livscyklus, og at der ventes en stigning i forbruget i de kommende år.

For at etablere et overblik blev der i 1995 gennemført et forprojekt, hvor den eksisterende viden om materialestrømme for metallisk aluminium i Danmark, miljømæssige aspekter vedrørende produktion af primær- og sekundær-aluminium samt human- og økotoksikologiske effekter af aluminium blev opsummeret //.

Projektfaser

På baggrund af forprojektet blev der udarbejdet et hovedprojekt, som er inddelt i fire faser:

Fase 1 Udarbejdelse af massestrømsanalyse for aluminium for det danske samfund.

Fase 2 Vurdering af mulighederne for at minimere eller undgå tab af aluminium.

Fase 3 Udarbejdelse af miljøprofiler for aluminium; herunder miljøvurdering af udvalgte aluminiumholdige produkter efter livscyklusprincippet.

Fase 4 Vurdering af det "økologiske råderum" for aluminium.

Denne rapport er afrapporteringen af projektets fase 1 og 2.

Metode

Massestrømsanalysen er gennemført i henhold til Miljøstyrelsens paradigma for massestrømsanalyser //. Den viden, som fremlægges i rapporten, er tilvejebragt via Danmarks Statistik //, litteraturen, Miljøstyrelsens Produktdatabase //, offentlige institutioner samt private organisationer og virksomheder uden hvis hjælp denne viden ikke ville være tilgængelig.

I analysen er der i forhold til paradigmet fokuseret i særlig grad på omsætningen af metallisk aluminium og aluminium i kemikalier. Dette hænger sammen med, at tab af aluminium primært udgør et problem ud fra et ressourcemæssigt synspunkt. Der findes generelt ikke grænseværdier for aluminium i røggas og spildevand, og det har derfor kun været muligt at estimere spredning af aluminium til omgivelserne med stor usikkerhed.

For udvalgte produktgrupper, som repræsenterer volumenmæssigt store dele af det danske aluminiumkredsløb, er mulighederne for at mindske eller evt. helt undgå tab vurderet. Herunder er de materialeegenskaber, der har ført til valget af aluminium i de enkelte anvendelser, identificeret.

På denne baggrund er der peget på:

  • Ændret produktdesign der kan lette separation og genanvendelse.
  • Vejledende retningslinier for optimering af genanvendelseskredsløbet, herunder identificering af områder, hvor man kan anvende sekundært aluminium.
  • Mulighederne for at oparbejde sekundær-aluminium til en kvalitet, hvor det er konkurrencedygtigt med primær-aluminium.

Tidsmæssig

espræsentativitet Analysen omhandler hovedsagelig 1994-forhold. Efter denne tid er der sket væsentlige ændringer i forhold til bortskaffelse af elektriske og elektroniske produkter, som har betydet at opgørelserne på dette område ikke vil afspejle situationen ved udgivelse af rapporten.

Usikkerheder

Så godt som alle mængdeoplysninger i denne form for analyse vil være behæftet med en usikkerhed, som det ikke er muligt at vurdere med traditionelle statistiske metoder. De angivne sikkerhedsintervaller skal derfor betragtes som intervaller inden for hvilke forfatterne med et subjektivt skøn vurderer, at den rigtige værdi med 90% sandsynlighed vil befinde sig. Det betyder, at der er en vis sandsynlighed for, at de rigtige værdier befinder sig uden for de angivne intervaller, og at det for enkelte varegrupper eller emissioner kan forekomme, at den rigtige værdi ligger langt fra det angivne interval. Ved addition af intervaller er det imidlertid sådan, at sandsynligheden for at den rigtige sum vil befinde sig inden for det resulterende interval stiger med antallet af adderede mængder.

Styringsgruppe

Projektet har være fulgt af en styringsgruppe bestående af:

  • Peter Schaarup (formand) Miljøstyrelsen, kontoret for renere teknologi og produkter
  • Knud Bryndum Gotthard Aluminium A/S
  • Jan Lønstrup Hydro Aluminium Tønder A/S
  • Klaus Müller GenvindingsIndustrien
  • Jim Hansen Sekretariatet for Aluminium & Miljø
  • Jørgen Larsen Dansk Teknologisk Institut, Miljøteknik
  • Erik Hansen COWI, Rådgivende Ingeniører A/S

Forfattere

Denne rapport er udarbejdet i et samarbejde mellem Carsten Lassen og Erik Hansen, COWI, og Torben Kaas og Jørgen Larsen, Dansk Teknologisk Institut, Miljøteknik.

Redaktionen er afsluttet januar 1997.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]