[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Udvikling af alternativt materiale til PVC i tæppefliser

1. Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formål

1.1 Baggrund

Højkvalitetstæppefliser til gulvbelægninger fremstilles i dag næsten udelukkende med et limsystem baseret på PVC indeholdende blødgørere af phthalat-typen. Limsystemet er optimeret gennem flere år, og det giver tæppefliser med fremragende tekniske egenskaber som fx dimensionsstabilitet, slidstyrke og ubrændbarhed (selvslukkende).

Fokus på miljøegenskaber

Stadigt flere købere af tæppefliser i Danmark, Tyskland og andre nære markeder efterspørger imidlertid produkter med forbedrede miljømæssige egenskaber. Det er PVC’s miljømæssigt uheldige egenskaber ved brand og bortskaffelse ved forbrænding (udvikling af klorbrinte), der er i fokus i denne sammenhæng. Desuden er nogle phthalat-blødgørere mistænkt for at have sundhedsskadelige effekter og for at bioakkumulere i vandlevende organismer.

Hidtil er bestræbelserne på at fremstille kvalitetstæppefliser uden PVC og blødgørere ikke lykkedes, og der eksisterer i dag ikke reelle miljømæssigt bedre alternativer til tæppefliser, der indeholder PVC og phthalat-blødgørere.

Westbonds årsproduktion

Westbond producerer årligt ca. 200.000 m² tæppefliser indeholdende ca. 600 tons blødgjort PVC, hvoraf ca. 200 tons er blødgørere. Af de 200.000 m² er ca. 60.000 m² baseret på uldgarner og ca. 140.000 m² på syntetiske garner.

1.2 Formål

Formålet med projektet har været at udvikle tæppefliser, der indeholder et alternativt materiale til PVC, uden at produktkvaliteten forringes væsentligt samt at udvikle en forsøgsmaskine til fremstilling af disse nye tæppefliser.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]