[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Udvikling af alternativt materiale til PVC i tæppefliser

2. Det eksisterende produkt

2.1 Produktets sammensætning
2.2 Fremstillingen af produktet

2.1 Produktets sammensætning

Westbonds eksisterende produkt består af garnstykker af uld eller syntetiske fibre i længder på mellem 7 og 9 mm. Garnstykkerne er i den ene ende fastholdt i en blødgjort PVC-matrix i et tæt glasfibervæv. Udenpå dette glasfibervæv er limet et lag blødgjort PVC på endnu et tæt glasfibervæv. Tilsammen udgør den blødgjorte PVC og de to glasfibervæv tæppeflisernes bagside.

2.2 Fremstillingen af produktet

Tæppefliserne fremstilles som vist i nedenstående procesdiagram:

Procesbeskrivelse

I en skære-/vendeenhed udskæres garnbundter i længder på 14-18 mm. Garnstykkerne udlægges derefter af vendeenheden på et transportbånd i en bredde på ca. 1200 mm. På et glasfibervæv udlægges et lag lim, som er en pasta bestående af en blanding af PVC-pulver, fyldstoffer og blødgørere. Garnstykkerne overføres herefter til pastaen således, at de er placeret lodret i limen. Glasfibervævet med lim og garnstykker transporteres derefter gennem en elektrisk opvarmet ovn, hvori der sker en hærdning af pastaen, hvorved garnstykkerne bliver fastholdt i limlaget. Resultatet er et mellemprodukt - en tæppebane - med en luv på 14-18 mm.

Mellemprodukt føres derefter sammen med endnu et glasfibervæv pålagt en PVC-pasta som nævnt ovenfor og fortsætter ind i en el-opvarmet ovn, hvorved PVC-pastaen hærder. Det resulterende produkt er en sandwichbane med garnstykker mellem to lag glasfiberarmeret PVC som illustreret til venstre i nedenstående figur.

Image306.gif (2296 bytes)

sandwichsystem åbent system

Sandwichprodukt

Denne sandwichbane gennemskæres (flækkes) i midten, hvorved der dannes to tæppebaner med en luv på 7-9 mm som illustreret til højre i figuren ovenfor. Hver af de to tæppebaner pålægges derefter på bagsiden et lag PVC-pasta på et glasfibervæv. Efter hærdning af PVC-pastaen i en ovn, udskæres tæppefliser af de to tæppebaner i de bestilte størrelser.

Tæppeflisernes farver og farvestruktur fastlægges ved sammensætningen af garnbundterne. Afhængigt af kundens ønsker kan fliserne herefter påtrykkes et farvet mønster.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]