[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Udvikling af alternativt materiale til PVC i tæppefliser

3. Udvikling af nyt produkt og maskine til fremstilling heraf

3.1 Krav til det nye produkt
3.2 Nødvendige ændringer af fremstillingsprocessen

3.1 Krav til det nye produkt

Westbonds krav til det nye produkt var fra starten af udviklingen, at det skulle være uden PVC og phthalat-blødgørere således, at det miljømæssigt, især ved bortskaffelse af det udtjente produkt, skulle være væsentligt bedre end det eksisterende. Desuden skulle nedennævnte egenskaber stort set være på højde med det eksisterende produkts tilsvarende egenskaber:

  • dimensionsstabilitet
  • fleksibilitet
  • noppestyrke (et mål for limens evne til at fastholde garnenderne)
  • ikke-brandnærende (selvslukkende)
  • slidstyrke
  • elektrisk ledningsevne

Desuden var kravet, at produktionen af det nye produkt ikke måtte give øgede påvirkninger af arbejdsmiljøet set i forhold til det eksisterende produkt.

3.2 Nødvendige ændringer af fremstillingsprocessen

Vandbaseret limsystem

Før starten af udviklingen af det nye PVC- og blødgørerfrie produkt gjorde ledelsen af Westbond sig klart, at det ville være nødvendigt at benytte et vandbaseret limsystem ved fremstillingen af det nye produkt. Konsekvensen heraf ville sandsynligvis være, at det eksisterende koncept med fremstilling af et mellemprodukt i form af en sandwich måtte opgives, enten fordi sandwichstrukturen vil forhindre, at vandet i limen kan fordampe ved tørringen/hærdningen, eller fordi vanddampen vil ødelægge bindingen mellem fibre og lim.

Som følge af at det blev anset for påkrævet at opgive at fremstille det nye produkt i den kendte sandwichstruktur, var det nødvendigt at undersøge, om skære-/vendeenheden, der er det centrale og geniale element i produktionsmaskinen, også kunne anvendes til fremstilling af det nye produkt. Det kritiske punkt i denne forbindelse var, om skære-/vendeenheden kunne skære og udlægge garnstykker i længder på 7-9 mm således, at der kunne fremstilles en tæppebane ved at sammenføre garnbundter og limlag, der efterfølgende tørres/hærdes i en ovn.

To parallelle udviklings-forløb

Det var således fra starten indlysende, at udviklingen skulle gennemføres i to parallelle forløb:

  1. Opbygning af forsøgsmaskine og forsøgskørsler med denne
  2. Udvikling og afprøvning af nyt limsystem

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]