[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Gasværkspakkeprojekterne

1. Indledning

1.1 Gasværkspakken

Forsøgsprojekter

Miljøstyrelsen har i perioden 1990 - 1996 gennemført en række forsøgsprojekter til oprensning af kommunale gasværksgrunde. Formålet med forsøgsprojekterne var at forøge kendskabet til nye og bedre afværgeforanstaltninger til brug ved kommende oprydninger på gasværksgrunde. Forsøgsprojekterne blev samlet kaldt "Gasværkspakken". Ud af i alt 14 ansøgninger blev 5 projekter udvalgt.

Udvælgelseskriterier

Kriterierne ved valg af forsøgsprojekterne var, at en væsentlig grad af innovation skulle være indarbejdet i projekterne, således at der var tale om afprøvning af in-situ og/eller on-site teknikker. Ligeledes skulle projekterne tage sigte på såvel jordbehandlings- som grundvandsrensningteknikker. Målet var således at fokusere på oprensningsteknikker, hvor der flyttes mindst mulig jord og afværges på grundvand i færrest antal år.

De konkrete forsøgsprojekter blev udført på følgende gasværksgrunde:
Valby Gasværk
Hjørring Gasværk
Frederiksberg Gasværk
Esbjerg Gasværk
Mørkhøj Gasbeholder

Alle projekterne er, inden for en samlet udgiftsramme på 20 mio. kr., ligeligt samfinansieret af Miljøstyrelsen og den berørte kommune. I nogle tilfælde har projekterne fået supplerende bevillinger. F.eks. er demonstrationsprojektet på Valby Gasværk en del af et LIFE-projekt under EU.

Alle projekter er afrapporteret i form af flere faseinddelte rapporter og notater.

1.2 Formål

Resumérapport

Baggrunden for denne resumérapport er, at Miljøstyrelsen har ønsket en sammenskrivning af gasværkspakkens resultater, således at de opnåede erfaringer kan komme en større kreds til gode.

Formålet med udarbejdelsen af en resumérapport er at skabe overblik over følgende aspekter:
grundlag for afværgeprojekter
målsætningen ved valg af den anvendte oprensningsteknik
de teoretiske principper for den anvendte oprensningsteknik
de tekniske detaljer for den anvendte oprensningsteknik
vurdering af de opnåede resultater
anbefalinger, forudsætninger og prisniveau for den anvendte teknik

Målgruppen

Målgruppen for rapporten er miljømyndigheder, sagsbehandlere, rådgivere og forskere, som arbejder med gasværksforurening.

1.3 Rapportens opbygning

Historisk redegørelse

I kapitel 2 gives en historisk redegørelse for forurenede gasværker, forureningskilder og typiske forureningsstoffer. Stoffernes toksikologiske og fysisk-kemiske egenskaber samt deres nedbrydningspotentialer, er summeret og sat i relation til de overordnede aspekter i en risikovurdering. Endvidere er relevante kvalitetskriterier gengivet.

I kapitel 3 - 7 gives en redegørelse for hovedelementerne og resultaterne af de fem forsøgsprojekter, og i bilag 1 opstilles kortfattede datablade over de anvendte behandlingsteknikker.

Oprensningsteknikker

Oprensningsteknikkerne ved de fem afværgeprojekter under gasværkspakken var som følger:

Valby Rensning af tjæreforurenet jord ved on-site termisk behandling i et to-trinsanlæg.
Hjørring Forceret udvaskning af de vandopløselige tjærekomponenter og recirkulation af grundvand med henblik på at sikre, at nedbrydning af de vandopløselige komponenter i jord og grundvand stimuleres ved kilden, og ikke spredes til omgivelserne.
Frederiksberg Rensning af tjæreforurenet jord ved on-site biologisk nedbrydning og udvaskning ved hjælp af detergenter, ilttilførsel, næringssalte, strukturmateriale og kompost.
Esbjerg Rensning af tjæreforurenet jord ved on-site biologisk nedbrydning og udvaskning ved hjælp af detergenter.
Mørkhøj Rensning af tjæreforurenet jord ved in-situ biologisk nedbrydning og udvaskning ved hjælp af detergenter.

Projekterne har hovedsagelig omfattet behandling af tjæreforurenet jord og grundvand. Problemerne vedrørende blandingsforureninger med bl.a. olier, PCB´er, asbest, cyanidforbindelser og tungmetaller er ikke omfattet af projekterne, dog er behandling af cyanid i jord og grundvand omtalt i projekterne for Valby og Hjørring gasværker.

Udenlandske erfaringer

I kapitel 8 gives en oversigt over udenlandske erfaringer.

Konklusion og anbefaling

I kapitel 9 opsummeres konklusioner, anbefalinger, forudsætninger og prisniveauer for oprensning af gasværksgrunde, baseret på erfaringer fra de fem projekter i gasværkspakken.

Ordliste

I kapitel 10 er opstillet en forklarende ordliste.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]