[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Rapport fra underudvalget om Lovgivning, tillægsrapport

2 Udvalgets konklusioner

 

Underudvalget vedrørende lovgivning har i denne rapport taget stilling til nogle retlige spørgsmål angående eventuel omlægning af dansk jordbrug til økologisk produktion. Rapporten skal ses i nøje sammenhæng med underudvalgets anden rapport (hovedrapporten) med titlen: "Juridiske spørgsmål vedrørende nedbringelse af jordbrugserhvervenes pesticidforbrug" (marts 1999).

Krav om totalomlægning til økologisk produktion

Det første spørgsmål (afsnit 4) er, om det er muligt ved national lovgivning at gennemtvinge en totalomlægning af dansk jordbrug til økologisk produktion. Det er underudvalgets konklusion, at dette næppe er muligt inden for rammerne af de gældende EU-regler. Det skyldes for det første, at økologisk produktion vil indebære væsentlige begrænsninger vedrørende anvendelse og salg af plantebeskyttelsesmidler samt konventionelle foderstoffer. En tvangsomlægning til økologi vil derfor rejse de samme problemer, som er behandlet i underudvalgets rapport om reduktion af pesticidforbruget. WTO-retten vil i denne sammenhæng næppe volde selvstændige problemer af betydning - ud over de problemer, EU-retten rejser. Heller ikke den danske grundlov vil være til hinder for en tvangsmæssig omlægning til økologisk produktion.

Forbud mod import af ikke-økologiske varer

I afsnit 5 fastslås det, at Danmark ikke ensidigt kan forbyde import af ikke-økologiske fødevarer på grund af hensynet til EU-rettens bestemmelser om samhandel.

Mærkning

I afsnit 6 og 7 overvejes spørgsmålet vedrørende mærkning af fødevarer. Der er efter EU-reglerne mulighed for at mærke fødevarer med, at de er økologisk produceret. Hvis Danmark gennemfører en sådan ordning, skal den imidlertid stå åben for producenter i andre EU-medlemsstater, som opfylder betingelserne i forordning nr. 2092/91. Noget lignende gælder i forhold til WTO. Der er ikke mulighed for ved dansk lovgivning at stille et generelt krav om, at danske fødevarer skal mærkes med, at de er produceret i Danmark. Derimod kan jordbrugserhvervene frivilligt etablere en sådan mærkning.

Økonomisk støtte

Afsnit 8 omhandler økonomisk støtte til økologisk produktion. Der er efter gældende EU-regler muligheder for tilskud i form af medfinansiering af støtte til økologisk drift. Imidlertid giver disse regler ikke mulighed for støtte til en tvungen økologisk drift. Reglerne er for tiden under revision, og der forventes ikke ændringer på dette punkt.

En ren dansk støtteordning for økologisk drift vil kræve EU's godkendelse efter EF-traktatens artikel 92-93 om statsstøtte. Det er underudvalgets opfattelse, at det vil være vanskeligt at opnå en sådan godkendelse, idet der vil være tale om driftsstøtte til et helt erhverv.

Virkemidler

I afsnit 9 overvejes de konkrete muligheder, der foreligger med henblik på fremme af omlægning (totalomlægning) af dansk jordbrug til økologisk produktion. Så længe de nuværende EU-regler er gældende, er det mest realistiske en frivillig omlægning til økologisk produktion - eventuelt understøttet af en afgiftsregulering.

Herudover peges på nogle initiativer, som den danske regering eventuelt kan tage i en EU-sammenhæng, f.eks. at arbejde for, at støtte efter EU-landbrugsordninger i højere grad end nu gøres afhængig af, at der produceres efter økologiske metoder.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]